№ 38

19 вересня 2024 року

Робота психологічної служби в умовах воєнного стану

  • Середа, Лип. 27 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Питання психологічної реабілітації, особливо в умовах воєнного стану, хвилює багатьох. У даному напрямку в нашому місті працює Центр соціальних служб Прилуцької міської ради Чернігівської області.
Директор Центру Юлія Касьян розповіла, що в вересні 2016 року на базі даного управління було створено психологічну службу.
За всі ці 6 років фахівці Центру отримали величезний досвід у роботі. Було дуже багато практики, випробовувались різні підходи, багато вчилися, спілкувалися, обмінювались досвідом (як з українськими колегами, так і з іноземними).
У липні 2021 року Прилуцька територіальна громада в особі міського голови Ольги Попенко та Представництва Фонду Міжнародної солідарності уклали Меморандум про співробітництво з метою реалізації проєкту «Вдосконалення системи психологічної підтримки в громадах, що надають соціальні послуги ветеранам АТО/ООС та їх родинам». Він передбачає два блоки: теоретичний курс із підготовки фахівців – 2021 рік, практичний – запланований на літо 2022 року.


Посадовець зізнається, що з початком повномасштабного вторгнення Центр не зупинив свою роботу ні на один день. Найбільше навантаження на всіх працівників, і психологічну службу зокрема, припало на перший місяць війни, коли люди шукали допомоги, роз’яснень і підтримки.
Одночасно Центр шукав партнерів, щоб отримати для сімей, якими опікувались і які звертались до Центру, гуманітарну допомогу. Було налагоджено взаємодію та партнерство з волонтерами України, громадськими організаціями та представниками соціально відповідального бізнесу міста Прилуки. Це дало можливість надавати гуманітарну допомогу практично з перших днів війни (продукти харчування, ліки, одяг, предмети гігієни, підгузки, дитяче харчування).
Для надання ж екстреної консультативної допомоги було організовано телефонне консультування через офіційний мобільний номер Центру (щодо питань виплати пенсій, соціальних допомог, забезпечення ліками, дитячим харчуванням, продуктами харчування та ін.).
Проводилася робота і з внутрішньо переміщеними особами та сім’ями, які переїхали до Прилук із регіонів, де відбувалися активні воєнні дії. Усі, хто цього потребував, отримували консультування щодо можливих місць тимчасового проживання, про умови оформлення офіційного статусу та виплат для внутрішньо переміщених осіб.
Крім того, постійно здійснювалося соціальне супроводження п’яти дитячих будинків сімейного типу та 7 прийомних сімей, у яких виховується 50 дітей, позбавлених батьківського піклування та соціальна робота з 35 опікунськими сім’ями, у яких виховуються 38 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Соціальними послугами Центру охоплені також сім’ї, діти з яких перебувають, або були повернуті до біологічних сімей із центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, а також посилену увагу та підтримку було приділено сім’ям, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків.
Хотілося б також нагадати, що на базі Центру працює Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, метою якої є надання соціально-психологічної допомоги постраждалим особам. У 2022 році здійснено 24 виїзди на подібні випадки та проведено 49 консультацій телефоном.
Що ж стосується військовослужбовців, то протягом 2022 року за психологічною допомогою до Центру звернулося 22 особи з їх числа.
Крім того, Центр соціальних служб Прилуцької міської ради постійно здійснює інформаційно-профілактичну роботу на базі пологового відділення КНП «Прилуцька центральна міська лікарня» з метою профілактики та запобігання відмов матерів від новонароджених дітей. За результатом роботи станом на 11.07.2022 року випадків відмови від новонароджених дітей не було.
Нагадуємо, психологічна служба ЦСС здійснює:
1. Психологічну діагностику:
– висновки про психоемоційний стан дітей;
– висновки про психологічну готовність дитини до школи;
– висновки про емоційний стан неповнолітніх дітей і можливість їх участі в судових засіданнях;
– вивчення психічних і вікових особливостей дітей, причин поведінкових порушень для рекомендацій батькам щодо змін виховного впливу на дитину;
– вивчення психологічного мікроклімату сімей із метою створення сприятливих умов для повноцінного формування та розвитку особистості, профілактики сімейних та особистісних конфліктів.
2. Психологічну реабілітацію учасників бойових дій, внутрішньо переміщених осіб.
3. Психологічне консультування.
4. Психокорекційну роботу як з дітьми, так і дорослими.
5. Соціальну профілактику через мотиваційне консультування.

За матеріалами міської ради

Прочитано 611 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 826 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!