№ 38

19 вересня 2024 року

Наш кросвордист із 40-річним стажем

  • Середа, Трав. 29 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт
В думках вона завжди поруч. Микола Філіпченко з дружиною Еллою. В думках вона завжди поруч. Микола Філіпченко з дружиною Еллою.

Микола Філіпченко відомий читачам «Град Прилуки» як автор багатьох кросвордів. Він їх складає ось уже чотири десятиліття. За ці роки друкувався Микола Іванович у багатьох газетах: місцеві «Правда Прилуччини», «АІР», «В двух словах»; був досвід співпраці і з іноземними виданнями в Німеччині, Білорусії, Росії.
30 травня Микола Іванович Філіпченко святкує свій поважний ювілей. Цьому невтомному інтелектуалу й просто гарному товаришу нашої редакції виповнюється 80! Тож із нагоди такої дати пропонуємо познайомитися з ним трохи ближче.
– Ще навчаючись, любив розгадувати кросворди, а потім вирішив і сам спробувати щось подібне зробити. Коли я починав, доводилося креслити на білому папері олівцем, – усміхається. – Спочатку рідко складав кросворди, бо не мав часу й відповідної літератури. А потім так затягнуло, що всі вечори віддавав улюбленому заняттю. Знаю багато технічних, математичних, літературних термінів. Маю довідники, енциклопедії. Доки зі здоров’ям краще було, сам на комп’ютері креслив решітки, набирав текст. Деякі кросворди і за день складав. Важче з тематичними, над ними доводилося тиждень або й довше трудитися. Навіть і зараз досконало опрацьовую тему, виписую слова. Стараюся добирати такі, яких ще не використовував. Усього вже маю до 1000 кросвордів, практично всі опубліковані.
Микола Іванович сам родом із Камчатки, але волею долі в юні роки опинився в Прилуках. Тут навчався в школі №5, яка містилася на Кооперативній (Базарній) площі (сучасний Центр науково-технічної творчості молоді). Після закінчення школи вступив у Московський державний університет геодезії та картографії. Потім ще навчався в Київському національному університеті імені Т. Шевченка на механіко-математичному факультеті.
Повернувшись до Прилук, працював учителем у вечірній школі (їх у ті роки було 3 в місті). Викладав для робітників «Будмашу» фізику, математику, креслення та астрономію, звідки й пішов на пенсію за вислугою років.


Окрім вчителювання та складання кросвордів було в Миколи Івановича ще одне захоплення – музика. Довгий час він був активним учасником молодіжного естрадного оркестру. Неперевершено грав на кларнеті та саксофоні. Жодне свято чи парад не обходилися без участі даного оркестру. А який же музикант без власних пісень? Є в творчому доробку нашого ювіляра і вірші, і музичні композиції, які, до речі, теж друкувалися в періодичних виданнях. Писав він і слова для вистав студентського театру, яким керувала його дружина Елла Філіпченко, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу.
– Уже 10 років, як її немає, – зі сльозами на очах згадує пан Микола. – Дочка Лілія також давно живе в Німеччині. Приїздить рідко, але постійно зідзвонюємося.
Близько року тому в Миколи Івановича трапився інсульт. Уже вдруге. Цього разу реабілітація дається складніше. Майже у 80-річному віці довелося наново вчитися ходити, говорити, але життєву енергію чоловік не втрачає. З допомогою доглядальниці Ольги, навіть, зміг повернутися до складання кросвордів. За словами жінки, він цим просто живе. І до сьогодні обкладається купою книг, яких за довгі роки назбиралася ціла бібліотека, й штудує, підбираючи щораз нові цікаві слова. Ще й своїх дівчат-помічниць научає.
Інформація «ГП»

Прочитано 30712 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 219 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!