№ 38

19 вересня 2024 року

САМОВРЯДУВАННЯ

  • Понеділок, Сер. 23 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Прилуки ярмаркові

Прилуки не вперше ярмаркують, але вперше з такої визначної нагоди. Україні-неньці – 30 років.
Колоритне ярмаркове дійство, присвячене 30-річчю незалежності нашої держави розпочалося 21 і тривало до 23 серпня. День відкриття відзначився вітаннями громади керівництвом міста та району, виступами творчих колективів, святковою лотереєю та, звісно ж, частуванням різноманітними смаколиками.
Більшої офіційності набув ранок 23 серпня – Прилуки, як і всі Україна, відзначали День Державного Прапора. Право підняти його в цей день отримали міський голова Ольга Попенко та військовий офіцер – кіборг, нагороджений орденом «За мужність», підполковник ЗСУ Вячеслав Харченко.
Замайоріли над Прилуками цього святкового дня ще два прапори. Право підняти на флагшток прапор Прилук отримали народний депутат 2-го скликання, яка за часів своєї каденції прийняла участь в ухваленні Основного Закону нашої держави – Конституції України, заслужений економіст України, член Управління Асоціації народних депутатів України Галина Радченко та молодий спортсмен, багаторазовий чемпіон області, чемпіон України в потрійному стрибку Дмитро Лисенко.
Право підняти червоно-чорний прапор – прапор визвольного руху та боротьби надали волонтеру, учаснику Майдану Віктору Погуляю та громадській діячці Ользі Костюк.
Уже стало своєрідною традицією в Прилуках у День Незалежності України вручати юним прилучанам перші паспорти. Цьогоріч свій офіційний документ на очах у всього міста отримали 18 молодих людей: 13 дівчат і 5 юнаків, які є відмінниками освіти, переможцями різноманітних конкурсів, олім- піад й активістами шкільного самоврядування.

Освіта та COVID-19

Новий навчальний рік стартує вже за тиждень. Поки що складно спрогнозувати, як на нього вплине пандемія коронавірусу: восени в Україні може розпочатися чергова хвиля захворюваності, причому на більш небезпечний штам «Дельта», а значить освітні установи можуть знову перевести на дистанційне навчання. З іншого боку, в 2021-2022 навчальному році багато чого залежатиме від рівня вакцинації педагогів.
Як запевняють в управлінні освіти Прилуцької міської ради, 1 вересня діти точно підуть в школу і почнуть навчання в очному форматі. А далі все залежить від епідеміологічної ситуації в країні та місті зокрема.
Дійсно, станом на зараз, у принципі, перспектив повернення до дистанційної освіти немає. Але осінь у нас пов’язана з похолоданням: у міжсезоння завжди зростає кількість захворювань. Не тільки на ковід, але й на звичайні гострі респіраторні захворювання. І це ті причини, які можуть вплинути на повернення до дистанційної освіти.
У принципі, у МОН позиція така: дитячі садки та учні 1-4 класів повинні обов’язково вчитися в очному режимі. І тут не посперечаєшся.
За умовами ж адаптивного карантину, який продовжили до 1 жовтня, якщо в регіоні встановлюється «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки, то школи повинні перейти на дистанційне навчання.
Але й тут не все однозначно. У липні Кабінет Міністрів прийняв постанову, згідно якої школи в «жовтій», «помаранчевій» і навіть «червоній» зонах зможуть працювати в очному форматі, але за умови, якщо вакциновано 80% педагогічного персоналу. Якщо менше – школам доведеться перейти на дистанційне або змішане навчання.
При цьому і в МОЗ, і в МОН наголошують, що вакцинація педагогів від коронавірусу залишається добровільною.
За інформацією Ольги Колошко, в.о. начальника управління освіти, на сьогодні Прилукам ще працювати й працювати в даному напрямку, адже серед педагогічного та обслуговуючого персоналу в закладах освіти вакциновано лише близько 45%.
Щодо вищих навчальних закладів, то вони мають автономію, відповідно, можуть самостійно вирішувати, як їм організувати навчальний процес. Тому тут все залежить від керівництва вишу.

Фінансування Нової української школи

Сьогодні Прилуцькі школи активно готуються, щоб зустріти першокласників повністю укомплектованими. Уже четвертий рік поспіль Нова українська школа фінансується державою за умови співфінансування з місцевого бюджету.
Так, цьогоріч на забезпечення якісної та доступної загальної середньої освіти в рамках НУШ уряд виділив загалом більше 1 млрд 400 млн грн субвенції місцевим бюджетам. Зокрема на розвиток Нової української школи в Прилуках у поточному році передбачено 1 млн 109 тис. грн. Із них 272 тис. грн – на закупівлю комп’ютерного обладнання, 286 тисяч – на засоби для навчання та 550 тисяч – на шкільні меблі. Міська рада погодила співфінансування цього проєкту, адже 70% на закупівлю всього необхідного дає держава, а 30% має бути проплачено з міського бюджету.
Наразі в рамках Нової української школи вже проводиться тендерна закупівля одномісних парт. Поки достеменно не відомо, чи сядуть першачки за них 1 вересня, але управління освіти Прилуцької міської ради має на це велику надію та робить усе можливе в цьому напрямку. Далі на черзі – закупівля дидактичного обладнання та всієї необхідної техніки (комп’ютерів, ноутбуків тощо для перших класів).

Завершено роботи біля Скверу Вічної Слави

У Прилуках стало на одну зону відпочинку із вимощенням, зручними лавами та сучасним освітленням більше. Днями завершилися роботи з укладання тротуарної плитки поблизу загальноосвітньої школи №2 по вулиці Київській.
Як уже говорилося раніше, в планах міської ради облаштувати в поточному році 5 зон відпочинку в різних мікрорайонах Прилук. Це і парк на Сорочинцях, і сквер «Затишний», який знаходиться по вулиці Вокзальній, в районі магазину «Квартал». У мікрорайоні Рокитний також буде укладена тротуарна плитка, проведено освітлення, встановлено лавки для відпочинку. Крім того, планується облаштувати сквер Афганців, який знаходиться по вулиці Пушкіна в районі Газового господарства. Але це все ще в планах, хоча й найближчих. Наразі ж маємо вже облаштовану всією необхідною для відпочинку інфраструктурою зону вздовж Скверу Вічної Слави по вулиці Київській.
Менше, ніж за місяць будівельною компанією було укладено близько 1,5 тис. кв.м плитки, встановлено 11 лав для відпочинку, а також вмонтовано вздовж пішохідної доріжки 17 додаткових антивандальних світлоточок для повноцінного відпочинку в будь-яку пору доби. Загальна вартість робіт по облаштуванню даної зони відпочинку склала для міської ради 1 млн 440 тис. грн.

За матеріалами міської ради

Прочитано 627 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1493 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!