№ 38

19 вересня 2024 року

Шукаємо укриття по смартфону

  • Середа, Лип. 06 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Днями прилучани змогли на практиці оцінити дієвість нового застосунку в своєму смартфоні. Тепер дорогу до найближчого бомбосховища чи протирадіаційного укриття можна знайти набагато швидше, навіть, якщо ти не дуже гарно орієнтуєшся на вулицях Прилук.
Застосунок «Прилуки – захисні споруди» для Android створив прилучанин, громадський активіст і депутат Прилуцької районної ради Микола Миколюк саме для візуалізації розташування захисних споруд у нашому місті.
А підштовхнула Миколу до створення такого додатку ситуація, що трапилася з його донькою. Якось дівчинка гуляла в середмісті з подружками, аж тут залунала сирена, яка сповіщала про небезпеку та необхідність прослідувати до укриття. Розгубившись, і не знаючи куди бігти, дівчинка зателефонувала батькові, який у телефонному режимі спробував направити доньку до найближчої до неї захисної споруди. «Тоді й подумав, що на сайті міської ради, у пресі, звісно, публікують перелік укриттів із зазначенням адрес, але далеко не всі прилучани знають, де саме ці захисні споруди знаходяться. А що вже говорити про дітей і гостей міста, а тепер іще й внутрішньо переміщених осіб. Тому й виникла ідея створити спеціальний мобільний застосунок», – розповів Микола.


Микола Миколюк насправді спеціаліст саме у сфері цифрових технологій, тому робота ця йому була до снаги. Як говорить сам, постійно цікавиться чимось новим і самовдосконалюється. А коли твоя робота приносить користь не лише тобі, а й іншим людям, то це вдвічі приємніше.
Отож, як діє застосунок. Для початку треба його скачати з Google Play на свій смартфон. Поки таку можливість мають лише власники Android. Як зазначає Микола, для iPhone це поки неможливо. Дані смартфони мають набагато складнішу операційну систему, але цілком можливо, це таки станеться.
Далі після оголошення повітряної тривоги, запускаєте додаток, і він показує карту укриттів нашого міста, помічених маркерами. Вибираєте найближче, натискаєте внизу кнопку маршруту, і автоматично прокладається маршрут до нього як для авто, так і для пішоходів, із розрахунком часу та відстані. Але в першу чергу треба подбати, щоб на телефоні було підключення до мережі Інтернет, на жаль, без нього карта просто не загрузиться.
«Кажу відразу, дані можуть бути не всі і не точними, оскільки фізична адреса та фактичне розташування сховища можуть відрізнятися, тому застосунок буде оновлюватися й коригуватися відповідно до оновлених даних власників укриттів, якщо вони нададуть точну інформацію», – наголошує Микола.
Також варто розуміти, що точність визначення вашого місцезнаходження сильно залежить від багатьох факторів, у тому числі і від налаштувань смартфону. Якщо в даний момент ваша геолокація недоступна, маркер встановлюється на крайній точці, де вона була зареєстрована.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 745 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз один гість и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!