№ 38

19 вересня 2024 року

Теплові лічильники: питання, які вас цікавили

  • Середа, Лист. 09 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Згідно з чинним законодавством у кожній багатоповерхівці мають бути встановлені колективні лічильники тепла. Наразі кінцевий термін цього процесу – 1 серпня 2024 року.
Уже не раз повідомлялося, що в Прилуках цей процес також триває, і не один рік. Комунальне підприємство «Прилукитепловодопостачання» власним коштом закупило всі необхідні вузли комерційного обліку теплової енергії та встановлює в багатоквартирних будинках, які воно обслуговує.
Повсякчас у прилучан виникає чимало питань, пов’язаних із процесом встановлення та обслуговування теплових лічильників, тож спробуємо відповісти на деякі з них.
Одне з найпопулярніших питань: хто має платити за встановлення лічильника?
Цікаво, що закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» покладав витрати зі встановлення вузла обліку на власника/співвласників будинку. Проте згодом набули чинності зміни до цього закону, відповідно до яких ці витрати мають включатися до складу тарифу на теплову енергію. Власне, на КП «Прилукитепловодопостачання» так і говорять – вартість встановлення загальнобудинкових лічильників уже включена в тариф, за яким споживачі і сплачують за надану послугу. Тобто, за все завжди платив і платить споживач. Виходить, споживачі вже сплатили за лічильники, які встановили, а декому ще і не встановили, в їхніх будинках. Ніби все зрозуміло, але не все так однозначно. Річ у тому, що наразі прилуцькі багатоквартирні будинки сплачують за теплову енергію за тарифом, затвердженим ще 2018 року. Теплогенеруюче підприємство відтоді не раз заявляло про наміри підвищити тарифи (які б якраз і включали в себе вартість встановлення та обслуговування теплового лічильника), однак, спочатку у зв’язку з пандемією, а тепер і через війну тарифи для населення не підвищуються. У жовтні минулого року між Асоціацією міст України та Президентом підписано відповідний Меморандум. Водночас підприємства не можуть користуватися в роботі необґрунтованим тарифом, а тому утворену різницю в тарифі сплачують органи місцевого самоврядування – міська рада. Виходить, вартість встановлення лічильників, закладену в тарифі, комунальному підприємству таки сплатили, але не самі споживачі, а міська рада з міського бюджету у якості відшкодування за різницю в тарифах.


Чому мешканцям будинку не надають проєкти та технічні умови встановленого теплового лічильника?
Як пояснюють в економічному відділі КП «ПТВП», цього і не повинно бути. Вузли комерційного обліку теплової енергії встановлюються спеціалістами підприємства, перебувають на балансі даного підприємства, а відповідно й уся документація по них має знаходитися на цьому ж таки підприємстві, адже в подальшому лічильник буде обслуговуватися його спеціалістами. Якщо ж співмешканці бажають, щоб проєкт і технічні умови встановленого в їхньому будинку теплового лічильника знаходилися в них на руках, то це можливо (для ОСББ, наприклад), але будинок, тобто відповідальна особа, повинен взяти цей лічильник на свій баланс. У такому разі ні абонплату, ні за обслуговування теплогенеруючому підприємству вони вже не сплачуватимуть, а опікуватимуться ним самостійно.
Продовжує хвилювати прилучан і питання щомісячної абонплати за теплопостачання (аналогічно, як і за водопостачання). Суть питання в тому, чому абонплата начисляється впродовж усього року, а не лише в опалювальний період?
Тут усе взагалі просто – це для того, аби зменшити навантаження на гаманець споживача. Загальна вартість абонплати – це стала сума, яку розбивають на невеликі рівні частини. Цілком зрозуміло, якщо розподілити її лише на місяці, які входять до опалювального періоду, то платити доведеться більше.
Ну, і наостанок – як буде обраховуватися вартість опалення внутрішньобудинкових мереж (ВБС) та місць загального користування (МЗК) при наявності загальнобудинкового теплового лічильника?
Донедавна в платіжках фігурували саме ці графи з МЗК та ВБС, куди відраховувався певний відсоток (відповідно до поверховості будинку від 10 до 20%) із загальної кількості Гкал, витрачених на опалення будинку. Наразі КП «Прилукитепловодопостачання» у своїй роботі використовує нову Методику обрахунку вартості тарифу (№358), відповідно до якої МЗК та ВБС знову зведено в одну графу – Витрати на загальнобудинкові потреби. І тут уже відсотки вищі: для багатоквартирних будинків 1-5 поверхів – 25%; 5-9 поверхів – 20%. Але, як пояснили на підприємстві, до цих відсотків повинні також застосовуватися z-коефіцієнти, які підвищують нарахування власникам квартир із індивідуальним опаленням.
Наразі юрист КП звернувся до Міністерства за роз’ясненнями щодо застосування таких коефіцієнтів, адже при спробі обрахувати тариф за новою Методикою спеціалісти стикнулися з масою проблем. Для того, аби коректно обрахувати z-коефіцієнт за формулою, треба знати загальну площу кожного будинку, враховуючи МЗК, а такі дані в Прилуках є лише в одного ОСББ, яке пройшло енергоаудит. Решті споживачів потрібно самостійно принести на підприємство технічний паспорт на будинок із необхідними даними. Якщо ж у техпаспорті не враховано площу МЗК, то варто зробити нові документи на будинок. Фінансово це знову ж таки покладається на самих співмешканців будинку. Без врахування площі МЗК коефіцієнт, а відповідно й відсоток витрат на загально будинкові потреби для індивідуальників може підскочити навіть до 50%. Тому спеціалісти КП продовжують розбиратися в даному питанні.
Отож, уже в листопаді теплогенеруюче підприємство обрахує тариф для споживачів тепла за новою Методикою, але поки що без врахування z-коефіцієнта.


Спілкувалася Мар’яна Гибенко

Прочитано 1319 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 374 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!