№ 38

19 вересня 2024 року

Народні традиції українського роду

  • Четвер, Трав. 18 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Кожна нація, кожен народ має свої звичаї, традиції, свята, що виробилися протягом багатьох століть і освячені часом. Звичаї, традиції, обряди – це ті неписані закони, якими керуються в найменших щоденних і найбільш усенаціональних справах, у повсякденні та у святкові дні. Це ті найміцніші елементи, що об’єднують окремих людей в один народ, в одну націю!
Нині, як і багато століть тому, народні традиції, звичаї, свята є одним із головних чинників відро- дження українського народу, його національної свідомості та людської гідності, адже в цих життєдайних джерелах – душа народу.
Доторкнутися до краплинки цієї душі прилучани можуть, відвідавши неймовірно колоритну виставку «Народні традиції українського роду» в Прилуцькому краєзнавчому музеї імені Василя Маслова.
На відкриття виставки, яке відбулося 12 травня, зібралися митці та дослідники минувшини з усієї Прилуччини.
На виставці представлені усі без винятку ремесла, на які багата наша Прилуцька земля. Це плетіння, гончарство, декоративний і художній розпис, ткацтво, вишивка, писанкарство та виготовлення іграшок. Це роботи майстрів, які не лише реалізовують свій талант, але й продовжують сімейні традиції.
Зокрема, серед експонатів можна побачити вишиті рушники Катерини Каращук, картини інкрустовані соломкою Василя Гузія, вироби з лози Володимира Чуба, різьблені композиції Юрія Петруші, воскові вінки Марії Волік, ляльки-мотанки та сучасні ляльки Єлєни Аракчеєвої, а також декоровані вінки та писанки у виконанні керівників гуртків і студій декоративно-прикладного мистецтва Центру творчості дітей та юнацтва.


Як влучно зазначила директор музею Тетяна Зоць, в нинішніх умовах ми, як ніколи, зобов’язані зберегти й показати всьому світу нашу культуру та традиції і те, що ми стоїмо і обов’язково вистоїмо. «Подібно до «Щедрика» 100 років тому, нині відзначився український вінок у Мілані», – говорить пані Тетяна.
Як усі ми знаємо, одним із головних атрибутів українського жіночого костюма був саме вінок. У селі Антонівка живе справжня майстриня Марія Олександрівна Волік, яка самостійно навчилася їх плести й у свої 92 роки виготовила вже понад 2000 віночків, без яких не обходилося свого часу жодне весілля в регіоні. Крім того, вона шила й інші елементи національного жіночого одягу, такі як корсетки, очіпки, плахти. Робила воскові весільні вінки, пекла смачні святкові короваї, вишивала. Відвідувачам виставки про майстриню розповіла одна з партнерок цього проєкту – Вікторія Лемещенко, ініціаторка етно-проєкту «Скарбниця», яка впродовж років їздить Прилуччиною та відшуковує саме таких майстрів і майстринь, які не дають нашим українським традиціям вмерти.
Цікаво, що досвід виговлення вінків у бабусі Марії перейняла українська майстриня з вишивки, етнографка, дизайнерка, стилістка та колекціонерка, а також керівниця проєкту «Гуляйгород», засновниця студії «Olenka Didyk ethnic studio» з Линовиці Олена Дідик. Вона вже довгий час на професійному рівні займається стилізаціями, відтворенням автентичного вбрання та дослідженням української спадщини.
«Кожне село, навіть куток, мають надзвичайно важливі для нашої культури зразки одягу, ремесел, тому їх треба досліджувати, поки вони є. Адже носіїв традицій із кожним роком меншає. Тож треба встигнути це зробити і зберегти нашу спадщину», – говорить Олена Дідик.
Долучитися до історії культури та моди українського народу минулих часів можна ще до 18 травня. Саме до цієї дати триватиме виставка.
Графік прийому відвідувачів: 9.00 – 16.30, Вт-Сб.


Поспішайте! Воно того варте!

Прочитано 77 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Культура
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 307 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!