№ 38

19 вересня 2024 року

САМОВРЯДУВАННЯ

  • Середа, Жовт. 05 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Майже 5 мільйонів для Центральної міської лікарні

Уже не один рік поспіль проблематика та потреби Прилуцької центральної міської лікарні знаходяться на контролі в міської ради. І це цілком логічно, адже щоб вчасно й у повному обсязі надавати містянам медичні послуги, потрібно мати для цього гарну та сучасну техніку, обладнання, модернізовані приміщення тощо.
Днями профільна бюджетна комісія знову розглядала питання виділення коштів на потреби ЦМЛ. Мова йшла про майже 5 мільйонів гривень. Близько місяця тому депутати вже затвердили виділення певної суми для виготовлення проєктно-кошторисної документації для проведення поточного ремонту й облаштування повноцінного укриття в підвальному приміщенні головного медичного закладу Прилук. Наразі ж справа дійшла і до власне ремонтних робіт, які просто не можуть більше чекати.
Ще одним напрямком витрат, який обговорили депутати, стала купівля спеціального генератора для лікарні, потужністю 160 кВт. Майбутній опалювальний сезон стане чи не найскладнішим за останні роки. У зв’язку з військовими діями на території нашої держави не можна бути стовідсотково впевненими у безперебійності електро- та газопостачання, а тому необхідно наперед продумувати варіанти альтернативних видів обігріву й освітлення. Це питання актуальне для всього населення, але для медичних закладів, мабуть, найбільше.
Крім того, більше 1 мільйона із загальної суми планується витратити на ремонт вхідної групи приміщення Центральної міської лікарні. За словами міського голови Ольги Попенко, треба продовжувати ремонт 1 поверху медзакладу, виконати поточний ремонт всіх евакуаційних виходів із 1 по 5 поверх, ремонт першого та другого холів.


Звісно, суми планується виділяти немалі, але це все задля того, аби наша Центральна міська лікарня мала гарний, європейський вигляд, тим більше, що її планують визнати кластерною лікарнею. Представники з Міністерства, які вже побували там і дали ряд рекомендацій і вимог, які держава ставить перед такого роду медичними закладами, скоро знову завітають до нашого міста з перевіркою, тож міська рада робить усе можливе, щоб наша Центральна міська лікарня її пройшла з гідністю.

Без проплати не буде лімітів на газ

На порозі в нас уже початок опалювального періоду. Зі свого боку комунальне підприємство «Прилукитепловодопостачання» зробило практично все можливе, аби опалення в Прилуках ввімкнулося вчасно. Що ж стосується самих прилучан – споживачів тепла в багатоквартирних будинках, то вони не один рік поспіль гальмують цей процес.
На сьогодні борг населення перед теплогенеруючим підприємством становить близько 40 мільйонів гривень. Уже впродовж року тарифи на тепло для населення не підвищувалися, хоча насправді вони й мали стати вищими у зв’язку з ростом ціни на газ, енергоносії та супутні витрати. Однак, як пам’ятаємо, між Президентом України та Асоціацією міст України був підписаний Меморандум, згідно якого жодна міська рада не має права підвищувати ці тарифи, а тому така функція лягає саме на плечі органів самоврядування.
Таким чином, нашому комунальному підприємству «Прилукитепловодопостачання» міська рада зобов’язалася перерахувати кошти, тобто компенсувати утворену різницю в тарифах. А це понад 23 мільйони гривень. На сьогодні більшу частину суми (13 млн грн) уже перераховано.
У ході засідання бюджетної комісії депутати розглянули та схвалили питання перерахування ще частини із загальної суми компенсації – 3 млн 300 тис. грн.
На підприємстві наголошують, що для того, аби вчасно увійти в опалювальний період, потрібно хоча б на половину закрити цей борг перед державою, інакше Прилуки не зможуть отримати необхідні ліміти на газ. Варто зазначити, що за останні 5-7 років наше місто єдине в області, яке вчасно розпочинає опалювальний період і ми мали ці ліміти. Сьогодні і держава, і міська влада сподіваються, що наше місто таки матиме їх, але для цього населенню треба переглянути свої платіжки й по можливості розрахуватися з боргами: у повному розмірі, частково, чи підписати договір на реструктуризацію свого боргу. Кожен повинен розуміти, що сплата навіть 10-20% усієї своєї заборгованості в цілому для міста може кардинально змінити ситуацію.

Встановлення теплових лічильників

До 1 серпня 2022 року всі багатоквартирні будинки вже повинні були бути обладнані вузлами комерційного обліку (тепловими лічильниками). Встановити їх вимагає Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Сьогодні кінцеву дату здвинули на 2 роки у зв’язку з ситуацією в країні.
Комунальне підприємство «Прилукитепловодопостачання» активно включилося в роботу з облаштування багатоквартирних будинків тепловими лічильниками. На сьогодні на їхньому обслуговуванні знаходиться 241 такий будинок. На початок 2022 року було заплановано встановити останні 90 лічильників. Наразі невстановлених залишилося 27. Як зазначають на підприємстві, усі лічильники давно закуплені підприємством за власний кошт і знаходяться на території КП.
Цілком зрозуміло, що до початку опалювального сезону підприємство не встигне їх усі встановити, але планується це зробити вже до кінця поточного року. Насправді це все не так швидко, як може здатися на перший погляд, адже не в усіх будинках наявні підвали, технічні підпілля, а відповідно немає змоги встановити лічильник. Наразі підприємство шукає можливість встановлювати вузли комерційного обліку в теплових камерах даних будинків.

Теплий одяг для військових

Підтримка наших захисників завжди на контролі в міської ради. Наразі, з наближенням холодів, актуальним стає питання забезпечення військових теплим зимовим одягом. Саме тому можливість виділення необхідних сум обговорювалося бюджетною комісією.
Як зазначає міський голова Ольга Попенко, напередодні відбулося засідання в обласній державній адміністрації. І саме ОДА вирішила централізовано придбати такий одяг. Це буде одяг для захисників, які сьогодні стоять на варті в нашому місті, а також у Ніжині, Корюківці та в Чернігові.
Наші депутати знайшли порозуміння в даному питанні й погодили виділення необхідних коштів. Загалом у міському бюджеті на потреби Збройних Сил було передбачено близько 10 мільйонів. Наразі ці кошти в міській казні є, а тому залишається затвердити рішення на найближчій сесії та перерахувати гроші до обласного бюджету.

Мільйони на спецтехніку

На комунальні підприємства нашого міста, зокрема КП «Послуга» та КП «Міськсвітло», очікує матеріально-технічне поповнення. Це питання також розглядалося на бюджетній комісії й планується виноситися на сесійне засідання.
Так, депутати обговорили можливість купівлі для КП «Послуга» спеціальної техніки. У міській раді розуміють необхідність такої матеріально-технічної допомоги місцевим комунальним підприємствам. Саме тому погодили виділення майже 5 мільйонів гривень на придбання нової спецтехніки.
Крім того, розглянули питання фінансової підтримки КП «Міськсвітло». У зв’язку з тим, що в країні триває війна, тривалий час місто не освітлювалося. Цілком зрозуміло, що за довгі 7 місяців простою частина ламп вийшла зі строю, перегоріла. Траплялося це й раніше, а тому комунальне підприємство постійно закуповувало лампи на заміну. Сьогодні вуличне освітлення відновилося, відповідно потреба в поповненні запасів ламп стала знову актуальною. На ці потреби планується виділити ще пів мільйона гривень.


За матеріалами міської ради

Прочитано 711 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 372 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!