№ 38

19 вересня 2024 року

МІСЬКІ НОВИНИ

  • Середа, Квт. 29 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Коронавірус зайшов у Прилуки

На сьогодні ситуація в нашому місті заслуговує на велику увагу. І стояти осторонь не можна. На жаль, як би ми не думали та не бажали того, аби хвороба обминула нас, та все ж коронавірус зайшов у наше місто.
На сьогодні ми лікуємо не лише прилучан. Саме КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» визначена опорною, і саме до неї нині направляються хворі з діагнозом COVID-19 як із Прилук, так і з Прилуцького, Варвинського, Ічнянського та Срібнянського районів.
Власне з хворими жителями с. Журавка й почалася коронавірусна історія Прилук. Та й ті хворі, які зараз перебувають у стаціонарі – це переважно пацієнти з Варвинського району. Та найпечальніше те, що ми вже маємо хворого жителя Прилук. Він знаходиться на стаціонарному лікуванні в інфекційному відділенні.
Занепокоює те, що початок захворюваності в нашому регіоні виявився доволі активним. Уже за перші кілька днів ми маємо трьох померлих, які потрапили до лікарні в дуже складному стані та, на жаль, запізно. Це дві жінки та чоловік. Усі вони жителі села Журавка. Також визначено близько 150 контактних осіб, яким за потреби будуть проведені ПЛР-тести.
Загалом же, за останніми даними в стаціонарному відділенні наразі знаходиться 6 пацієнтів із уже підтвердженим діагнозом. Ще 3 очікують результатів діагностики. Крім того, три медичних працівника Центральної міської лікарні знаходяться на обсервації з безсимптомним перебігом захворювання з позитивними ПЛР-тестами. Як зазначила головний лікар КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» Яна Погоріла, двоє з них не мали абсолютно ніякого контакту з першою хворою з підтвердженим діагнозом коронавірус. А от проміжок часу між забором матеріалу та контактом ще одного медичного працівника дозволяє зробити висновок, що не може бути інфікування саме від цього контакту.

До Прилук і Варви через блокпост

26 квітня голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко провів дві координаційні наради у Прилуках і Варві щодо недопущення розповсюдження коронавірусу. Усе через те, що днями три населених пункти на півдні Чернігівської області – місто Прилуки, село Журавка Варвинського району та селище Варва були визнані осередками спалаху інфекційної хвороби. У Варвинському районі вже 11 підтверджених хворих на коронавірус, з них 3 – безпосередньо з Варви, 8 – із села Журавка. Визначені контактні особи, третині з них уже провели ПЛР-тестування.
Таким чином на в’їздах-виїздах із села Журавка Варвинського району запрацювали три пропускні пункти. Розташували їх таким чином, щоб максимально охопити автошляхи в районі.
У понеділок 27 квітня Прилуцький міський голова особисто відвідала блокпост, щоб перевірити роботу бригади медиків і правоохоронців. Як з’ясувалося, не все працює належним чином. Було виявлено дуже багато недоліків. Головним із них була відсутність справного термометра для перевірки температури проїжджаючих людей. Зачасту про задовільний стан здоров’я та відсутність підозрілих симптомів у водіїв і пасажирів медпрацівнику доводилося вірити на слово.
Трохи краща ситуація склалася з обробкою транспортних засобів дезінфікуючим засобом. Самого розчину було вдосталь, натомість не всі водії давали згоду на обробку їхніх авто.

Хірургічне відділення
тимчасово закривається

Буквально відразу ж після підтвердження випадку захворюваності та в подальшому смерті від коронавірусу в Прилуцькій центральній міській лікарні, керівництво міста й області визначило необхідність тестування всього медичного персоналу лікарні. Саме завдяки такій ініціативі й було виявлено трьох медпрацівників, ПЛР-тести яких показали позитивний результат. Наразі вони не мають жодних симптомів хвороби й почуваються задовільно. але для того, щоб убезпечити від інфікування інших, їх було відправлено на обсервацію під постійний нагляд інфекціоністів.
Оскільки одним із трьох прилуцьких медиків, які захворіли на COVID-19 виявився лікар хірург із хірургічного відділення лікарні, то на засіданні штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій щодо недопущення розповсюдження коронавірусу під керівництвом голови Чернігівської ОДА Андрія Прокопенка було прийнято рішення тимчасово припинити роботу даного відділення та й узагалі обмежити доступ містян до лікувального закладу без нагальної на те потреби.
Натомість міський голова Ольга Попенко вирішила звернутися до головного лікаря Прилуцької центральної районної лікарні з проханням у даний складний для міста та району час із проханням надавати аналогічну допомогу пацієнтам, які того потребуватимуть на базі хірургічного відділення ввіреної йому лікарні.

Не вистачає пробірок

За останні півтора місяці керівництво міста, а також представники малого та великого бізнесу об’єднавшись спробували забезпечити медиків нашого регіону всім необхідним в умовах пандемії коронавірусу.
Було закуплено 3 нові німецькі апарати ШВЛ, тисячі захисних респіраторів і захисних костюмів, інші засоби захисту. Але на сьогодні проблемним залишається стан забезпеченості опорної лікарні спеціальними пробірками для взяття та транспортування відібраних аналізів у хворих із підозрою на коронавірус.
Як зазначив голова Чернігівської ОДА на черговому засіданні штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій щодо недопущення розповсюдження коронавірусу Андрій Прокопенко, 50 таких пробірок уже передали на Прилуки з Чернігова, з резерву. Також додатково замовили ще 4 тис. пробірок, прибуття яких очікується наприкінці тижня. Крім того, знайшли ще одного постачальника, в якого можна буде дозамовити необхідну кількість пробірок.
Андрій Прокопенко закцентував увагу на тому, що треба слідувати наступній стратегії – максимально тестувати всіх контактних осіб і медичний персонал, щоб контролювати розповсюдження епідемії та не допускати її неконтрольованого розповсюдження. Й уже 28 квітня перша партія пробірок прибула в лікарню. 2000 штук передав на Прилуки Валерій Дубіль, перший заступник голови парламентського комітету з питань здоров’я нації в рамках роботи об’єднання «Безпека медиків і мешканців регіону на час епідемії».

За матеріалами виконавчого комітету

Прочитано 1003 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1408 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!