№ 38

19 вересня 2024 року

Кількість автобусних маршрутів значно зменшиться

  • Четвер, Лип. 13 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Це може статися вже найближчим часом у зв’язку з тим, що кілька маршрутів, які курсують через Прилуки, виїжджають за територію міста та розвертаються в навколишніх селах (Манжосівка, Сухополова, Заїзд). Як пояснює профільний заступник міського голови Олександр Сивенко, так історично склалося, адже в таких мікрорайонах нашого міста як Плискунівка, Заудаївський мікрорайон відсутні місця для розвороту автобусів саме на території міста Прилуки.
Варто розуміти, що це, тобто виїзд автобусів за межі міста, суперечить законодавчо затвердженим правилам перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування.
Як уже неодноразово наголошував Олександр Сивенко, управлінням патрульної поліції в Чернігівській області за результатами перевірок надаються пропозиції та зауваження організатору перевезень, яким виступає виконавчий комітет Прилуцької міської ради, щодо дотримання Закону України «Про автомобільний транспорт». Мова йде насамперед про забезпечення перевезення пасажирів виключно в межах міста Прилуки, аби наші міські автобуси не виїжджали за територію міста. Те ж саме, на жаль, стосується і напрямку маршруту №8 до центральних кладовищ Прилук, які також знаходяться за територією нашого міста.
Посадовець також звернув увагу на те, що сьогодні, під час дії воєнного стану на території нашої держави, не можливе проведення конкурсів на визначення перевізників на міських автобусних маршрутах. Однак, коли ця заборона зникне, відповідно до законодавства, після проведення конкурсу управлінням патрульної поліції на 5 років буде перезатверджено паспорт міського автобусного маршруту. Це один із найважливіших документів, без якого перевізник просто не має права здійснювати організацію перевезення пасажирів та руху своїх автобусів.
До прикладу, на сьогодні вже надійшов лист від управління патрульної поліції, в якому говориться про заборону руху кількох маршрутів, які наразі ще виїжджають за територію міста Прилуки. Мова йде про маршрути №1, №3, №4, №28, №38.


Подібні прецеденти в нашому місті вже були. Так, у 2010 році з цих же причин із транспортної мапи Прилук уже зникли кілька маршрутів: №4А (приміський маршрут «Прилуки-Замістя»), маршрут №6 (раніше це був «Залізничний вокзал-Валки», сьогодні – «Прилуки-Валки»), колишній міський маршрут №7 у напрямку Заїзда, маршрут №8А («Замістя-Прилуки» в напрямку Малківки), маршрут №23, 35, 39. Усі ці маршрути припинили свій рух у Прилуках 13 років тому та перейшли в статус приміських.
Міська рада докладає всіх зусиль, аби така доля не спіткала й інші маршрути в Прилуках. Відповідно до доручення міського голови, управління містобудування та архітектури вже сьогодні розробляє технічні схеми щодо місць розвороту автобусів у Плискунівському мікрорайоні (біля приміщення комітету самоорганізації населення), в Заудаївському мікрорайоні (район П’ятихаток і р-н Сорочинської церкви). Усі схеми після розробки будуть подані на затвердження виконавчого комітету. Після цього, в разі наявності фінансів, буде зроблено будівництво стандартних місць для розвороту автобусів. На сьогодні таких місць на території міста 10.
Водночас нагадаємо, що в ході чергового засідання виконавчого комітету було затверджено мережу міських автобусних маршрутів загального користування та оптимальну кількість оди- ниць транспорту на них. Згідно даного документу, містом повинно курсувати 34 автобуси на 20 маршрутах. Це:
– маршрут №1 «Дослідна-Плискунівка» (4 автобуси);
– маршрут №2 «273 квартал-Військове містечко №12» (1 автобус);
– маршрут №2А «Військове містечко №12-273 квартал» (1 автобус);
– маршрут №2Б «Ладанський шлях-Дослідна» (1 автобус);
– маршрут №3 «АТП 17461-Івушка» (1 автобус);
– маршрут №4 «Військове містечко №12-вул. Густинська» (1 автобус);
– маршрут №5 «МРЕВ ДАІ-Дослідна» (1 автобус);
– маршрут №8 «Міське кладовище «Новий Побут»-міське кладовище «Горова Білещина» (1 автобус);
– маршрут №9 «селище Будмаш-Тваринмаш» (1 автобус);
– маршрут №10 «Дослідна-Промзона (через 273 квартал)» (1 автобус)»
– маршрут №14 «Дослідна-Івушка» (1 автобус);
– маршрут №15 «вул. Берегова-Дослідна» (1 автобус);
– маршрут №16 «Тваринмаш-Військове містечко №12» (1 автобус);
– маршрут №16А «Військове містечко №12-Тваринмаш» (1 автобус);
– маршрут №19 «селище Будмаш-Дослідна» (1 автобус);
– маршрут №20 «273 квартал-Залізничний вокзал» (1 автобус);
– маршрут №21 «273 квартал-Дослідна» (12 автобусів);
– маршрут №26 «273 квартал-вул. Житня-Дослідна» (1 автобус);
– маршрут №28 «Військове містечко №12- Івушка» (1 автобус);
– маршрут №38 «Оранжерея-Плискунівка» (1 автобус).
Повертаючись до проведення конкурсів на визначення перевізників, зазначимо, що вони відновлять свою роботу через рік після завершення військового стану в країні. На той час, говорить Олександр Сивенко, потрібно буде проводити конкурси майже на 80% маршрутів. Серед вимог до перевізників можна виокремити 2 основні: наявність автобусів, пристосованих до перевезення маломобільних груп населення на маршрутах, що курсують до Центральної міської лікарні; загальна пасажиромісткість автобуса повинна бути не менше 25 чоловік, що було затверджено виконавчим комітетом ще рік тому. Таким чином організатор перевезення планує відійти нарешті від маломісних ПАЗів, фольцвагенів, мерседесів, які загалом не пристосовані до міських автобусних маршрутів.
Посадовець зізнається, що небезпека того, що таких учасників, можливо, й не буде є, але, як показує практика, перевізники дослухаються до місцевої влади та йдуть на зміни. Так, із вересня 2022 року й по сьогодні перевізниками вже придбано 8 автобусів. А 1 із них (маршрут №9) взагалі сучасний, відповідає всім вимогам, адже пристосований для перевезення людей із інвалідністю. Таким чином, видно, що перевізники готуються до майбутніх конкурсів.
Залишається не проговореним питання розкладу руху міських автобусів. Ще кілька місяців тому детальні розклади по кожному з маршрутів були опубліковані на сайті міської ради, в соціальній мережі та часто використовуваних месенджерах. Не з’явилися вони лише на автобусних зупинках, що дуже бентежить прилучан, адже щоразу не шукатимеш у телефоні, де ж ти бачив той графік. Та й запам’ятати часом складно. А перевізники та водії автобусів ніби користуються цим, і дуже часто не дотримуються затверджених графіків руху.
З даного приводу Олександр Сивенко також посилається на військовий стан. На жаль, але до його закінчення та ще протягом року, офіційно оформити та розвісити графіки руху на зупинках неможливо. Точніше, це просто нераціонально. Відповідно до законодавства в надзвичайних умовах, до яких якраз і відноситься військовий стан, перевізникам дозволено змінювати на свій розсуд графіки руху громадського автотранспорту. Тому незадоволені будуть завжди: і якщо графіків не буде, і якщо їх вивісять, а вони не відповідатимуть дійсності.
Тож, чекаємо завершення військового стану, чекаємо Перемоги і вирішення всіх питань із перевезенням громадян у Прилуках.


Мар’яна Гибенко

Прочитано 50 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 280 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!