№ 38

19 вересня 2024 року

Їх подвигу не буде забуття

  • Четвер, Лют. 23 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

День Героїв Небесної Сотні – пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні.
Пам’ятний день встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської та національної відваги й самовідданості, сили духу та стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали свої життя під час Революції Гідності (листопад 2013 року – лютий 2014 року), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права та свободи людини, європейське майбутнє України.
Саме в ці дні під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 р. загинуло найбільше активістів Майдану.
Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 р., коли від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян і Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 р. вже налічувалося 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні.


Події 9-річної давнини стали кульмінацією Революції Гідності. За неповернення до пострадянської моделі відносин між владою та суспільством, відмову від багатовекторності в зовнішньополітичному курсі, утвердження розвитку України як демократичної європейської країни було заплачено дуже велику ціну – людські життя.
Пізніше Верховна Рада прийняла постанову «Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України», низка ж представників влади заявили про перехід на бік народу. Відтак день 20 лютого став переломним у ході подій Революції Гідності.
9 років промайнули як одна мить, але ми так само вшановуємо полеглих Героїв. Тоді, на Майдані, були і наші земляки – прилучани. Вони, як і всі інші, в перших ряжах виступили за майбутнє нашої держави.
Цьогоріч у місті традиційно відбувся Мітинг-реквієм із нагоди вшанування Героїв Небесної Сотні та річниці Революції Гідності. До участі в заході долучилися посадовці міської ради, студентська молодь, громадські активісти, небайдужі до долі нашої держави прилучани. Присутні вшанували загиблих Героїв хвилиною мовчання та поклали квіти до банера Героям Небесної Сотні й пам’ятного знаку воїнам АТО, які загинули за незалежність України.
До учасників Мітингу звернулася заступник міського голови Тетяна Шкуренко з такими словами: «Кажуть, велике бачиться з далеку. І дійсно, події 2013-2014 років ми по-справжньому починаємо оцінювати тільки сьогодні, розуміючи, які наслідки мала для України, і особливо для становлення української нації, Революція Гідності. Але найвиразніше зрозуміти її значення можна, спостерігаючи за тим, що відбувається в нашій державі та сусідніх (відтепер недружніх для нас) державах сьогодні. Якби українці поступилися ще тоді, то ми б просто втратили себе, свою ідентичність, свою свободу». Виходить, українська молодь на Майдані, показала всім, чого ми варті й у якому напрямку треба рухатися.
Сьогодні ж, особливо під час війни, надзвичайно важливо не забувати те, з чого все починалося. Бо Революція Гідності – це фактично була перша битва російсько-української війни. Це була битва за наші цінності, за європейське майбутнє, за свободу. Нині вшанування Героїв Небесної Сотні й тих наративів, які заклав Майдан, – це те, що стоїть упоперек горла російським авторитарним лідерам.
Історія України – це багаторічна боротьба за своє існування, існування нації та держави! Як ми знаємо, незнання власної історії часто приводить до повторення трагічних моментів, які були в минулому. Торуймо свій шлях у світле майбутнє, спираючись на світовий досвід.

Інформація «ГП»

Прочитано 505 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 518 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!