№ 38

19 вересня 2024 року

Право вибору чи зобов’язання?

  • Середа, Вер. 01 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Після опублікування інформації про зустріч керівництва АТ «Чернігівгаз» із керівництвом Прилук і представниками ОСББ міста з боку наших читачів просто таки посипалися різноманітні запитання. І це не дивно, адже тема обслуговування газових мереж, та й узагалі газопостачання, доволі непроста і пересічним громадянам розібратися в ній складно.
Саме тому редакція газети звернулася до представників АТ «Чернігівгаз» із проханням надати вичерпні відповіді на найбільш хвилюючі громадян питання. Що з цього вийшло – читайте далі.
Перше запитання виникло як коментар на нашу публікацію в соціальній мережі. Автором його є Олександр Паломарчук, який у газовій галузі пропрацював не один рік. Отож, пан Олександр запитав наступне: якщо внутрішньобудинкові газопроводи не є власністю АТ «Чернігівгаз», то які законні підстави для видачі ними технічних умов на будь-які зміни в цих газопроводах: заміну плит, водонагрівачів тощо, та ще й вимагати за це гроші? На його переконливу думку ТУ повинні видавати самі власники – ОСББ за рекомендаціями проектантів.У свою чергу, начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Чернігівгаз» О.М. Конопацька-Плєхова зазначила, що технічні умови видаються при будівництві нових систем газопостачання або при реконструкції існуючих систем зі зміною потужності (наприклад, якщо споживач замінює існуюче газове обладнання на більш потужне). Технічні умови включають комплекс вимог, необхідних для забезпечення проєктної потужності. Згідно з розділом V, п. 1.4. Кодексу ГРМ, технічні умови є невід’ємною частиною договору на приєднання до газорозподільних мереж і видаються оператором ГРМ.
Не менше читачів цікавить і питання згідно чого працівники газової служби вимагають від співвласників багатоквартирного будинку підписати акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідності (поквартирно).


Як зазначила пані Конопацька-Плєхова, згідно з розділом ІІІ, п. 5.1. та п. 5.2. Кодексу ГРМ, «Межа балансової належності та експлуатаційної відповідальності між Оператором ГРМ та споживачем (суміжним суб’єктом ринку природного газу) визначається в акті розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, що є невід’ємною частиною договору розподілу природного газу». «Межа балансової належності визначається за ознаками права власності на газові мережі чи окремі її елементи». Відповідно, власниками внутрішньобудинкових систем газопостачання (фасадні газопроводи, газопроводи в місцях загального користування) є співвласники багатоквартирного будинку (власники розташованих у ньому квартир), власниками систем газопостачання всередині квартир – власники квартир.
Крім того, прилучани переймаються тим питанням, чому працівники газової служби вимагають від співвласників багатоквартирного будинку в терміновому порядку підписати договір із обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж і оплатити 300 гривень, якщо такий договір (Типовий) ще не опублікований і вся Україна досі чекає його.
Відповідь була лаконічною, та чи зрозумілою загалу? За словами представника газової компанії, до реалізації внесених в Закон «Про ЖКП» змін відповідальними за це державними органами на практиці (розробки та набуття чинності відповідними підзаконними актами та нормативними документами), АТ «Чернігівгаз» лише пропонує послугу технічного обслуговування внутрішніх мереж у приватних будинках, квартирах і багатоквартирних будинках на ринкових умовах, так само як і всі інші організації, які мають дозволи на проведення технічного обслуговування. Також споживачі можуть укладати договори на проведення технічного обслуговування з будь-якою обраною ними компанією, яка має відповідні дозволи на проведення таких видів робіт.
Та чи не здається вам, що нам надають право вибору по суті без вибору?

Інформація «ГП»

Прочитано 770 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1490 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!