№ 38

19 вересня 2024 року

Любов Рубан із коханим Дмитром Любов Рубан із коханим Дмитром

Дванадцята церемонія вручення літературно-мистецької премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» відбулася 22 лютого в міській центральній бібліотеці, що носить ім’я славетної землячки. Цьогоріч премія була особливою, адже проходила за оновленим форматом. Аби виокремити здобутки майстрів слова й образотворчого мистецтва, оргкомітет вирішив нагороджувати їх по черзі. Таким чином, творчі прилучани матимуть два роки, щоб у своїй царині вийти на новий рівень.
Тож минулої середи папороть розквітла для прилуцьких письменників, поетів і публіцистів. Журі вирішило відзначити всіх учасників, але не змогло назвати лауреата. Найвищу відзнаку цьогорічного «Квіту папороті» – диплом І ступеня та 1500 гривень грошової винагороди – отримала поетеса Надія Мариноха-Стеценко(на фото), з-під пера якої нещодавно вийшла збірка «Таємниці твого Всесвіту».

«ЧИСТА, ЯК ВЕСНЯНИЙ ДОЩ…»

Ім’я Надії Маринохи-Стеценко відоме читачам «Града», оскільки вона є нашою постійною дописувачкою. Надія – бібліотекар Прилуцької центральної районної бібліотеки та, крім того, фаховий журналіст, тож для неї не проблема створити цікавий матеріал, не піддаючи його ризику значної редакторської правки. Поезію ж дипломантка називає забутою мелодією душі, одним зі способів хоча б на краплю зрозуміти себе.


Чим же привернула увагу авторитетного журі на чолі із заступником міського голови Тетяною Фесенко збірка молодої прилуцької авторки? «Майже всі вірші Надії Маринохи мають запах – вони пахнуть туманом, молоком, вином осіннього листя, п’янкою матіолою. Вони наповнені пахощами рідної землі, найдорожчої у світі, пахощами бузку і м’яти, пахощами пелюсток вишень й освячених у храмах квітів Маковія. А ще – чудернацькими запахами кави, соку лайму, мармеладу, шоколадних коктейлів… Поезія Надії – акварельно-сонячна, прозора і чесна, чиста, як весняний дощ… Надія дарує нам надію», – ось як характеризує творчість дипломантки іменита письменниця Лілія Бондаревич-Черненко.
Але хто може краще сказати про поета, як не його віршовані рядки?
Посміхатись! Лише посміхатись!
І нехай колючки вп’ялись,
Намагаючись серця дістатись,
Спопеліють вони колись.
Посміхатись! Лише посміхатись!
Порятунок – самообман.
Щоб весни все ж дочекатись –
Не виказуй осінніх ран.

ЗНАЙОМІ ОБЛИЧЧЯ

Слід зауважити, що «Квіт папороті-2016» має не лише літературно спрямовану особливість. Не менш важливою ознакою премії є молодий вік дипломантів, які поки лише прагнуть стати в один ряд із визнаними в Прилуках і далеко за їх межами Ніною Ткаченко, Лілією Бондаревич-Черненко, Валентиною Грибенко, Ніною Полив’яною… При цьому перо деяких представників літератури нового покоління, хоч і піддане стилістичним впливам сучасності, підточене гостро та майстерно.
Великий аванс видала перша лауреатка літературно-мистецької премії Ніна Ткаченко дипломанту ІІ ступеня Андрію Пальосі, якому дісталася премія в сумі 1000 гривень. Читачі нашої газети також пам’ятають публіцистичні та художні твори Андрія – минулого літа він, студент педколеджу, практикувався на базі «Града». Творчий почерк хлопця й справді чіпляє за душу з перших слів, і хочеться вірити, що бунтівний юнацький дух його ліричного героя з часом буде тільки гартуватись, долаючи життєву рутину в усіх її пересічних проявах.
час міняти набридлі пейзажі
час зривати зі стін ван Гога
ми з тобою готові майже
на відому зустріч із Богом…

Дипломами ІІІ ступеня нагороджені дев’ятикласниця гімназії №5 Анастасія Дорошенко (за добірку поезій) і держслужбовець, авторка журналістських есеїв під спільною назвою «Прилучани» Любов Рубан. Ці матеріали не так давно публікувалися на шпальтах «Града», адже Любов – наша вчорашня колега. Дякуючи за відзначення, дівчина згадала про першочергову роль газети у формуванні її творчого погляду на справу журналіста. Користуючись нагодою, «Град Прилуки» вітає дипломантку та бажає їй досягати нових вершин у публіцистиці та загалом у житті!

ЛІТЕРАТУРНА ПЕРЕРВА –
СЛОВО МИТЦЯМ

Жоден із конкурсантів цьогорічного «Квіту папороті» не залишився непоміченим. За ініціативи членів журі та підтримки місцевої влади заохочувальними відзнаками – дипломами Прилуцької міської ради – було нагороджено ученицю ЗОШ №2 Ольгу Тимошенко та студентку гуманітарно-педагогічного коледжу Ольгу Радаєву.
А наступного року в бібліотеці імені Любові Забашти вшановуватимуть прилуцьких художників, фотомайстрів, скульпторів – словом, усіх творців візуального мистецтва. Символічно церемонія вручення нагород наприкінці плавно перейшла у відкриття персональної виставки фотографа Володимира Мірчука, чиї пейзажі за художнім рівнем виглядають подібно до живописних полотен. І ми всі знаємо, що в Прилуках багато талановитих майстрів пензля та об’єктива, чий погляд на навколишній світ вирізняється самобутніми кольорами й фарбами. Тож слово за вами, митці!

Олександр Бойко

Прочитано 1952 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Культура
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 505 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!