№ 38

19 вересня 2024 року

Бути чи не бути відкритому громадському простору в Прилуках

  • Середа, Черв. 12 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Останнім часом електронні петиції стають усе популярнішими. Громадяни можуть звернутися зі своїми пропозиціями до Президента України, Верховної Ради, Кабміну тощо. Діють вони й на місцевому рівні. Так в одному з попередніх випусків газети ми публікували інформацію про одну таку петицію, розміщену на сайті Прилуцької міської ради. Її ініціатором виступив місцевий депутат Артем Миколайович Рожко, а стосувалася вона організації відкритого громадського простору для жителів нашого міста різного віку.
Цікаво було те, що буквально за 3 дні петиція зібрала належну кількість голосів, а тому була допущена до наступного етапу – розгляду її профільною депутатською комісією.
29 травня в малій залі Прилуцької міської ради зібралися члени депутатської комісії з гуманітарних питань, власне ініціатор проекту та ще кілька громадян, які підписали петицію й тим самим підтримали ідею створення нового цікавого громадського простору в Прилуках.
Згідно регламенту роботи першочергово слово надали ініціатору даної петиції. Артем Миколайович коротко розповів про своє бачення створення відкритого громадського простору в рідному місті.
«Думаю, що нічого нового ми не вигадуємо. Громадські простори, де прилучани можуть зустрічатися, спілкуватися й розважатися в нас є. Але хотілося б зробити щось більш організоване. Упродовж останніх років наші місцеві активісти часто долучалися до облаштування та організації різноманітних вечорів дозвілля на відкритому просторі. Це і показ фільмів чи мультфільмів, і музичні концерти творчих колективів, яких у Прилуках чимало.


Саме тому з’явилася ідея створити такий собі відкритий громадський простір стаціонарного типу в центрі міста зі змонтованою сценою, лавками для глядачів будь-якого віку, які можна буде легко демонтувати на зимовий період. Територія, яку б ми хотіли задіяти – це територія поблизу Центру науково-технічної творчості молоді. На сьогодні вона практично не задіяна, а в тій частині міста (поблизу пам’ятника Володимиру Мономаху) щодня гуляють сотні прилучан. То чому б не організувати такий громадський простір саме там? Як на мене, це чудова ідея. І дуже приємно, що мою думку розділяє багато місцевих жителів. Петицію на сайті підписали 100 чоловік (так того вимагали правила), але насправді схвальних відгуків було значно більше», – розповів Артем Рожко.
Розгляд петиції передбачає обговорення та обмін думками стосовно запропонованої ідеї, тому учасники спробували висловити свої думки з цього приводу, донести до членів комісії можливі ризики в реалізації проекту.
На думку заступника міського голови Тетяни Фесенко, сама ідея створення відкритого громадського простору є дуже гарною: «Я вважаю, що таке місце, де б могли гуртуватися мешканці нашої територіальної громади має бути. Але, що стосується саме озвученої локації, то тут хочеться зупинитися на деяких моментах. По-перше, територія, яку хочуть використати для організації громадського простору знаходиться в так званій історичній зоні міста, яка ще відома, як Дитинець, територія старої фортеці. І тому дуже важливо врахувати цей момент під час обговорення питання подальшої реалізації запропонованого проекту, адже він повинен вписуватися в уже існуючий ландшафт, у коло архітектурних споруд, які розміщені неподалік. Також, на скільки мені відомо, є певні ризики, які стосуються використання звукової апаратури в подібних місцях, оскільки поряд знаходяться будівлі XVIII-XIX століття. Тому важливо зрозуміти наскільки відчутним для таких старовинних будівель може бути вплив цієї техніки. Крім того, мають бути враховані всі норми щодо допустимих відстаней до тих же таки споруд. Ну і знову таки, вцілому це має бути єдиний гармонійний ансамбль, який би вписувався в ту історичну зону, не порушуючи ні історико-архітектурного, ні природного комплексу».
Другий момент, на який Тетяна Михайлівна звернула увагу присутніх, стосувався наявності в Прилуках таких можливостей і власне територій, де б міг працювати відкритий громадський простір. У нас і на сьогодні є 2 такі локації. Перша – це паркова зона Центру творчості дітей та юнацтва, де є літній майданчик. До того ж, там є відповідна техніка (подарована Українською Громадською радою) для кінотеатру під відкритим небом. І вона легко може бути використана в тому числі й для реалізації тих планів, про які йдеться в пропозиції Артема Миколайовича щодо відкритого громадського простору. Другим таким місцем у нашому місті є паркова зона міського Будинку культури з уже облаштованим літнім майданчиком, який, на думку заступника міського голови, абсолютно може справлятися з функціями такого громадського простору, бо, на жаль, наразі він себе повною мірою не реалізує.
Підсумовуючи вищесказане, можна зробити висновок, що Тетяна Фесенко вбачає більше сенсу в розвитку та доопрацюванні вже існуючих місць громадського відпочинку, ніж у тому, щоб створювати щось нове.
У якійсь мірі розділив її точку зору й начальник управління архітектури та містобудування Прилуцької міської ради Віктор Тесленко. Посадовець погодився, що обрана під відкритий громадський простір ділянка на сьогоднішній день дійсно використовується нераціонально. Але він зауважив, що в попередні роки періодично вже виникали наміри реставрувати площу В. Мономаха, йшла мова і про те, щоб східці вниз до водоканалу зробити. Та одне питання завжди тягне за собою багато інших.
«Я б поставив на місці нашої міської ради питання про те, що пора приступити до реальних робіт на цій території і розробити гарний, достойний міста Прилуки проєкт. Щоб усім було зрозуміло, що там може бути, а що ні. Щоб це було обговорено, донесено містянам, узгоджено, врешті-решт. І щоб цим проєктом займалися не місцеві архітектори, а сертифіковані спеціалісти, як це визначено державним Порядком щодо робіт в історичній зоні.
І я вважаю, що не варто аж так поспішати затулювати такі найбільш яскраві частини нашого міста. Повторюся, що думки щодо облаштування тієї території все ж таки в історичному контексті вже з’являлися, але поки до реалізації справа не дійшла. Загалом думати можна в різних напрямках. От, наприклад, кінотеатру в нас немає. Це прекрасна ідея. І такий літній кінотеатр, який діє в ЦТДЮ, якщо б він повноцінно функціонував за такою програмою, то думаю, люди були б дуже задоволені, бо їм було б куди йти.
Повертаючись до питання з площею Мономаха, вважаю, варто здвинути його з місця й зайнятися серйозними проєктними розробками, щоб можна було пройти всю дозвільну процедуру з областю. Моя суб’єктивна точка зору – наразі ми ще не готові працювати саме на цій території», – зауважив Віктор Михайлович.
Депутат міської ради Людмила Ященко питання викладене в електронній петиції також знайшла актуальним для Прилук. На її думку, відкритий громадський простір непогано б вписався в запропоновану локацію, не зважаючи на близькість із культурно-історичними пам’ятками та соборами. Можливо, навіть навпаки, це б додало якогось виховного моменту, і не тільки для молоді.
Отже, заслухали думки різних людей. У результаті, комісія винесла рішення запропонувати голові винести дану петицію на розгляд депутатського корпусу на одній із чергових сесій. Ініціатор же проєкту, Артем Миколайович Рожко, пообіцяв до того часу надати більш конкретну інформацію щодо можливих кошторисів робіт, того, хто керуватиме та займатиметься власне організацією дозвілля для жителів нашого міста.
Про подальшу долю проєкту створення відкритого громадського простору дізнавайтеся на сторінках нашого видання.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1213 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1446 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!