№ 38

19 вересня 2024 року

Тих днів у пам’яті не стерти і сьогодні

  • Середа, Вер. 25 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

У повсякденних турботах і справах ми іноді не помічаємо, як швидко спливає час. Але є події, які назавжди залишаються в нашій пам’яті.
18 вересня – особливий день для Прилук. 76 років тому наше місто було героїчно звільнене від нацистських загарбників. Нагадаємо, що Прилуки було окуповано 18 вересня 1941 року, а рівно за два роки завдяки нашим Героям місто звільнилося від окупантів. У визволенні міста брали участь війська трьох армій двох суміжно діючих фронтів – Центрального і Воронезького. Безпосередньо у визволенні Прилук брали участь: 3-й гвардійський Котельніковський танковий корпус, 2-а та 4-а гвардійські повітрянодесантні дивізії, 42-а гвардійська та 163-а стрілецька дивізії.
З нагоди святкування Дня визволення міста традиційно відбувся мітинг-реквієм у меморіалі-сквері Вічної Слави, де всі присутні схилили голови та вшанували пам’ять про воїнів, які віддали своє життя заради миру.
Віддати шану полеглим у боях за визволення нашого рідного міста від нацистських загарбників у роки Другої світової війни, учасникам бойових дій прийшли керівництво міста, посадовці та депутати міської ради, голови первинних ветеранських організацій, керівники установ та організацій міста, представники педагогічних, учнівських колективів і студенти міста, представники релігійних конфесій, воїни Другої світової війни та воїни, які нині захищають суверенність і незалежність нашої держави, а також небайдужі до трагічних сторінок історії мешканці нашого міста.
Першою до почесних гостей і свідків війни від імені міської ради звернулася заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Тетяна Шкуренко з побажаннями міцного здоров’я та доброї пам’яті, щоб не боліли рани прожитих літ і шана супроводжувала їхні імена довгі роки.


Вдячні слова за відвагу та жертовність лунали від голови Благодійного фонду «Благовіст Чернігівщини» Світлани Бірюзової, яка під час виступу вручила сертифікат від імені Анатолія Мірошніченка – депутата Чернігівської обласної ради, одній із найстаріших громадських організацій міста – організації ветеранів м. Прилуки, яку очолює Хотін Георгій Степанович.
За період Другої Світової війни на фронтах, у партизанських загонах і в підпіллі близько 18 тисяч жителів Прилук захищали свою Батьківщину, з них загинули – 14619. На Плискунівці розстріляно 1290 чоловік, на території колишнього іподрому розстріляно близько 6000 мирних жителів м. Прилук і району, з них 3 750 дітей віком до 12 років. При звільненні міста загинуло 164 чоловіки. З кожним роком тих, хто в далекому 1945-му приніс мир та Перемогу, усе менше. Усе більше ветеранів ідуть у безсмертя, гідно проживши своє життя, надавши нам можливість працювати, любити, виховувати дітей та онуків.
По закінченні урочистого Уроку мужності священнослужителі провели заупокійну літію за воїнами, які поклали своє життя за визволення нашого міста.
Далі офіційна делегація посадовців і ветеранів міста вшанували пам’ять загиблих покладанням квітів до всіх меморіалів і пам’ятних знаків учасникам Другої Світової війни, після чого в музеї ім. О. Кошового відбулася зустріч-спілкування з ветеранами війни та праці «Ті роки незабутні...»
Наш святий обов’язок – зберегти пам’ять про тих, хто героїчно боронив рідну землю зі зброєю в руках і самовіддано працював у тилу, хто загинув, визволяючи наш рідний край від нацистських окупантів та наближав День Перемоги. Ми в неоплатному боргу перед тими, хто стояв до останнього на передовій і за лінією фронту, для кого шлях на війні завершився під скромними обелісками і кому судилося повернутися з неї живими. Вічна пам’ять Героям…

Інформація «ГП»

Прочитано 1008 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 514 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!