№ 38

19 вересня 2024 року

САМОВРЯДУВАННЯ

  • Середа, Груд. 15 2021
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Призначено соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам

9 грудня 2021 року в управлінні праці та соціального захисту населення Прилуцької міської ради відбулася комісії з розгляду звернень громадян про внесення до ЄДАРПу інформації про пільговиків за місцем фактичного проживання та про призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за фактичним місцем проживання.
Члени комісії розглянули 15 справ про призначення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за фактичним місцем проживання, з яких прийняті позитивні рішення.

Погоджено нову вартість харчування прилуцьких дітлахів

Рішення щодо нової вартості гарячого харчування дітей у закладах освіти з 2022-го року погодили на засіданні виконавчого комітету 7 грудня.
Нагадаємо, що це вже другий розгляд вартості дитячого харчування у Прилуках. Двома тижнями раніше нові розрахунки не підтримала міський голова, а тому питання було відправлене на доопрацювання.
Перегляд даного питання став необхідним, оскільки віднедавна докорінним чином змінився сам підхід держави до надання такої послуги як харчування в закладах загальної середньої та дошкільної освіти. Ще в березні поточного року вийшла Постанова №305 КМУ, відповідно до якої було внесено ряд важливих змін, які стосуються порядку надання відповідної послуги з харчування дітей, зокрема різні види організації гарячого харчування, норми харчових продуктів з розрахунку на 1 дитину, розглянуто та передбачено кратність харчування в залежності від режиму роботи закладу освіти та встановлено поділ на вікові групи.


Якщо раніше нормативні документи в усіх освітніх закладах регламентували 2 вікові категорії, то наразі в закладах загальної середньої освіти розглядається 3 вікові групи, в дошкільних – без змін.
Так, відповідно до рішення про погодження вартості безоплатного гарячого харчування, систему шкільного харчування учнів закладів загальної середньої освіти міста Прилуки на 2022 рік розподілили таким чином:
– 1 вікова група – 6-11 років (1-4 класи);
– 2 вікова група – 11-14 років (5-8 класи);
– 3 вікова група – 14-18 років (9-11 класи).
Тепер для кожного віку вартість сніданку та обіду у школі (гімназії, ліцеї) чи пришкільному таборі відпочинку буде відрізнятися.
Приміром, якщо раніше (рішення виконавчого комітету від 25 січня 2021 року) вартість шкільного сніданку вартувала 19 гривень 11 копійок абсолютно для всіх учасників навчального процесу, то відповідно до рішення виконкому від 7 грудня 2021 року, для 1-4 класів вона зросла до 33 гривень 2 копійок, для 5-8 класів – до 36,24 та для 9-11 класів – до 38,13. Це вище на 41%, 47% та 50% відповідно.
Шкільні обіди подорожчали на 41% – для 1-4 класів (38,08 проти 22,61), на 42% – для 5-8 класів (38,67 проти 22,61) та на 47% – для 9-11 класів (42,38 проти 22,61).
Для вихованців дитячих садочків вікові групи існували і раніше, тому змінилася лише вартість харчування:
– ясла – із 50,87 грн (сніданок, обід, полуденок) до 57,11 грн – здорожчання 11%;
– групи середнього та старшого віку – із 38,76 грн до 74,11 грн – здорожчання 48%.
Для дітей, які влітку відпочиватимуть у таборах, утворених у закладах освіти дворазове харчування (сніданок, обід) подорожчало на 25%, 30% та 34%.

Передноворічний розподіл 10 мільйонів

Розподіл бюджетних коштів за рахунок дохідної частини міська рада здійснила в рамках засідання виконавчого комітету 7 грудня.
Так, більшу частину суми – 6 млн 700 тисяч гривень спрямували на заробітну плату працівникам бюджетної сфери.
Загалом кошти на оплату праці освітянам нараховує держава, але щороку прослідковується дефіцит. За словами міського голови Ольги Попенко, на заробітну плату педагогам держава скерувала субвенцію на загальну суму 102 мільйони, проте для повноцінної роботи галузі не вистачає ще 7 млн. Їх доводиться додавати з міського бюджету.
Ще 3 млн 200 тис. грн додали для здійснення педагогічного патронажу, на який практично завжди не вистачає коштів. Мова йде про педагогів, котрі працюють із тими дітками, які не можуть відвідувати інклюзивні класи, та й узагалі не в змозі відвідувати школу, а тому навчаються вдома.
Ще одна галузь, яка потерпає від постійного недофінансування – медицина. 3,5 мільйони гривень із міського бюджету скерували на заробітні плати медикам. Міський голова зауважила, що це проблема не лише Прилук, а й усієї України, адже ті пакети, які були укладені з Національною службою здоров’я України не відповідають дійсності: послуги, які надаються в Центральній міській лікарні мають занижену вартість, тому на заробітну плату лікарям ЦМЛ із міського бюджету додали 2 млн 700 тисяч. Ще 500 тисяч гривень додали дитячій лікарні та здійснили фінансову підтримку міській стоматології в сумі 300 тисяч гривень.
Не залишили без уваги й питання компенсації вартості тарифів на тепло. Як відомо, між Асоціацією міст України та керівництвом нашої держави підписаний Меморандум про те, що органи місцевого самоврядування не повинні підвищувати плату за тепло. Як би скрутно в цьому плані міському бюджету не було, але до цього часу вже додали 18 млн гривень до кінця року за сплату комунальних послуг нашій бюджетній сфері, відкритим лишалося питання щодо компенсації за спожите тепло для населення. Рішенням виконавчого комітету комунальному підприємству «Прилукитепловодопостачання» на жовтень і листопад виділили 3 млн гривень для того, щоб ТВП розрахувалося за спожите тепло для населення.
За матеріалами міської ради

Прочитано 598 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 1102 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!