№ 38

19 вересня 2024 року

Масниця відбулася – весна розпочалася

  • Четвер, Бер. 05 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Масляна… Багато таємниць зібрано навколо цього свята.
З давніх-давен фактором, який завжди об’єднував українців були свята. Під час них між собою могли помиритися як давні вороги, так і ті, хто втратили зв’язок зовсім нещодавно. Зважаючи на такий менталітет українців, не можна упускати й першого весняного циклу свят, який у народі називають Масляною.
Масляна – одне з найстаріших слов’янських свят. І це не лише млинці, до яких ми так звикли в тиждень перед початком Великого посту. У дохристиянські часи це був своєрідний обряд проводів зими та радісного пробудження природи з приходом весни. Давні слов’яни були язичниками, тому в дні Масляної вшановували Сонце, яке несло тепло та пробуджувало природу. Вони готували жертовний хліб для богів, які правили Сонцем, у вигляді млинців. Адже саме ця страва схожа на найбільше небесне світило.
Так, в останній день цьогорічної зими, 29 лютого, прилучани святкували Масляну. Обрядове свято-ярмарок «Проводи Зими – зустріч Весни» уже традиційно пройшло на Центральній площі міста.
У заході взяли участь міський голова Ольга Попенко, депутати міської та обласної рад, посадовці та члени виконавчого комітету міської ради, заступники міського голови, представники громадськості та молодь міста.
Народні гуляння супроводжувалися веселими конкурсами, вікторинами та іграми, а концертна програма від творчих колективів міста створила атмосферу й колорит справжнього українського свята з усіма його традиціями.


На святі прилучани та гості міста пригощалися запашними млинцями, смачними варениками та гарячим чаєм. На сцені для них виступали місцеві творчі вокальні та танцювальні колективи. Святкові костюми, дзвінкі пісні та хороший настрій стали кращими атрибутами артистів, котрі так яскраво демонстрували вміння доносити до людей хороший настрій та позитив.
На святковому ярмарку містяни також мали змогу придбати продукти харчування та різноманітні вироби ручної роботи. Алея Любові Забашти традиційно стала осередком художньої творчості, де можна було як помилуватися, так і придбати одну з численних робіт місцевих майстрів. Для дітлахів проводилися майстер-класи.
Кульмінацією обрядового свята «Проводи Зими – зустріч Весни» традиційно лишається й донині спалювання опудала Зими. Ближче до вечора на площі розпалили велике багаття, на якому й згоріло солом’яне опудало.
Отож, кожен із учасників і гостей свята мав змогу почастуватися різноманітними смаколиками й напоями. Дітвора розважалася на каруселях та інших атракціонах.
На святовий ярмарок завітало чимало містян. У цей день усі вони були однією великою родиною, яка разом співала, танцювала, куштували млинці та вареники. Свято Масляної в нашому місті відбулось яскраво та весело.


Інформація «ГП»

Прочитано 728 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 375 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!