№ 38

19 вересня 2024 року

Відключення електроенергії: хто впливає, яка роль міської влади

  • Четвер, Груд. 15 2022
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

У світлі останніх подій шириться абсолютно недостовірна інформація про те, що міська рада, і міський голова зокрема, регулюють, контролюють чи хоч якось впливають на процес енергопостачання та введення графіків відключень, які частіш за все не співпадають із реальним часом вимкнення електроенергії. Дані чутки – ФЕЙК, який дезінформує довірливих людей. Міська влада не вирішує, яку підстанцію чи вулицю відключати. Це не залежить від того, хто там живе – міський голова чи депутат, усе залежить від навантаження на лінію.
Прилуцьку громаду забезпечує електроенергією АТ «Чернігівобленерго». Це компанія, що здійснює постачання електричної енергії за регульованим тарифом споживачам Чернігівської області та передачу електричної енергії місцевими електромережами. Забезпечує вона електроенергією 550 000 побутових та 13 400 юридичних споживачів.
Дана компанія не знаходиться в комунальній власності, тож органи місцевого самоврядування не мають права жодним чином впливати на її роботу.
У свою чергу, АТ «Чернігівобленерго», як і всі інші енергетичні підприємства України, застосовують графіки відключень згідно з розпорядженням НЕК «Укренерго». Саме «Укренерго» доводить до операторів розподільчих мереж (обленерго) необхідний обсяг і тривалість обмежень.
У діяльність НЕК «Укренерго» місцеві органи влади також втручатися не можуть. Разом із тим, важливо розуміти, що відключення електроенергії мають два режими: аварійні та планові.


Спрогнозувати перші неможливо. Фактично це коли «лягає» система. Як відбувається таке відключення? Диспетчер обленерго отримує від диспетчера «Укренерго» повідомлення, що він має зменшити потужність, наприклад, на 10 чи 50 мегаватів.
Ніхто завчасно не знає, наскільки потрібно зменшити навантаження у конкретний час. Щоб ухвалити рішення, у диспетчера обленерго є 10-25 хвилин. Якщо він цього не зробить, то згорить обладнання та «ляже» вся енергетична система. Більше того, він має зробити це так, щоб не відімкнути критичну інфраструктуру. Тобто, графіки аварійних відключень не можуть бути стовідсотково достовірними, адже неможливо спрогнозувати ситуацію.
У цьому «ланцюгу» місцева влада, знову ж таки, не може ні давати вказівки диспетчерам, ні формувати графіки.
Усе залежить від завантаження мереж, саме тому необхідно економити електроенергію.
Є питання і до черговості відключень. Незрозуміло містянам, чому на одному мікрорайоні електрика є, в іншому немає. А ще гірше, коли в сусіда є, а в тебе немає. Тут варто розуміти, що ймовірність вимкнення електроенергії також залежить від черговості ліній. Так, на сьогодні в Україні визначено 4 пріоритетні групи для отримання електроенергії за умов обмеженого споживання.
Групи виглядають так:
1 пріоритет – критична інфраструктура (об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні);
2 пріоритет – об’єкти військово-промислового комплексу, які працюють на оборону держави;
3 пріоритет – це бізнес, який виробляє критично важливі товари та продукти (наприклад, хлібопекарні та молокозаводи);
4 пріоритет – житловий сектор.
Тільки після включення цих чотирьох зазначених груп має постачатися електроенергія на інші об’єкти.
Отож, як бачимо, лінії, які живлять об’єкти критичної інфраструктури, вимикають в останню чергу, а вмикають першими. При цьому треба розуміти, що на такій лінії може бути кілька тисяч приватних абонентів і лише один чи два – об’єкти критичної інфраструктури. Людям, які приєднані до таких ліній, фактично пощастило. У них світло буде зникати не так часто.
Крім того, електроенергія може бути відсутня також із інших причин, зокрема через аварії або ремонтні роботи в електромережах.
Нам просто усім треба набратися терпіння.
Все буде Україна!

Прочитано 978 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 374 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!