№ 38

19 вересня 2024 року

34-та річниця Чорнобильської катастрофи

  • Середа, Квт. 29 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

26 квітня 1986 року сталася надзвичайно жахлива аварія на Чорнобильській АЕС, у результаті якої радіо- активного забруднення зазнали тисячі кілометрів від місця аварії.
Планове включення реактора призвело до різкого стрибка напруги, внаслідок якого стався хімічний вибух і в атмосферу було викинуто продукти поділу ядерного палива, а рівень радіації перевищив норму в тисячі разів. Мільйони людських життів були втягнуті у круговерть цієї трагедії. 600 тисяч ліквідаторів встали на боротьбу з радіаційною стихією й отримали згодом високі дози радіації. Радіо- активна хмара накрила головним чином три країни: Україну, Білорусь і Росію. Евакуація почалася тільки на другий день, оскільки радянська влада приховала катастрофу. Тільки через 36 годин після катастрофи було евакуйовано майже п’ятдесят тисяч чоловік. Їм пообіцяли, що вони повернуться додому протягом двох або трьох днів. Однак більше ніхто з них сюди не повернувся. Чорнобильська катастрофа, так чи інакше, торкнулася 1,5 мільйонів чоловік.
За 34 роки, які пройшли з моменту аварії, дискусії про першопричини катастрофи не замовкають. З кожним роком з’являються все нові й нові версії та гіпотези. У даний час немає єдиної думки з приводу того, що сталося на АЕС в Чорнобилі, експерти досі губляться в здогадках. Безпосередньою причиною катастрофи став експеримент, що проводився на одному з турбогенераторів блоку. Існує точка зору, яка покладає головну провину на творців реактора.


Пройшли десятиліття, і ми досі залишаємося вдячними тим людям, які пожертвували своїм життям на користь нашої країни та всього людства. Час не знищив у пам’яті мільйонів людей подвиг військовослужбовців, пожежників, будівельників, енергетиків-атомників, інженерів-конструкторів, тисячі добровольців. Герої-ліквідатори, які добровільно пішли на смерть у мирний час, стали символом мужності та жертовності в ім’я збереження нинішнього та прийдешніх поколінь.
Щороку в цей день Прилуки вшановують ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції, які самовіддано взялися долати цю катастрофу, не замислюючись над загрозою власному життю. Але цьогоріч, в умовах пандемії коронавірусної інфекції, офіційні заходи довелося скасувати.
Та все ж 24 квітня заступник міського голови Олександр Сивенко, начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради Ганна Малиш і заступник начальника відділу в справах осіб із інвалідністю та захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи управління праці та соціального захисту населення міської ради Оксана Волошина поклали квіти до пам’ятного знаку «Жертвам Чорнобильської катастрофи» у центральній частині міста та вшанували пам’ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.
Чорнобильська трагедія – як безцінний урок, і пам’ять про її наслідки необхідно назавжди зберегти в собі заради світлого майбутнього. Оскільки, як у народі говорять: «Життя майструє раму, а картину пишемо ми...»

Вікторія Костенко

Прочитано 676 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз один гість и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!