№ 38

19 вересня 2024 року

МІСЬКІ НОВИНИ

  • Середа, Трав. 27 2020
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Послаблення протиепідемічних заходів на території Прилук

На підставі ухваленої Кабінетом Міністрів України постанови від 20 травня 2020 року №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів», ураховуючи протокол позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 22 травня 2020 року №19, з метою забезпечення потреб мешканців міста, 22 травня під головуванням заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександра Сивенка відбулося позачергове засідання виконавчого комітету міської ради.
У ході засідання члени виконавчого комітету розглянули нагальне питання щодо послаблення карантинних мір і прийняли відповідне рішення.
Таким чином, з 22 травня 2020 року на території Прилук, за умови дотримання вимог законодавства щодо протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 дозволили:
– діяльність готелів (суб’єктів господарювання) (крім функціонування ресторанів у готелях);
– проведення спортивних заходів без глядачів, у яких беруть участь не більше 30 осіб. Спортивні заходи, в яких беруть участь понад 30 осіб, можуть проводитися за погодженням із Міністерством охорони здоров’я України, за результатами оцінки епідемічних ризиків;
– проведення релігійних заходів за умови перебування не більше однієї особи на 10 кв. м площі будівлі, де проводиться релігійний захід.

Громадський транспорт відновлює роботу

Ще одним питанням порядку денного засідання виконкому 22 травня було відновлення роботи міського пасажирського транспорту. Члени виконавчого комітету прийняли одноголосне рішення дозволити з 23 травня 2020 року рух автобусів на міських автобусних маршрутах загального користування м. Прилуки, за умови дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України. У результаті для перевізників було визначено графік для початку їхньої роботи.
Так, уже з 23 травня на свої маршрути вийшли автобуси №14 і №28;
з 24 травня – №21;
з 25 травня – №3, №1, №25, №10, №16, №16А, №2, №8, №9, №19, №21 (решта автобусів);
з 27 травня – №15, №38, №2А, №4, №5;
з 29 травня закурсує й автобус №20.


Дитсадки вже чекають малят

Якщо зі школярами впродовж карантину, який триває вже понад 2 місяці, було більш-менш усе зрозуміло (дистанційне навчання, таке ж закінчення навчального року й повернення до освітнього процесу лише у вересні), то вихователі дошкільних навчальних закладів і їхні вихованці весь цей час були в якомусь підвішеному стані та не мали жодної інформації щодо поновлення виховного процесу.
Нарешті, ситуація трохи прояснилася. Відповідно до заяви міністра охорони здоров’я України Максима Степанова, уже з 25 травня робота садочків може бути відновлена.
Так, на позачерговому засіданні виконавчого комітету Прилуцької міської ради було прийняте рішення дозволити відвідування закладів дошкільної освіти з 1 червня 2020 року, за умови дотримання закладами рекомендацій МОЗ України та Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 року №25 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» у дошкільних навчальних закладах.

Як же працюватимуть дитсадки за нових умов?
До дитсадків не пускатимуть дітей і працівників із температурою вище 37,20С, приміщення будуть дезінфікувати та провітрювати, а всі працівники будуть носити маски.
Вихователям радять проводити більше часу з дітьми на свіжому повітрі. Про це йдеться в рекомендаціях санітарного лікаря України.
При вході до дитсадка працівникам та дітям мають міряти температуру. Також протягом дня, щонайменше раз на 4 години, працівники повинні вимірювати дітям температуру.
Дітей, у яких вона вища за 37,20С та тих, у кого є симптоми гострого респіраторного захворювання, мають ізолювати та повідомити про це медпрацівника та батьків.
На вході до дитячого садка має бути місце для обробки рук антисептиком.

У період карантину в дитячих садках заборонено:
використовувати багаторазові рушники, м’які іграшки та килими з довгим ворсом;
перебувати в приміщенні у вуличному взутті;
проводити заходи за участю дітей більш ніж із однієї групи;
проводити батьківські збори, крім тих, що проводять дистанційно.
Натомість на час адаптивного карантину МОЗ рекомендує в дитсадках:
більше бути на свіжому повітрі;
створити максимальну дистанцію в групі та під час харчування;
обмежити заняття, що потребують фізичного контакту або додаткового інвентаря;
розробити графік прогулянок таким чином, щоб не допустити змішування груп.
І, звичайно ж, у приміщенні мають проводити дезінфекцію поверхонь щонайменше раз на 2 години, вологе прибирання 2 рази на день, а також провітрювати приміщення протягом дня.

Нове обладнання для міської лікарні

Сучасна медицина розвивається дуже стрімкими темпами. Наука не стоїть на місці, і кожен день нам пропонується щось нове. Але основою основ як і раніше є правильна діагностика. А вона, як правило, проводиться за результатами медичного та лабораторного обстеження. І в цьому дуже сильно допомагає професійна медична техніка. Саме від її якості й точності залежить правильність діагностування та вибору оптимального методу лікування, а також тривалість реабілітаційного періоду. Тому медичне та лабораторне обладнання неодмінно має відповідати основним критеріям якості, безпеки, точності, надійності та функціональності.
Пріоритетним завданням для міської ради та депутатського корпусу було й залишається забезпечення сучасним медичним обладнанням медичних закладів міста.
І ось, 20 травня міський голова Ольга Попенко завітала до КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» на презентацію нового закупленого за кошти міського бюджету обладнання: ендоскопічної стійки, автоматичного гематологічного аналізатора крові та кювезу для новонароджених.
Варто зазначити, що у 2020 році з міського бюджету на потреби міської лікарні додатково було виділено вже близько 21 млн грн.
Що ж до новеньких апаратів, то, за словами спеціалістів, за допомогою нового ендоскопічного обладнання лікарі зможуть діагностувати хвороби шлунково-кишкового тракту, обстежувати повністю стравохід, шлунок, дванадцятипалу кишку, товсту кишку та частково тонку. Як відомо, дане обладнання призначене не лише для діагностичної роботи, а й для оперативного лікування хвороб.
Абсолютно незамінним у сучасних лабораторних дослідженнях є такий медичний прилад, як біохімічний аналізатор. Проте дуже часто в медичній практиці для проведення всебічного обстеження хворих доводиться звертатися до встановлення загальної картини крові. І для цього існує інший, але також просто незамінний спеціальний прилад – гематологічний аналізатор. Саме такий важливий апарат – новий автоматичний гематологічний аналізатор крові польського виробництва – з’явився в лабораторії лікарні.
Щороку все більше діток народжуються та виходжуються з критично малою вагою 500 грамів і більше. Для того, щоб виходжувати таких малюків, потрібен кювез, яких не вистачає в місцевому пологовому. Отож, завдячуючи місцевій владі, у пологовому відділенні з’явився новий кювез для діток, яких потрібно виходжувати за спеціалізованою процедурою.

За інформацією виконавчого комітету

Прочитано 1077 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 799 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!