№ 38

19 вересня 2024 року

Нагороджено лауреатів краєзнавчої премії «Рідний край»

  • Четвер, Лип. 06 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Цьогоріч у Прилуках пройшла IV крає- знавча премія імені Д.О. Шкоропада «Рідний край», в якій компетентне журі обрало 4 переможців – 1 лауреата та 3 дипломантів.
28 червня в сесійній залі Прилуцької міської ради відбулося урочисте нагородження лауреатів четвертої краєзнавчої премії імені Дмитра Шкоропада «Рідний край».
Нагадаємо, що премію започаткували кілька років тому для розвитку краєзнавства та зацікавлення дослідників Прилуччини.
Цього року роботи конкурсантів оцінювало журі в оновленому складі.
Очолив журі Володимир Пилипенко – український науковець, історик, дослідник, кандидат історичних наук, доцент, докторант Інституту української археографії та джерелознавства імені М.С. Грушевського Національної Академії Наук України, автор програми «Проста історія» на хвилях радіо Суспільне Чернігів. Також у складі журі були: Тетяна Зоць – директор Прилуцького краєзнавчого музею ім. Василя Маслова, Наталя Дмитренко – кандидат історичних наук, заступник директора Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського, Алла Шатковська – кандидат історичних наук, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу ім. І.Я. Франка, Олена Сидоріна – кандидат мистецтво-0 знавства, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного фахового коледжу ім. І.Я. Франка.
Переможцями цьогорічної премії стали:
Лауреат – Іван Забіяка за роботу «Горленко В. Твори. Том 1., Том 2.». Мова йде про енциклопедичний довідник про життя Прилуцьких полковників Горленків. Про героя свого двотомника Василя Горленка лауреат премії може говорити годинами.


«Як не пропагувати таку людину, яка дійсно, навіть на той час, мала європейський рівень освіти, але душу – щиро українську?», – говорить Іван Забіяка. Що ж до себе додав: «Народитися на Чернігівщині, одержати освіту на Чернігівщині, й одержати визнання на Чернігівщині – це найбільше щастя».
Дипломанти І ступеня:
Цю нагороду вручили відразу двом конкурсантам – Олегу Шевчуку та Анатолію Шкурату, творцям аматорського музею в Прилуцькій центральній міській лікарні з понад 1000 експонатів. Їхнє краєзнавче дослідження має назву «Миттєвості з історії Прилуцької лікарні та міської медицини».
Дипломант ІІ ступеня:
Аліна Биховська, яка в своєму дослідженні розкрила тему «Весільного короваю на Прилуччині». Дівчина плідно попрацювала, аби назбирати якомога більше матеріалу – брала інтерв’ю як у пекарів місцевого хлібзаводу, так і в «народних» умільців. Родзинкою її дослідження, як відзначив голова журі, стала наявність у тексті роботи QR-кодів із посиланнями на відеозаписи з розмовами зі справжніми майстринями Прилуцького краю, які розповідали про свої короваї.
Дипломант ІІІ ступеня:
Ігор Хоменко, автор роботи «Генеалогія власної родини та її внесок у розвиток освіти на Прилуччині на початку XX століття». За відсутності на заході конкурсанта, його диплом передали мамі.
Як влучно підмітила директор крає- знавчого музею Тетяна Зоць, кожен претендент на звання дипломанта чи лауреата краєзнавчої премії вже є переможцем. Адже тільки той, хто не робив дослідницьких справ, не знає на скільки це складно, але водночас цікаво та унікально. Усе тому, що ти поринаєш у світ минулого, проживаєш тим життям, потрапляєш у ту епоху, мандруєш тими вулицями, зустрічаєш тих містян, які жили в цьому місті. За це велика подяка всім претендентам, які долучилися цьогоріч до щорічної премії Дмитра Шкоропада.
Наостанок голова журі Володимир Пилипенко відзначив, що подібні локальні краєзнавчі премії треба обов’язково підтримувати, тому що те, як пишуть історію фахові історики – це одне, а те як нею займаються краєзнавці – зовсім інша справа. Краєзнавці – це люди, які живуть тут, на місці й мають в ряди годи кращий доступ до джерел, особливо, якщо мова йде про історію не дуже давню. Адже місцевий крає- знавець знає чимало дотичних людей, може їх опитати, скласти якийсь протокол інтерв’ю, зібрати інформацію, що в подальшому може створювати джерельну базу для наступних досліджень.

Прочитано 44 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Культура
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 308 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!