№ 19
9 травня 2024 року

Довідка про участь у бойових діях: для чого вона потрібна

  • Четвер, Лют. 22 2024
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Уже десятий рік поспіль триває криваве протистояння України проти сусідньої держави-агресора, яка намагається окупувати все більше й більше наших земель. Наші воїни героїчно протистоять армії рф на полі бою, стаючи раз за разом активними учасниками бойових дій.
Як відомо, статус «учасника бойових дій» є законодавчо затвердженим і несе за собою певний соціальний захист уряду військовослужбовців, які його отримали. Так, учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту України в складі військових підрозділів, з’єднань або об’єднань усіх видів військ ЗСУ і не тільки.
Насправді сьогодні отримати статус УБД можуть не лише військові, а й члени добровольчих формувань.
Водночас, для отримання статусу УБД потрібно зібрати чимало документів із підписами, доказів участі у бойових діях, проінформувати командира або іншого керівника військової частини про бажання отримати статус тощо.


Першочерговою ж підставою для надання особі статусу УБД є спеціальна довідка.
Що таке довідка про участь у бойових діях та навіщо вона потрібна – роз’яснюємо далі.
Отож, довідка про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України, формується командирами військових частин чи підрозділів і є підставою для надання особі статусу УБД із видачею відповідного посвідчення.

Сама ж по собі ця довідка не є повноцінним документом (підставою) для отримання військово- службовцем у подальшому тих чи інших пільг.

Пільги для учасників бойових дій: які є
Учасники бойових дій, відповідно до закону «Про статус ветеранів війни» (стаття 12), мають низку пільг, серед яких:
– безоплатні ліки та лікування (включно з протезуванням зубів);
– 75% знижки за квартплату в межах норм – 21 кв. метр загальної площі житла на кожну людину, яка постійно проживає в приміщенні та має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. м на сім’ю;
– для сімей, що складаються лише з непрацездатних людей – 75% знижки на користування газом для опалювання житла (42 кв. м на кожну людину);
– виплата допомоги з тимчасової непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
– 75% знижки на оплату комунальних платежів;
– 75% знижки на відплату палива, в тому числі рідкого;
– безоплатний проїзд у громадському транспорті;
– безоплатний проїзд один раз на два роки (туди і назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом, або проїзд один раз на рік (туди і назад) цими ж способами з 50% знижкою;
– безкоштовне житло від держави у випадку каліцтва на службі;
– щорічне медичне обстеження;
– першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках і першочергова госпіталізація;
– переважне право на залишення на роботі при скороченні штату працівників;
– позика на будівництво чи капітальний ремонт із погашенням її впродовж 10 років, починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва (порядок видачі визначає Кабмін);
– пенсії або щомісячна соціальна допомога від держави.
Деякі пільги, наприклад, безкоштовний проїзд у транспорті чи право на безоплатне лікування, надаються автоматично – головне мати при собі посвідчення. Знижки ж на комунальні послуги та виплати потрібно оформлювати окремо.
Звертатись із заявою про призначення та підтверджувальними документами (про статус УБД, а також документами на квартиру, якщо йдеться про комунальні послуги) потрібно до Пенсійного фонду України.
Варто сказати, що сьогодні серед громадян, зокрема прилучан, шириться інформація, що для оформлення пільг достатньо самої лише довідки про участь особи в бойових діях. Нібито подібний механізм існує в різних містах України, а от у Прилуках відповідні служби не йдуть на таких крок і вимагають надати копію посвідчення.
Вичерпну відповідь із даного питання надала начальник управління праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради Ганна Малиш. Посадовець наголосила, що згідно із законодавством при поданні заяви на оформлення комунальних пільг особа має подати, крім традиційних паспорта й ідентифікаційного номера, також копії посвідчення УБД та тієї самої довідки про участь у бойових діях. «Усе робиться досить скрупульозно. Усі документи скануються в електронному вигляді, а довідка додається до посвідчення з метою підтвердження його справжності, адже трапляються випадки фальсифікацій», – говорить Ганна Малиш.
Підсумовуючи, скажемо, що довідка про участь військовослужбовця в бойових діях має важливе значення, але, на жаль, не є підставою для надання йому певних пільг чи знижок у комунальній чи соціальній сферах. Це лише перша сходинка до оформлення офіційного статусу УБД та отримання відповідного посвідчення.

Прочитано 26 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Шановні прилучани! 9 травня в Україні відзначають День Європи –...
Уже близько 2 тижнів у місті активно триває ямковий ремонт...
Учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени...
У рамках участі в проєкті міжнародної технічної допомоги...
Відтепер подвиг наших полеглих Героїв-земляків може бути...
Щиросердно вітаю вас із найбільшим християнським святом –...
Шановні прилучани! Прийміть найщиріші вітання з величним...
«Чоловік повинен не говорити, а робити» – такої думки...
Два будинки готують до відключення від ЦО Відповідно до Порядку...
ода й уся рослинність починає активно рости та квітнути, трава,...

Хто на сайті

Зараз 62 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!