№ 38

19 вересня 2024 року

Визначаємось із лікарем

  • Середа, Квт. 05 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Уже з першого липня в українській медицині обіцяють початок змін. Задля того, щоб підготувати населення до новацій, 29 березня було проведено брифінг із головними лікарями медичних закладів Прилук під головуванням заступника міського голови Тетяни Фесенко. Виявляється, аспекти реформування торкнуться абсолютно кожного з нас.

ОБИРАЙТЕ НАЙКРАЩИХ
І НАЙБЛИЖЧИХ

Кого останнім часом підводило здоров’я, той на прийомі в амбулаторії чув ненав’язливу пропозицію надати власні паспортні дані, щоб і на випадок майбутніх проблем організму записатися до цього лікаря та не сплачувати консультацію з власної кишені. Таке ж прохання в письмовій формі паралельно з’явилось у вигляді оголошень на інформаційних стендах біля під’їздів багатоповерхівок. Дехто з прилучан розгубився, не до кінця розуміючи, навіщо ця новація, та задаючись питанням: чи не простіше для самого себе її уникнути?
Зі слів головного лікаря Прилуцького міського Центру первинної медико-санітарної допомоги Людмили Слободенюк, кожен прилучанин може укласти угоду із будь-яким сімейним лікарем незалежно від місця реєстрації та розташування амбулаторії. Визначитися необхідно до 1 липня, адже з цього дня має початися нова система фінансування первинної ланки медичних закладів, за якою лікарі отримуватимуть заробітну плату за фактичною кількістю укладених угод. А той, хто не встигне завітати в амбулаторію з паспортом або хоча б зв’язатися з обраним спеціалістом у телефонному режимі, насправді буде змушений платити за надану допомогу самотужки.
Відтак неважливо, де мешкає людина, вона може записатися до лікаря хоч і з найбільш віддаленого мікрорайону. Головне, щоб до фахівця була довіра. Втім, Людмила Слободенюк порадила враховувати й географічний фактор: чим доступніший лікар, тим швидше він устигне відреагувати в потрібний момент. Поки що Центр первинної медико-санітарної допомоги має у своєму розпорядженні один автомобіль, який де факто не встигатиме на велику кількість викликів. До того ж, невдовзі буде переглянуто перелік причин виклику лікаря додому – із температурою 37,2 зможуть лише по телефону проконсультувати…
Компетентного та досяжного педіатра чи сімейного лікаря для своїх дітей  рекомендувала обрати і Яна Погоріла, головний лікар Прилуцької міської дитячої лікарні. Для укладання угоди необхідно надати свідоцтво про народження дитини та паспорт мами. За її ж словами, дільничні педіатри й надалі прийматимуть у поліклініці, тож дитяча лікарня всупереч усім невеселим перспективам залишається в нинішньому статусі та продовжує працювати за незмінною адресою.

«МЕДИЧНИЙ ТУРИЗМ»
У ГОСПІТАЛЬНОМУ ОКРУЗІ

Нарешті це таки сталося: Прилуки офіційно названі центром госпітального округу.
Як повідомила головний лікар Прилуцької центральної міської лікарні Лариса Івченко, по Чернігівській області визначено межі чотирьох госпітальних округів. Один із них – Прилуцький – охопить мережу медичних закладів Прилук, Прилуцького, Срібнянського, Варвинського, Талалаївського та Ічнянського районів. Нова мережа почне функціонувати вже в наступному році, що передбачає фінансування медицини з окремого спеціального фонду.
Якщо із запровадженням даного кроку медичної реформи міський бюджет зітхне з полегшенням, то малому та середньому бізнесу в Прилуках можна розраховувати на новий стимул. Лариса Івченко спрогнозувала розвиток у місті нового явища під назвою «медичний туризм». До лікарні інтенсивної допомоги з потужним медобладнанням і висококваліфікованими кадрами, що за нормативними вимогами має функціонувати в центрі госпітального округу, приїздитиме чимало пацієнтів із сусідніх районів, а родичі, які будуть їх відвідувати, матимуть потребу в послугах тимчасового перебування – від місця ночівлі до відвідин їдальні чи продуктового магазину.

Олександр Бойко

Прочитано 2889 разів
Оцінити матеріал
(1 голос)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 506 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!