№ 38

19 вересня 2024 року

САМОВРЯДУВАННЯ

  • Четвер, Січ. 05 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Бюджет міста на 2023 рік: бути чи не бути?

Ось і завершився 2022-й рік – рік довгий і невимовно складний, чи не найскладніший за всі роки незалежності України, рік сповнений смутку, болю і водночас величезної надії та віри в наших військових ЗСУ і в нас самих – в українців.
У новий рік ми вступаємо з непереборним бажанням змін, розвитку та Перемоги! Чи готові Прилуки до нового року, поки не зрозуміло, адже 2023-й для нас почався все з тими ж проблемами – сесії не відбуваються, важливі рішення не приймаються. Наразі мова йде про найважливіший документ для прилуцької громади – бюджет на 2023 рік.
Два останні тижні 2022 року активно працювали всі депутатські комісії, на яких обговорювалися різноманітні проєкти рішень і міських цільових програм, які б мали забезпечувати життєдіяльність Прилук на наступний рік. Одноголосно схвалено проєкт бюджету міста на 2023 рік було навіть членами виконавчого комітету. Наступним кроком якраз і мало б бути ухвалення головного документу депутатами міської ради, однак кворум вкотре не зібрався.
Варто зазначити, що до даного проєкту рішення включені всі ті програми, які були попередньо обговорені на депутатських комісіях. Олена Ворона, начальник фінансового відділу міської ради, розповіла про основні цифри головного фінансового документа міста.


Так, у новому році заплановано отримати доходів загального фонду (саме місцевого бюджету) 449 млн 377 тис. грн. У той же час на 2023 рік місто Прилуки має реверсну дотацію, тобто вилучення до державного бюджету, в сумі 55 млн 582 тис. грн. У результаті нескладних обчислень, розуміємо, що для міста залишається 393 млн 795 тис. грн. Це сума дохідної частини міського бюджету на 2023 рік.
Що до видатків, то враховуються тут різноманітні сфери. Це і медицина, освіта, соціальний захист, також це програми, направлені на економічний розвиток і підтримку тієї чи іншої установи в місті. Тому загальні суми такі:
на заробітну плату з нарахуваннями заплановано 212 млн 544 тис. грн;
на оплату енергоносіїв – 47 млн 782 тис. грн;
на сплату за харчування – 25 млн 910 тис. грн;
на благоустрій міста – 26 млн 650 тис. грн;
для освітлення міста – 3 млн 125 тис. грн;
для повноцінного функціонування установ (зв’язок, Інтернет, підтримка бухгалтерських програм, канцелярія, паливо-мастильні матеріали, відрядження, податки тощо) – 16 млн 590 тис. грн.
Також у бюджеті міста на 2023 рік передбачені соціальні виплати окремим категоріям прилучан на загальну суму 16 млн 864 тис. грн. Сюди входить:
виплата одноразової матеріальної допомоги жителям міста;
пільгове перевезення дітей – учнів закладів освіти міста;
програма «Обдарованість»;
пільги прилучанам на оплату послуг зв’язку;
перевезення прилучан у залізничному, автомобільному транспорті;
інші програми соціального спрямування.
Крім того, Олена Ворона зазначила, що в міському бюджеті заплановані також і видатки для установ, які мають економічний напрямок, на загальну суму 42 млн грн. Це ті видатки по міським цільовим програмам, які йдуть отримувачам коштів.
Сюди входять:
Центральна міська лікарня – 23 млн 969 тис. грн;
дитяча лікарня – 3 млн 53 тис. грн;
стоматологічна поліклініка – 1 млн 7 тис. грн;
Центр первинної медико-санітарної допомоги – 1 млн 715 тис. грн;
заробітна плата медичних сестер, які працюють у закладах освіти міста – 5 млн 900 тис. грн;
функціонування КП «Муніципальний контроль – 1 млн 723 тис. 500 грн;
робота Центру реабілітації для безпритульних тварин – 1 млн 200 тис. грн;
робота громадської вбиральні – 350 тис. грн;
утримання КП «Телекомпанія «Прилуки» – 1 млн 800 тис. грн (враховуючи борг по заробітній платі за листопад – грудень 2022 року);
фінансування для Прилуцької міськрайонної спілки ветеранів Афганістану при УСВА;
фінансова підтримка мешканців ОСББ – 416 тис. 484 грн.
На жаль, 60 міських цільових програм, які мали б запустити процес фінансування та повноцінну роботу всіх галузей Прилук у новому 2023 році так і не затверджено. Депутати знову не знаходять порозуміння, а прилучанам лишається сподіватися на їхній здоровий глузд.

Усе більше будинків переходять на індивідуальне опалення

Мешканці ще одного житлового будинку отримали дозвіл на відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання. Мова йде про 12-квартирний будинок по вулиці Колективній, 38. Мешканці зібрали всі необхідні документи та отримали погодження комісії на відключення всього будинку.
Як пояснив начальник управління житлово-комунального господарства Олег Созінов, на сьогодні питання відключення від ЦО та ГВП регулює виключно Міністерство регіонального розвитку й аж ніяк не органи місцевого самоврядування. Тож відповідно наказу Міністерства розвитку, керівництва та ЖКГ від 26 липня 2019 року мають право відключатися мешканці багатоквартирних житлових будинків, в яких станом на момент набуття чинності відповідного Закону вже було не менше 50% квартир із встановленим індивідуальним опаленням. У такому випадку мешканці можуть звертатися на комісію поквартирно й отримати індивідуальні дозволи на відключення від мереж.
Якщо ж на момент набуття чинності Закону в будинку було менше 50% індивідуальників, то в такому випадку можна відключитися лише всім будинком. Для цього співмешканці житлового будинку збирають загальні збори, формують відповідний протокол, звертаються на комісію й остання надає дозвіл на відключення всього будинку.
Нагадаємо, що відключення будинків від мереж ЦО та ГВП, які отримали погодження протягом опалювального періоду 2022-2023 років, відбудеться вже навесні.

За матеріалами міської ради

Прочитано 494 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 390 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!