№ 38

19 вересня 2024 року

Результат розгляду петиції

  • Середа, Сер. 10 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

В одному з попередніх номерів газети ми писали про петицію на сайті міської ради щодо заборони діяльності московського патріархату в місті Прилуки та Прилуцькому районі. Як пам’ятаємо, потрібна кількість голосів для її розгляду була набрана за лічені дні. Яка ж подальша доля такого звернення прилучанина Антона Онищенка?
Відповідно до розділу IV Положення про порядок подання та розгляду електронних петицій до Прилуцької міської ради, затвердженого рішенням міської ради від 28 квітня 2016 року (10 сесія 7 скликання) №1, петиція пана Антона щодо заборони діяльності московського патріархату на Прилуччині була розглянута на засіданні постійної депутатської комісії з питань регламенту, депутатської етики, законності та правопорядку Прилуцької міської ради 28 липня 2022 року. І що б ви думали? – У ході розгляду петиції комісія прийшла до висновку, що порушене в ній питання не відноситься до повноважень міської ради.
Як зазначили в міській раді, статтею 16 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» передбачено, що діяльність релігійної організації може бути припинено у зв’язку з її реорганізацією (поділом, злиттям, приєднанням) або ліквідацією, які здійснюються відповідно до її власних настанов. У разі порушення релігійною організацією, що є юридичною особою, положень зазначеного Закону та інших законодавчих актів України, її діяльність може бути припинено і за рішенням суду.


У судовому порядку діяльність релігійної організації припиняється лише у випадках вчинення релігійною організацією дій, недопустимість яких передбачена статтями 3, 5, 17 цього Закону; поєднання обрядової чи проповідницької діяльності релігійної організації з посяганнями на життя, здоров’я, свободу та гідність особи; систематичного порушення релігійною організацією встановленого законодавством порядку проведення публічних релігійних заходів (богослужінь, обрядів, церемоній, походів тощо); спонукання громадян до невиконання своїх конституційних обов’язків або дій, які супроводжуються грубими порушеннями громадського порядку чи посяганням на права та майно державних, громадських або релігійних організацій; засудження її уповноважених осіб за вчинення кримінального правопорушення проти основ національної безпеки України, передбаченого статтею 111-1 Кримінального кодексу України.
Також у листі-відповіді зазначено, що ще в 2019 році був прийнятий і вступив у силу Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій і процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи», що передбачає механізми, які встановлюють, у який саме спосіб релігійна організація може змінити свою підлеглість діючим в Україні та за її межами релігійним центрам.
Так, за законом, кожна релігійна громада може самостійно вирішувати під чиєю юрисдикцією перебувати. Для вірян, які хочуть розірвати будь-які стосунки з УПЦ МП, Священний Синод Православної Церкви України пропонує спрощену процедуру прийняття, ухвалену 21 березня 2022 року.
Згідно з процедурою для ухвалення рішення про перехід потрібно дві третини голосів членів релігійної громади, які мають особисто підписатися під рішенням. Потім це оформлюється у зміни до статуту громади, які треба зареєструвати в обласному управлінні з питань релігій. А сама громада має бути включена до тієї чи іншої єпархії ПІДУ. Слідуючи даній процедурі частина релігійних громад добровільно приєдналася до ПЦУ.
Варто зазначити, що 22 березня поточного року у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №7204 «Про заборону московського патріархату на території України». 29 березня документ було оприлюднено на сайті парламенту й передано для розгляду в комітети Верховної Ради. Проєктом даного закону пропонується заборонити діяльність Української православної церкви (УПЦ) московського патріархату як філіалу російської православної церкви (РПЦ).

Прочитано 384 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 360 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!