№ 38

19 вересня 2024 року

Амброзія наступає…

  • Середа, Сер. 22 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

У чому ж полягає небезпечність амброзії полинолистої?
Згідно з оцінками вчених-біологів України, амброзію полинолисту віднесено до отруйних рослин-алергенів. Масове цвітіння її проходить у серпні-вересні та стає дуже небезпечним для людей. Її пилок є однією із причин масового захворювання людей на такі алергічні хвороби, як осіння пропасниця, бронхоспазм, бронхіальна астма, гострий бронхіт. У хворого пухнуть слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очей, болить голова, посилюється виділення мокроти, настає задишка, сльозотеча, погіршується зір, проявляються приступи бронхіальної астми, підвищується температура. Медики називають це амброзійним полінозом. Лікування алергії, що викликана пилком амброзії, тривале й важке, а часом і безрезультатне.
Але на цьому шкідливість амброзії не закінчується. Маючи потужну надземну масу та кореневу систему, що сягає до 1м у діаметрі і до 4 м у глибину, амброзія спричиняє пригнічення культурних рослин. Амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, яке утворюється у великій кількості, та зберігає свої сходи від 5 до 40 років. Тому всі заходи по ліквідації небезпечного карантинного бур’яну амброзії мають бути спрямовані на недопущення утворення насіння, повторного засмічення та на зменшення його запасів у ґрунті. Найчастіше потерпають від неї ярі зернові та просапні культури. На луках та пасовищах бур’ян витісняє злаково-бобові трави, а наявність до 0,15% гіркої ефірної олії в зеленій масі амброзії робить її токсичною, що призводить до масових отруєнь тварин та зниження якості молока. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культурні, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки. Саме тому всім землекористувачам необхідно систематично здійснювати обстеження своїх територій і в разі виявлення негайно ліквідовувати вогнища амброзії.


Які ж заходи потрібно проводити, щоб уникнути її розповсюдження?
Найбільш ефективним заходом боротьби в незначних вогнищах є скошування або виривання її з корінням до періоду цвітіння, а під час цвітіння виривати та знищувати з корінням шляхом спалювання або закопування на глибину не менше 1 м, пересипаючи вапном. Хімічні методи захисту доцільно застосовувати в промислових зонах, на с/г угіддях, застосовуючи гербіциди відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні. Зазначимо, що до хімічних робіт допускаються особи, які мають допуски та посвідчення і пройшли спеціальну підготовку.
За ареалом поширення в Прилуцькому районі та в м. Прилуки вогнища амброзії займають площу 330,346 га.
Прохання до керівників с/г підприємств, установ та організацій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, жителів міста та районів провести обстеження своїх територій і в разі виявлення негайно ліквідувати вогнища небезпечного бур’яну. Спостерігаючи за амброзією можна сказати, що вона справжній «зелений агресор». Найефективнішою боротьбою є об’єднання зусиль та небайдужість!

Головний спеціаліст відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області –  державний фітосанітарний інспектор Алла Боднар

Прочитано 1895 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Є проблема
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 364 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!