№ 38

19 вересня 2024 року

Пробаційні програми у колі сім’ї

  • Середа, Лют. 19 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

У світі пробація існує вже понад 200 років, але для України тільки 5 лютого 2020 року відзначалася 5-та річниця з дня прийняття Верховною Радою України Закону України «Про пробацію», який наблизив нашу країну до міжнародних стандартів, визначив організаційно-правові засади для створення пробації України та забезпечив впровадження у державі нової системи заходів кримінально-правового характеру.
Для тих, хто ще не знає, пробація – це система наглядових і соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних із позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.
Тобто – це система виконання покарань без позбавлення волі, орієнтована не лише на контроль та нагляд за засудженими, а й на надання соціальної підтримки, консультаційної та психологічної допомоги у напрямі зміни умов життєдіяльності правопорушника. Пробація – цивілізований шлях роботи з право- порушниками, який дає свій позитивний результат, оскільки людина не відірвана від сім’ї та соціуму, тобто вона не втрачає ті соціальні зв’язки, які вона може втратити в неволі.
Саме такою роботою займаються представники Прилуцького міськрайонного відділу Філії державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області. Крім того, часто для досягнення кращого результату під час проведення соціально-виховної роботи та вирішення проблемних життєвих питань, працівники уповноваженого органу пробації залучають громадськість, спеціальні служби, а особливо дієвим є залучення родини.
Прикладом такої роботи стала сімейна конференція для двох неповнолітніх хлопців Романа та Данила, організована Центром пробації 17 лютого. Приміщення для дружньої зустрічі радо надала районна бібліотека для дітей та дорослих.


Сімейна конференція – це досить нова європейська методика, яка успішно працює в багатьох країнах і є досить ефективним інструментом у вирішенні складних життєвих ситуацій, в які іноді потрапляють неповнолітні. Тому Центр пробації й запросив сім’ї неповнолітніх із одного боку та фахівців різних відомств з іншого боку, які добре знають самих хлопців і працюють із ними та їхніми сім’ями кожен у своїй сфері. Так до конференції долучилися класний керівник хлопців із Прилуцького професійного ліцею Наталія Юдіна, старший інспектор із ювенальної превенції Прилуцького відділу поліції Тетяна Пироженко та три представники власне Центру пробації: начальник Центру Людмила Тищенко, фахівець Олександр Бойченко та старший інспектор Тетяна Біловська. Данило та Роман у свою чергу запросили на зустріч найближчих їм людей – мам та своїх дівчат.
У такій неформальній обстановці, просто за чашкою чаю всі мали змогу висловити свої погляди на проблему, а сім’я отримала інформацію від фахівців і в подальшому матиме змогу виробити свою стратегію щодо виховного впливу на свою дитину. Право висловитися мали всі, самі ж неповнолітні осуджені давно вже зрозуміли необдуманість того вчинку, який привів їх на проходження пробаційної програми. Дуже добре, що в Центрі їх не просто повчають, а й враховують і поважають їхню думку та готовність до позитивних змін.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 748 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 522 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!