№ 38

19 вересня 2024 року

Кому платити за світло – «Обленерго» чи «Енера»?

  • Середа, Січ. 23 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

У грудні прилучани отримали по дві платіжки за світло: звичні від ПАТ «Чернігівобленерго» (за те, що спожили в листопаді) та ТОВ «Енера Чернігів» (за січень уже 2019 року). Чому так сталося та що робити з цими платіжками дізнавалися в керівництва Прилуцького РЕМу.
Докладніше про нюанси, пов’язані зі змінами у сфері електроенергії розповів заступник директора з енергозбуту Прилуцького РЕМу Геннадій Володимирович Картавий.
Що таке ТОВ «Енера Чернігів»?
Закон України «Про ринок електричної енергії» передбачає, що з 1 січня 2019 року послуги з розподілу та постачання електроенергії споживачам мають надавати різні компанії. До цього в Прилуках, як і по всій Чернігівській області, це робила одна компанія – «Чернігівобленерго».
Із січня ПАТ «Чернігівобленерго» відповідає за системи розподілу, а от саму електрику в області наразі постачає ТОВ «Енера Чернігів». Це підприємство було створене «Обленерго» ще в березні 2018 року, але повноцінну роботу почало вже в січні 2019-го. Усе це – вимоги закону.
За схожим сценарієм кілька років тому з «Чернігівгазу» з’явилося підприємство «Чернігівгаз Збут».
Чим відрізнятиметься робота «Обленерго» й «Енери»?
«Обленерго» більше не продаватиме електроенергію. Тепер у обов’язках підприємства – контроль використання електричних мереж, ремонт ліній і підстанцій, установлення лічильників і зняття їх показників, підключення або відключення електроенергії, приєднання нових споживачів.
«Енера» ж із січня 2019 року займається саме постачанням електроенергії, контролем розрахунків за світло, обліком пільг і субсидій.
Відповідно, і платити за електроенергію в новому році ми будемо не «Чернігівобленерго», а «Енері».
Чому «Енера» вже надіслала платіжки за січень і чи обов’язково платити?
Платити не обов’язково. Кожен може вчинити на свій розсуд. Це швидше крок на випередження.
Ситуація така: кожен споживач електроенергії має укласти договір про приєднання з ТОВ «Енера-Чернігів». Як уже писалося в одному з попередніх номерів газети, зробити це можна в декілька способів.
Перший – підписати «заяву-приєднання», яка прийшла в платіжці від «Енери» за січень 2019 року. Після підписання її потрібно було до 1 січня передати до Прилуцького РЕМу.
Інший спосіб – укласти договір автоматично, сплативши «Енері» авансом за січень 2019 року. Тоді не потрібно нічого підписувати й кудись нести. Але, як наголосив Геннадій Володимирович, більшість жителів міста все ж вирішили перестрахуватися, тому активно зносили підписані заяви приєднання й залишали в спеціально об лаштованих коробках у холі підприємства.
Та ж сама ситуація і з «Чернігівобленерго». Якщо договір із ними й не підпишете, вас автоматично приєднають після того, як ви сплатите по квитанції, яка прийшла разом із заявою. Це, нагадуємо, угода про розподіл (передачу) електричної енергії.
Чи відключать світло, якщо не підписати договір і не сплатити січневу платіжку в грудні?
Ні. Якщо навіть споживач не платив аванс за січень і не повернув підприємству підписану заяву, електрику йому не відключатимуть. Договір укладеться автоматично, коли ви сплатите повноцінну квитанцію від «Енери» за січень. Вона прийде вже за місяць – у лютому.
Що станеться з переплатами «Обленерго», пільгами й субсидією (якщо вони є)?
Тим споживачам, які мають субсидію і рахунок за січень має бути нульовий, хвилюватися також не варто – сплачені кошти ніде не подінуться, а стануть «переплатою» й перейдуть до вас на рахунок «Енери». Усі пільги так само залишаються.
Якщо дві компанії зай- матимуться електроенергією, то платити доведеться більше?
Зовсім ні. Просто тепер в оновленій квитанції від «Енери» загальна сума до сплати буде розбита на два окремі рядки: вартість послуг із розподілу та вартість електроенергії. Але все треба буде сплачувати на один рахунок «Енери». А вже «продавець» потім сам розрахується з «розподільником».
До речі, нещодавно керівництво «Енера-Чернігів» уже домовилося з типографією про друк нових квитанцій. Вони будуть подібні тим, які носять за газ чи телефон. А також заключили договір із Укрпоштою, і тепер їхні працівники розноситимуть споживачам квитанції.
Що стосується тарифу на електроенергію, то його й надалі затверджуватиме Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Тобто підвищити вартість електроенергії ні «Енера», ні «Обленерго» в односторонньому порядку не можуть.
Для побутових споживачів тарифи залишаються такими ж, як і сьогодні: ціна за 1 кВт/год з ПДВ до 100 кВт/год – 90,00 коп., понад 100 кВт/год –168,00 коп.
У цей тариф уже закладена послуга з розподілу електричної енергії. Єдина відмінність – у нових рахунках від ТОВ «Енера-Чернігів» плата за послугу з розподілу електричної енергії буде винесена окремим рядком, де буде зазначено скільки споживач платить за неї. Загальна ж сума оплат лишається незмінною, тобто ніяких додаткових витрат не вноситься.
Чи змінюються шляхи передачі показників?
Усі споживачі продовжують передавати показники своїх лічильників зручним для них способом – в особистому кабінеті на сайті «Чернігівобленерго», за телефоном або ж за допомогою безкоштовних додатків у Viber чи Telegram. Тут жодних змін. Електронна база «Енери» автоматично підтягується з бази «Обленерго» і на основі вже існуючих даних новообраний постачальник послуг «Енера-Чернігів» друкуватиме нові квитанції.
Якщо виникли непорозуміння, до кого звертатися?
Усі питання, пов’язані з постачанням електроенергії тепер повинно вирішувати ТОВ «Енера-Чернігів».
На першому поверсі Прилуцького РЕМу саме будується спеціальний Центр обслуговування клієнтів «Енера». Уже набраний штат працівників. Наразі вони розміщуються в кабінеті №16.
Чи є різниця в підписанні заяви-приєднання юридичною та фізичною особою?
Насправді, різниці ніякої немає, способи приєднання однакові – підписати заяву-приєднання або ж оплатити квитанцію й тим самим автоматично приєднатися.
На прохання самого ж населення, Договір носить публічний характер. Зразок такого договору розміщено на сайті «Чернігівобленерго». Якщо хтось із населення (фізична чи юридична особа) хоче отримати Договір на руки, достатньо прийти до приміщення відповідальної компанії й отримати його в паперовому вигляді. Але це не є обов’язковим, як було раніше. Лише за особистим бажанням споживача.
Ще раз: кому платити за світло у 2019 році?
Оплата за електроенергію, спожиту у 2018 році, здійснювалася виключно на рахунок ПАТ «Чернігівобленерго».
Починаючи з січня 2019 року оплата за електроенергію надходитиме на рахунок ТОВ «Енера Чернігів».
Спеціалісти переконують, що населення цих змін навіть не помітить.

Інформація «ГП»

Прочитано 1532 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 482 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!