№ 38

19 вересня 2024 року

Від маскувальних сіток до вишиванок на деревах

  • Четвер, Черв. 22 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Від початку повномасштабної війни в Україні прилучани організували не один волонтерський пункт. Одні збирають продуктові й речові набори для наших захисників, інші займаються закупівлею спецтехніки та автівок, а є гурт бджілок-трудівниць, які буквально з першого дня війни плетуть маскувальні сітки та кікімори для військових. Сплетено їх уже точно не одна сотня й усі потрапили в потрібне місце та в потрібний час.
Та якою б не була важливою і потрібною така робота, але повсякчас вона може здатися рутиною та дещо стомлювати своєю одноманітністю. Трохи розбавити сіро-зелену буденність сіткоплетіння вирішила ідейний керівник активістів-волонтерів Вікторія Вольвич.
Ще місяць тому на алеї Любові Забашти в Центральному парку міста за її ініціативи з’явилася перша вишиванка на дереві. Це був червоно-чорний тризуб на синьо-жовтому фоні. Як можна підмітити, обрані кольори – не випадкові. Задіяна колірна гама двох українських прапорів: державного та повстанського.
Згідно з найбільш популярним тлумаченням колірної гами Державного Прапора, синя його смуга символізує ясне небо, а жовта – золоті пшеничні ниви. І якщо синьо-жовтий прапор символізує державність, українську соборність, то червоно-чорний прапор є українсько-революційним прапором. Він символізує боротьбу, опір, несприйняття того, що зараз відбувається та рух уперед. Якщо ж говорити власне про кольори, то чорний колір символізує українську землю, а червоний — кров борців, пролиту на неї в боротьбі за свободу та незалежність України.


Як зізнається Вікторія, ідею створення такого полотна підгледіла у Львівській області, де у вишиванки місцеві умільці одягнули цілу алею в парку. «Подзвонила безпосередньо до них у міську раду, уточнила, хто займався виготовленням вишиванок. У результаті, зв’язавшись із керівником відділу культури, вияснила всі моменти, які мене цікавили, зокрема, як плести, як з’єднувати, які саме сітки краще використовувати. А вже ідея малюнків – це наше», –‒ розповіла Вікторія Вольвич.
Так, підключивши всю свою творчість, задіявши виключно власні фінанси, дівчата створили першу свою вишиванку, що викликало неабиякий захват у прилучан. Але то був тільки початок.
Днями ще одне дерево на алеї Забашти отримало свою прикрасу – вишиванку з більш традиційним орнаментом.
Якщо говорити про початковий задум, то Вікторія зазначає: «У першу чергу хотілося нагадати всім нам про генетичний код нації. Ми все більше й більше повертаємося до автентичності. Вишиванка – це наше, рідне».
Крім того, волонтери планують на цьому не зупинятися, а створити цілий цикл вишиванок, серед яких «карта України», «Слава ЗСУ» та інші.
Також Вікторія має сподівання максимально залучити до такої творчої діяльності внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Прилуках. «Представники ВПО інколи приходять і допомагають нам у плетінні сіток. Але загалом вони досить ізольовані, у них немає інтеграції в наше місто, нашу прилуцьку громаду, а творчість і волонтерство завжди об’єднують», – ділиться думками Вікторія.
Отож, чекаємо нових ідей, і нових чарівних вишиванок. А долучитися до створення краси в місті може кожен бажаючий: хтось умілими руками, а хтось і коштами на матеріали (сітки та різнокольорові стрічки).


Мар’яна Гибенко

Прочитано 62 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 313 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!