№ 19
9 травня 2024 року

«НЕСКОРЕНІ»

  • П'ятниця, Квт. 19 2024
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

До Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів

11 квітня у філії Прилуцького крає- знавчого музею імені В.І. Маслова відбулася інформаційно-краєзнавча година «Нескорені», присвячена Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських концтаборів у період Другої світової війни. На подію були запрошені учні 9 класу Прилуцького ліцею №2.
Провела захід завідуюча філії – Іващенко Тетяна Олексіївна. Вона розповіла ліцеїстам про один із численних воєнних злочинів нацистської Німеччини – а саме про намагання фізично знищити наш і багато інших народів за допомогою концентраційних таборів.
Але для початку давайте з’ясуємо, чому саме в цей день було проведено захід на вищезгадану тематику. Справа в тому, що 11 квітня за ініціативою ООН відзначають Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів, коли в 1945 році в’язні Бухенвальда, дізнавшись про підхід союзних військ, успішно здійснили збройне повстання, захопили в полон понад 800 есесівців і солдатів охорони, взяли в свої руки керівництво табором і вже через два дні дочекалися приходу американських солдатів.


Отож, під час інформаційно-краєзнавчої години учні довідалися про долю багатьох людей тієї страшної епохи: як на окупованих німцями територіях їх насильно хапали, зганяли в юрби та відправляли до таборів; у яких жахливих умовах перевозили (їх транспортували в закритих товарних вагонах, майже не годували, при тому, що поїздка могла тривати від 10 днів до місяця, а природні потреби частіше всього доводилося справляти прямо у вагоні); як суворо ставилися до остарбайтерів (німецькою «Ostarbaiter» – східний працівник), забороняючи їм майже все, крім як виходити на роботу, а харчування та проживання були чи не такими ж жалюгідними, як і під час перевезення. Як над деякими з них проводили нелюдські досліди…
Як доказ усіх цих болісних фактів, учням також показали презентацію із задокументованими фото- та відеоматеріалами, фільмами та спогадами остарбайтерів. Серед них спогади Радченко Марії Павлівни, яка перебувала в концтаборі м. Рахао, Борща Леоніда Миколайовича, якого у 16 років вивезли на чужину, Гостева Михайла Васильовича, що працював на вугільних шахтах містечка Марлес (Франція) та багатьох інших. Усі вони згадували про непомірно важку працю, одноразове харчування, що складалося з супу або вареної брукви та шматка хліба на весь день (хоча навіть це не було регулярним), згадували про тортури, постійні знущання…
На жаль, коли в 1945 році прийшло довгоочікуване визволення та, здавалося, ось-ось настане краще, світле майбутнє, цього так і не сталося, адже на Батьківщині на постраждалих чекали звинувачення у зраді та повна зневага.
Лише в 1988 році за ініціативи письменника і журналіста В. Литвинова та за підтримки Радянського дитячого фонду ім. Леніна було проведено першу всесоюзну зустріч колишніх малолітніх в’язнів нацистських концтаборів. Її учасники стали фундаторами створення в 1991 році Української Спілки малолітніх в’язнів нацистських концтаборів, а у 1998 році Української Спілки в’язнів жертв нацизму (УСВЖН).
У 1993 році в Прилуках теж було створено відділення Української Спілки колишніх малолітніх в’язнів нацизму (СКМВФ).
Як бачимо, історія справді циклічна, адже сьогодні нам знову доводиться з болем спостерігати за тим, як уже росіяни вивозять із окупованих територій наших дітей… Саме тому важливо проводити такі заходи, бо ж знання свого минулого дає неоціненну можливість розуміти та керувати своїм майбутнім.


Катерина КЛИМЕНКО, Оксана ЛОГВІНА

Прочитано 18 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Шановні прилучани! 9 травня в Україні відзначають День Європи –...
Уже близько 2 тижнів у місті активно триває ямковий ремонт...
Учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени...
У рамках участі в проєкті міжнародної технічної допомоги...
Відтепер подвиг наших полеглих Героїв-земляків може бути...
Щиросердно вітаю вас із найбільшим християнським святом –...
Шановні прилучани! Прийміть найщиріші вітання з величним...
«Чоловік повинен не говорити, а робити» – такої думки...
Два будинки готують до відключення від ЦО Відповідно до Порядку...
ода й уся рослинність починає активно рости та квітнути, трава,...

Хто на сайті

Зараз 245 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!