№ 38

19 вересня 2024 року

Творчий осередок, що об’єднує прилучан

  • Середа, Лист. 08 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначається 9 листопада разом із Днем української писемності та мови.
Це свято було засноване з метою відзначити вагомий вклад творчих особистостей у відродження української національної культури, розвиток народної творчості, активну культурно-просвітницьку діяльність.
Саме завдяки відданим своїй справі митцям українська культура змогла зберегти свою самобутність, незважаючи на потужні натиски багатьох агресорів, і зайняти гідне місце серед світових культур. Українська культура розкриває нашу сутність та учить нас бути українцями, де б ми не були. Без традиції – нема культури, а без культури – нема нації.

Таким своєрідним центром культури та мистецтва в Прилуках є безумовно міський Будинок культури. Як уже писалося раніше, якраз перед початком нового навчального року крісло директора вдруге зайняв депутат міської ради та відомий у Прилуках культурний діяч Дубовик Олександр Олександрович, який живе творчістю не менше, ніж учасники різноманітних колективів, які є на базі Будинку культури.


Напередодні професійного свята нам також пощастило завітати в кулуари Прилуцького МБК та дізнатися, чим живе його творчий колектив. Художній керівник Будинку культури Клименко Ірина Миколаївна радо погодилася розповісти нашій газеті та її читачам про творчі колективи та їх досягнення.
– Ірино Миколаївно, розкажіть, будь ласка, скільки ж колективів працює на базі міського Будинку культури, чи поповнюються вони молодими кадрами?
– У нашому МБК працює близько 33 творчих колективів. Із них 10 носять звання «Народний аматорський» та 1 «Зразковий». Звичайно ж щороку колектив поповнюється. Ні для кого не секрет, що Будинок культури працює цілий рік, і влітку також, канікул у нас немає. Але зазвичай із початком нового навчального року приходять дітки і записуються в гуртки. Крім того, що на базі Будинку культури є дорослі колективи, при них існують і дитячі колективи-супутники. От, наприклад, є в нас народна студія вокального мистецтва. А на її базі працюють ще й підготовчі групи – молодші, середні та старші. Усього в МБК налічується близько 500 учасників творчого процесу.
– Чи можна виділити якийсь колектив, відмітити його здобутки?
– Колективи в нас усі активні, усі, можна так сказати, живуть тут. Це не робота для них, вони аматори, які приходять у свій вільний час за покликом душі. Учасниками творчих колективів є представники різних професій. Це і продавчині, і працівники фабрик, заводів, навіть приватні підприємці є. Вони не професіонали, а звичайні прилучани, які вміють і люблять співати, танцювати, чи мають акторський талант. Увечері після основної роботи приходять до нас і просто віддаються улюбленому заняттю. Об’єднує їх усіх одне – творча душа, яка прагне отримати від цього процесу задоволення й подарувати його глядачам під час концертної програми. Щодо здобутків, можу сказати, що наші колективи кожного року приймають участь у деяких Міжнародних та різноманітних Всеукраїнських фестивалях і ніколи не залишаються без нагород. Отримують перші, призові місця, привозять додому різні нагороди, дипломи, кубки.
– Чи всі колективи приймають участь у Всеукраїнських фестивалях?
– Майже всі. По можливості. Знаєте, зараз трохи скрутно у фінансовому плані.
– До речі, про фінансування. Хто вам допомагає, чи є спонсори, небайдужі до мистецтва?
– Завжди допомагає міська рада, також адміністрація Будинку культури. Цього року були виділені кошти для участі у виїзних фестивалях.  Участь приймали такі колективи:  театр вогню та світла «Агній», студія східного танцю «Маріам», народний театр «Рампа», народний аматорський ансамбль пісні «Вербиченька», фольклорний колектив «Калина», народний театр хореографічної мініатюри «Апломб». Окрім того, в Прилуках проходили три фестивалі, які організовували ми самі. Це Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Співоче поле», який проходив у рамках Воздвиженського ярмарку. У ньому приймали участь близько 30 колективів із різних областей (Чернігівської, Полтавської, Сумської, Черкаської та Київської). Наші колективи також брали участь, за що отримали дипломи, статуетку, смачні короваї. Другим був Відкритий хореографічний фестиваль, у якому були задіяні як колективи нашого міста (МБК, ЦТДЮ, школи мистецтв), так і гості з Полтавської та Сумської областей. А з 5 по 7 жовтня в міському Будинку культури проходив Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Театральна осінь». Фестиваль було започатковано у 2002 році,  але деякий час він не проходив, і ось у цьому році знову продовжив своє життя. На сцені міського Будинку культури під час фестивалю виступили  театральні колективи з Сумської, Запорізької  та Чернігівської областей.  Усі учасники були відмічені за гарні та достойні виступи й нагороджені дипломами й подарунками.
– Які найближчі плани маєте?
– Наразі дуже переживаємо через концертну програму, яка має відбутися 17 листопада. Це буде програма на підтвердження 8 колективами звання «Народний» (така «акредитація» відбувається раз на три роки). Буде запрошена комісія з Чернігова. Тому активно готуємося. Крім того, вже розпочалася підготовка до новорічно-різдвяних свят. Готуємо Свято Миколая, новорічні ранки, казку (з 24 по 30 грудня). Буде Новорічна ніч. І ще, забігаючи наперед, можу сказати, що з 12 січня з ініціативи нашого директора хочемо відновити проект «Зіркові дуети». Усі прилучани добре знають, що це за свято, коли зірки співають з депутатами та видатними прилучанами. Ще перед Новим роком на Театральній площі плануємо провести святковий ярмарок. Удень йтиме торгівля різними сувенірами, новорічними прикрасами, смаколиками власного виробництва, а увечері для жителів міста виступатимуть фольклорні та вокальні колективи Будинку культури.
– Це все чудово й дуже цікаво. А з якимись проблемами в роботі стикаєтеся?
– Проблеми є, мабуть, у всіх, але нас звісно ж підтримують, допомагають. Були проблеми з освітленням, але дякуючи директору, Олександру Олександровичу, вдалося трохи його обновити. Основний наш продукт знаходиться на сцені, тому дуже хочеться, щоб глядачі бачили красиве та яскраве шоу. І багато в чому це залежить від костюмів, яких не вистачає. А вони ж зараз не надто дешеві. Це, мабуть, головна проблема наразі. Дуже хочеться, щоб колективи були гарно вдягнуті, бо вони цього варті. Хочеться доставити задоволення усім. Із таким настроєм і працюємо.
Від імені редакції «Град Прилуки» та, переконана, від усіх прилучан хочеться подякувати працівникам міського Будинку культури, його творчим колективам за те, що ви стоїте на сторожі наших культурних здобутків та традицій, пропагуєте моральні принципи й робите життя прилучан яскравішим. Дякуємо, що ділитеся часточками своєї душі, дбаючи про настрій тих, кому даруєте своє мистецтво. Зі святом!

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1483 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Культура
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 317 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!