№ 38

19 вересня 2024 року

У кожного часу свій оберіг

  • Середа, Лист. 28 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Уже п’ятнадцять років поспіль народознавчий клуб «Оберіг» збирає в міській бібліотеці для дітей імені Павла Білецького Носенка тих, хто більше хоче дізнатися про звичаї та традиції українського народу. Його девізом є слова «Нового навчайся, але й старовини не цурайся». Не дивно, що ювілейна зустріч була присвячена саме оберегам.
Керівник і натхненник клубу, упродовж усіх цих років, провідний бібліотекар Сич Наталія Михайлівна розпочала зустріч із розповіді про найперші обереги.
Перші обереги-фігурки з’явилися ще за часів язичництва, коли люди поклонялися різним богам, вірили в захисні сили простих речей – підкову, віник, духмяні трави. Вірили, що вони приносять успіх і здоров’я, а також можуть уберегти від біди та хвороби. Правди ніде діти, віра в магічну силу речей, які нас оточують, збереглася. Ми й нині звертаємося до давніх символів, шукаючи в них захисту, черпаючи духовні сили.
На зустріч була запрошена Авраменко Наталія Сергіївна, керівник студії народної творчості «Оберіг» при Центрі творчості дітей та юнацтва.


Пані Наталя має дар Божий. З дитинства полюбляла малювати. Зізнається, що шкодує за втраченими дитячими малюнками, а в її студентських конспектах часто зустрічалися малюнки, які зовсім не відповідали темі лекції. Було бажання розкрити в собі цей дар, відчувала потребу в його вираженні, прагнула наповнити своє життя улюбленою справою. Ось уже три роки очолює студію, розвиває свою майстерність і талант, прикрашає світ своєю творчістю й неповторністю, опановує нові техніки і найголовніше вводить дітей у світ неповторний і чарівний – світ народних оберегів. Спільно зі своїми вихованцями бере участь у виставках, конкурсах і фестивалях. Має нагороди, от і нещодавно отримала Диплом лауреата першої премії за роботи в номінації «Декоративно-прикладне мистецтво», представлені на ХVІІІ Міжнародному фестивалі «Барвиста осінь», що проходив у столиці в рамках проекту «Квітуча Україна».
Спілкування було цікавим і невимушеним, а наостанок учасників зустрічі чекав майстер-клас по виготовленню ляльки-травниці. Усе необхідне для майстер-класу: м’ята, меліса, чебрець, гілочки туї, соснові бруньки, звіробій, душиця, полинь, ромашка, листя смородини були заготовлені заздалегідь.
Майстриня познайомила учасників майстер-класу з правилами створення оберегів. В основі всіх секретів лежить любов. Від наших посмішок і теплоти життя наших близьких стає чистішим і світлішим, будинок затишнішим, відроджується зв’язок минулого з сьогоденням, а потім і майбутнім.
Для виготовлення оберегів використовують тільки природні матеріали. Вони, в першу чергу, безпечні для людини. Багато з них є не просто джерелом позитивних емоцій, а й здоров’я. Здавна збір трав, урожаю, заготівля рослинного матеріалу для ремесел овіяний повір’ями та легендами. Про це складалися пісні, приказки, прислів’я та казки. Таким чином інформація зберігалася й передавалася з покоління в покоління в доступній формі й легко запам’ятовувалася.
Кожен зробив свою ляльку-травницю та поніс її додому. І віднині вона буде берегинею ладу та здоров’я в домі, цілителькою, чудовим подарунком із побажаннями здоров’я родичам і друзям.

Наталія Сич

Прочитано 2337 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Культура
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 822 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!