№ 38

19 вересня 2024 року

За «Прощеною неділею» – люди з чистою душею

  • Середа, Квт. 26 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

– Дякую Вам за все. На таких, як Ви, тримається світ, – із цими словами звернулася до Артема Рожка одна з гостей творчого вечора Лілії Бондаревич-Черненко, що 20 квітня пройшов у Чернігівському музеї М.М. Коцюбинського. Читачка була щиро зворушена тією допомогою, яку від щирого серця надає депутат Прилуцької міської ради Артем Рожко волонтерам і бійцям АТО, котрі сьогодні захищають незалежність України. Артем Миколайович став одним із меценатів, за підтримки яких побачила світ книга Лілії Бондаревич-Черненко «Прощена неділя», що розповідає про події в зоні бойових дій на Сході України. За цей твір його авторка удостоєна медалі «Івана Мазепи», вручення якої відбулося в ході творчого вечора в Чернігові.
Захід провів директор музею Ігор Коцюбинський, правнук письменника. Серед гостей було багато людей, добре відомих у світі літератури та мистецтва: головний режисер Чернігівського обласного музично-драматичного театру Андрій Бакіров, голова Чернігівської обласної організації Національної спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран, письменники Олексій Брик, Тетяна Пакалюк, Людмила Шутько.


Прилучани прибули до Чернігова цілою делегацією. Поруч із письменницею Лілією Бондаревич-Черненко на її святі були один із героїв «Прощеної неділі», учасник АТО Сергій Цибенко та його дружина Рената Шевченко, котра більше року чекала чоловіка й переживала разом з ним усі жахи бойових буднів; прилуцькі меценати – голова Прилуцької районної ради Василь Малик, депутат Прилуцької міської ради Артем Рожко, керівник ТОВ «Ресурс-Агро» Микола Марусенко, за підтримки яких книга побачила світ.
– Було чимало бажаючих профінансувати видання «Прощеної неділі», – зізнається Василь Малик. – Але ми відразу вирішили, що меценатами будуть тільки дуже порядні люди з чистою душею.
Така позиція, безперечно, відобразилася на енергетиці книги, адже у «Прощеної неділі» вона насправді особлива.
– За грошима, вкладеними у видання, – ні сльозинки материнської, ні плачу вдовиного, – зауважив головний редактор обласної газети «Гарт», лауреат Національної Шевченківської премії Дмитро Іванов. А президент Міжнародної літературно-мистецької академії Сергій Дзюба додав, що прилуцькі меценати добре відомі творчій Чернігівщині, адже підтримують чимало цікавих проектів у сфері культури.
Один із меценатів, депутат Прилуцької міської ради Артем Рожко розповідає:
– З початку бойових дій на Сході України я тісно співпрацюю з волонтерами, допомагаю учасникам АТО, часто зустрічаюся з ними і знаю, наскільки тяжко їм згадувати та розповідати про ту гібридну війну, про пережите та побачене, про загиблих бойових побратимів. Важливо, щоб це не забулося. Тому я одразу погодився підтримати видання книги Лілії Бондаревич-Черненко «Прощена неділя»: вважаю, що такі книги потрібні не тільки нам, а й нашим нащадкам. Майбутні покоління мають знати про ці страшні події, аби вони ніколи не повторилися.
Символічно, що презентація «Прощеної неділі» пройшла через кілька днів після Великодня, на Світлому тижні. Розмаїттям весняного квіту зустрів гостей древній сад у колишній садибі Михайла Коцюбинського – як символ очищення, прагнення до життя, до тепла і світла. Так само, як прагнуть їх герої книги Лілії Бондаревич-Черненко «Прощена неділя», – живі й ті, хто вже ніколи не побачить квітневого сонця…

Людмила Смик

Прочитано 1930 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Благодійництво
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 485 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!