№ 38

19 вересня 2024 року

До 935-річчя Прилук

  • Середа, Бер. 11 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Прилуки – одне з найдревніших міст України, що розкинулося на мальовничих берегах тихоплинної річки Удай. Воно має багату, славну, героїчну та водночас трагічну історію.
Цьогоріч місту виповнюється 935 років. У сучасній історії та науці літочислення міста визначається від першої писемної згадки. Скільки ж нашому місту насправді років?
Археологи свідчать, що на території сучасного міста ще в II тис. до нашої ери, за епохи бронзи, існувало поселення. На Сорочинцях, Кустівцях, Плискунівці археологи знаходять фрагменти ліпної кераміки раннього залізного віку (ІІ-І тис. до н. е.), гончарної кераміки періоду черняхівської культури ( ІІІ-IV ст. н.е.).
Як відомо у 7-8 ст. наше місто розташувалося на землях колишнього слов’янського племені – сіверян. Беручи до уваги постійні напади кочових племен, селища-городища сіверян мали оборонний характер. Ці городища розміщувалися переважно на мисах високих берегів річок, які служили людям як захистом, так і продовольчою базою.
Наше місто знаходиться на Лівобережжі. А Лівобережжя в період Київської Русі було своєрідною платформою ведення боїв із кочівниками з метою не допустити їх до Києва. Так у 988 р. у літописі пишеться про будівництво київським князем Володимиром укріплень: «И начнете ставити городы по Десне, и по Востри, и по Трубежу, и по Суле, и по Стугне…». Можливо, саме в цей період було заложено як оборонну фортецю й наше місто Прилуки. У якості природнього кордону, зручного для оборони від кочівників, не могла не привернути уваги Володимира річка Удай. Адже Удай найбільш повноводна притока Сули. Деякі вчені ставлять нашу річку в ряд суднохідних. Тому можливо припустити, що літописці, згадуючи про будівництво міст князем Володимиром по р. Сулі, мали на увазі й наш Удай. Академік Борис Рибаков припускав, що печеніги на шляху до Києва мали подолати чотири оборонних бар’єри. Два з них знаходилися на Лівобережжі. Перший рубіж – це р. Сула. Якщо печеніги форсували Сулу нижче попадання в неї річки Удай, то перед ними поставав Трубіж. Якщо ж вони переправлялися вище по течії, то на їхньому шляху до Києва був Удай: болотистий, розлогий. То ж можна припустити, що саме в період 988-1015 рр. на Лівобережжі й було побудовано місто-фортецю Прилуки, яке згодом Ярослав Мудрий, у період між 1036 та 1054 рр., розширив і додатково укріпив.


У ХІ ст. наше місто, як Прилуки-город знаходилося на території Переяславського князівства і тому його подальша історія тісно перепліталась з історією цього князівства.
У 1085 р. князь Володимир Мономах вирушив із дружиною зі стін княжого столичного Переяслава назустріч половецькій орді, що в черговий раз вдерлася на Посулля. Зустрівшись із ординцями в полі, князь уникнув сутички й увійшов у «Прилуки-город» під захист стін фортеці. Зібравшись із силами, він виступив із військом проти нападників і винищив їх неподалік Прилук. Відбулося це 1085 року в «день Владичиці», тобто на свято Успіння Пресвятої Богородиці (за григоріанським календарем святкується щорічно 15 серпня, за юліанським – 28 серпня), або ж Різдва Пресвятої Богородиці (за григоріанським календарем святкується щорічно 21 вересня, за юліанським – 8 жовтня). Згодом у творі «Повчання» своїм дітям він розповів про ці події. Це стало першою писемною згадкою про Прилуки, яку залишив нащадкам давньоруський князь Володимир Мономах.
Коли ж відбулася битва князя з половцями? Частина вчених, аналізуючи перебіг історичних подій, про які йдеться у «Повчанні» та в «Повести временних лет», схиляються до того, що похід Володимира Мономаха до Прилуки-город відбувся в серпні 1085 року.
Так чи інакше, перемога князя Володимира Мономаха стала початком літочислення славної історії нашого славного, древнього міста на Удаєм.

Директор музею Тетяна Зоць

Прочитано 1247 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 473 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!