№ 38

19 вересня 2024 року

Абонплата за холодну воду:

  • Середа, Жовт. 05 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

що це за сума та чи потрібно її сплачувати

У рахунках за водопостачання та водовідведення цього року з’явилася нова графа, яка досі не лишає в спокої декого з прилучан, – абонентська плата за холодну воду.
Що таке плата за абонентське обслуговування, чи необхідно її сплачувати та в яких випадках споживача можуть звільнити від сплати абонплати розповіли на КП «Прилукитепловодопостачання».
Отож, плата за абонентське обслуговування – це загальнообов’язковий платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання послуги з постачання холодної води, розрахований на 12 місяців.
Загалом, як зазначають на підприємстві, ця плата не нова. Вона просто на сьогодні виділена окремо. Наразі плата за абонентське обслуговування з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення включає:


– виробничу собівартість, а це прямі матеріальні витрати, тобто необхідні канцтовари, витрати на оплату праці працівників відділу збуту, які власне знімають покази та розносять по будинках платіжні квитанції, єдиний соціальний внесок, амортизація та послуги сторонніх організацій (витрати на зв’язок та обслуговування комп’ютерної техніки);
– загальновиробничі та адміністративні витрати.
У результаті виходить абсолютно незначна сума в 11,90 грн.
Таку суму абонплати беруть щомісячно з однієї квартири, незалежно від площі житлового приміщення, кількості прописаних мешканців чи обсягів споживання води. Але наразі це стосується виключно мешканців багатоквартирних будинків. А от із наступного року най- імовірніше абонплату нараховуватимуть уже й мешканцям приватного сектору.
Також варто зазначити, що її розмір прив’язаний до мінімального прожиткового мінімуму – якщо цей показник зросте, то буде зростати й розмір абонентської плати. Утім, наразі він не може бути більшим за 36,88 грн – це граничний розмір, який регулює держава.
Також іще раз повторимося – абонплату повинні сплачувати всі споживачі КП «ПТВП», адже із кожним із них укладено індивідуальний договір на надання послуги з водопостачання та водовідведення.
Водночас єдиною підставою для скасування абонентської плати за холодну воду є укладання колективних договорів. Так, співмешканці багатоповерхівки на загальних зборах можуть обрати одну відповідальну особу, яка й буде виконувати по суті ту роботу, яку виконують працівники відділу збуту – знімати покази в усіх квартирах свого будинку, передавати їх на підприємство, приносити рахунки. І для укладання колективного договору потрібно 100% згода всіх співвласників багатоповерхівки. Також мешканці будинку на зборах самі визначають умови колективного договору.
Теоретично такий варіант найбільш зручний для ОСББ, але, як ми знаємо, навіть у таких будинках досить важко знайти розуміння та абсолютну підтримку стосовно фінансових питань.

Прочитано 821 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 379 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!