№ 38

19 вересня 2024 року

Працювати з людьми, працювати для людей

  • Середа, Груд. 22 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Людство вигадало календар для того, аби було легше розділяти життя на певні етапи, аби було легше підбивати підсумки, визначати, що на пройденому життєвому відрізку вдалося, а що ні. Буквально за тиждень минає 2021-й рік, котрий став ще однією сторінкою у життєписі громадської організації «Право на захист». Про пророблену за цей час роботу, про плани на майбутнє, а також про політичну діяльність членів організації говоримо з головою ГО Віталієм Лічманом.
– Пане Віталію, чим відзначився для громадської організації «Право на захист» 2021-й рік?
– Як і для всієї країни, протистоянням пандемії коронавірусу. Епідемія, що вже другий рік вирує у світі, не могла не вплинути на роботу нашої організації. На жаль, нам довелося припинити особистий прийом громадян у зв’язку з карантинними обмеженнями. Проте не можна сказати, що робота поставлена на паузу. Це не так. До прикладу, наша ГО долучилася до грантового проєкту «Рекреаційний публічний простір «Сорочинська набережна», що бере участь у конкурсі малих грантів DREAMactions 4.0. Члени «Право на захист» брали активну участь у підготовці грантових документів. Сподіваємося, що організатори конкурсу CANactions School та Western NIS Enterprise Fund підтримають нашу заявку, ми здобудемо перемогу і ще в одному куточку Прилук буде проведено роботи з благоустрою. Тому повторюся, громадська організація «Право на захист», хай і враховуючи всі реалії нашого пандемічного сьогодення, продовжує свою роботу.
– Окрім громадської, Вам тепер ще додалося і політичної роботи…


– Так, наприкінці червня я отримав величезний вотум довіри – однопартійці обрали мене головою Прилуцької районної організації політичної партії «Наш Край». На сьогодні вона об’єднує людей із Прилуцької та Ічнянської міських, Варвинської, Ладанської, Линовицької, Малодівицької, Парафіївської, Срібнянської, Талалаївської селищних, Сухополов’янської та Яблунівської сільських громад. Основна задача, яка стоїть переді мною, — розбудувати осередки в даних ОТГ, знайти людей, котрі поділяють програмні цілі «Нашого Краю», і всім разом працювати заради розбудови кожного населеного пункту рідної Прилуччини. До речі, за пів року ми досягли значних успіхів. Адже практично в кожному населеному пункті кожної з громад ми вже маємо новоутворені осередки. Особисто я вважаю, що люди повинні приходити в політику для того, аби працювати на благо своїх громад, своєї країни. Принаймні я в це вірю і цим принципом послуговуюся у своєму житті. Чудово, що поряд мене є чимало людей, котрі поділяють це переконання.
– Вдається втілювати в життя заплановане?
– У більшості випадків — так. Практично в усіх місцевих радах наша політична сила має своїх представників – достойних і відданих своїй справі людей. Звісно, в основному ми перебуваємо в опозиції. Але і в цих умовах нам вдається вирішувати проблеми людей, добиватися ухвалення рішень корисних тій чи іншій громаді.
– Що таке бути в опозиції Ви відчули на собі, вже рік перебуваючи в статусі депутата Чернігівської обласної ради. Чи вдається Вам виконувати те, що обіцяли своїм виборцям під час виборчої кампанії 2020 року?
– На жаль, лише частково. Проте я не сиджу склавши руки, пояснюючи, як деякі, свою бездіяльність тим, що на сьогодні в облраді наша політсила опозиційна. У зону моєї депутатської відповідальності за рішенням фракції входять Варвинська, Ладанська, Линовицька, Малодівицька, Прилуцька, Срібнянська, Сухополов’янська та Яблунівська громади. Практично в кожній за рік свого депутатства я побував вже не один десяток разів. Про проблеми громад знаю як від місцевих очільників, так і від людей. Якщо є така можливість, то вирішую їх своїми силами.
– Наприклад?
– Наприклад, усі громади колишнього Прилуцького району забезпечив захисними масками та рукавичками, антисептиками, придбавав безконтактні термометри тощо. Не забуваю про наших захисників. Уже сьомий рік поспіль допомагаю воїнам на фронті. Багато питань намагаюся вирішити в сесійній залі. Відтак, реагуючи на звернення від громад, мною було подано 12 депутатських запитів, що стосувалися ремонтів доріг, погашення заборгованості по зарплаті педагогам, відновлення роботи стаціонарного поштового відділення у с. Білошапки тощо. Скажу чесно, є успіхи. Завдяки моєму запиту, поданому на сесії, яка відбулася 23 квітня, Линовицька громада була включена до переліку тих, для кого у 2021 році мав бути придбаний шкільний автобус за державною програмою «Шкільний автобус» на умовах співфінансування. Як наслідок, 2021-2022 навчальний рік Богданівська ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Григорія Ващенка зустріла з новеньким автобусом, яким тепер перевозить 53 школярів із сіл Даньківка та Онищенків.
У рамках Програми сприяння виконанню повноважень депутатами Чернігівської обласної ради на 2021-2022 роки перенаправив так звані «депутатські кошти» у сумі 125 тисяч гривень до бюджетів громад. За них здійснено придбання та встановлення сучасних енергозберігаючих вікон у закладах освіти, закупівлю комп’ютерної техніки для шкіл, медичного обладнання для лікарень, проведено благоустрій у населених пунктах громад. У міру власних можливостей особисто допомагаю медичній, освітній галузям, культурі нашого району, Збройним Силам України. Якщо маю змогу допомогти – обов’язково це роблю.
Також не можна не згадати звернення до Голови Верховної Ради України та голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, розроблене фракцією Партії «Наш Край» у обласній раді щодо внесення змін до законопроєкту №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Мова йде про намагання держави позбавити бюджети територіальних громад 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів шляхом перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплати такого податку до держбюджету. Це значні фінансові втрати для місцевих бюджетів. Тож, наша фракція закликала керівництво держави відмовитися від цієї шкідливої для громад норми вищезгаданого законопроєкту. Хочу подякувати своїм колегам-депутатам, котрі своїми голосами підтримали звернення «Нашого Краю». Цей приклад свідчить, що навіть перебуваючи в опозиції можна успішно виконувати функції депутата, працюючи заради людей.
– Нам відомо, що зараз Ви навчаєтеся у «Школі розвитку громад НАШ КРАЙ». Розкажете трохи про це?
– Ця школа організована партійним керівництвом «Нашого Краю». На щотижневих онлайн-лекціях і вебінарах депутатам різних рівнів і головам громад із усіх куточків нашої України справжні професіонали своєї справи розповідають про те, як формувати стратегію розвитку громад, забезпечувати їх енергоефективність, залучати інвестиції, розробляти бренд громади, подавати заявку на участь у грантових програмах і вигравати їх тощо. Вважаю, проведення подібного навчання вкрай важливою справою. Ми мусимо навчатися все своє життя. От я ще молодий, як по віку, так і за своїм депутатським стажем (посміхається – авт.). Тому із задоволенням переймаю знання у своїх більш досвідчених колег. Зокрема, дуже багато чого мені дає спілкування та співпраця із народним депутатом України Борисом Приходьком. Його поради допомагають мені ефективніше працювати на благо громад, які делегували мене до обласної ради.
– Ким Ви бачите себе в майбутньому – громадським діячем чи політиком?
– Я не розділяв би ці поняття. Як перший, так і другий мають працювати для людей, для громади, у котрій вони живуть і трудяться. Стосовно ж свого майбутнього, то час покаже. Головне, завжди залишатися людиною, ніколи не йти наперекір власним принципам та переконанням.
– Кілька слів про «Спортивно-бійцівський клуб В.Лічман .В». Працює?
– Одразу після літніх канікул клуб відкрив свої двері для всіх юнаків і дів-чат, котрі хочуть вести здоровий спосіб життя, підтримувати себе в гарній спортивній формі чи пов’язують своє майбутнє зі спортом. Проте чергова хвиля коронавірусу на початку листопада змусила нас знову піти на карантин. Я завжди був і залишаюся оптимістом. Щиро вірю, що вже скоро світова пандемія COVID-19 закінчиться і ми всі повернемося до нормального життя. У спортивно-бійцівському клубі знову займатиметься молодь Прилук, ставатиме здоровішою й рухатиметься до своїх спортивних і життєвих вершин. Я щиро вірю в це й переконаний, що так і буде… Хочу зазначити, що спорт у моєму житті посідає значне місце. Я є одним із співзасновників та віцепрезидентом Чернігівської обласної федерації з армреслінгу, по можливості фінансово допомагаю їм із поїздками на всеукраїнські та міжнародні змагання, організацією турнірів у різних куточках України. До речі, хочу висловити щирі слова подяки Відділу сім’ї, молоді та спорту Прилуцької міської ради, котрий допомагає Чернігівській обласній федерації з армреслінгу проводити різні змагання й узагалі чимало робить для популяризації здорового способу життя серед дітей і молоді нашого міста.
– Незабаром ми всі відзначатимемо новорічно-різдвяні свята. Що побажаєте людям?
– Перш за все, здоров’я. Гадаю, що в наші часи цього найбільше прагне кожен із нас. Зичу, щоб у прийдешньому 2022 році ми нарешті забули про коронавірус. Також хочу побажати всім нам миру, як у країні, так і в родині. А ще всім вірити, що все омріяне, задумане, заплановане неодмінно збудеться. Вірити і впевнено йти до своїх чергових життєвих вершин.

Андрій Стеценко

Адреса громадської приймальні депутата Чернігівської облради Віталія Лічмана:

м. Прилуки, вул Вокзальна, 29, каб. 2.

Тел.: (095) 220-86-86


Прочитано 740 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1075 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!