№ 19
9 травня 2024 року

Тендерні закупівлі через Prozorro: як це працює

  • П'ятниця, Квт. 19 2024
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

11 квітня в стінах Прилуцької міської ради відбулася пресконференція на тему участі виконавчого комітету в тендерних закупівлях через систему Prozorro для забезпечення потреб військовослужбовців Прилуцького ТрО. Передумовою стало оприлюднення в одному з місцевих Телеграм-каналів інформації про «завищену» вартість дронів, куплених наприкінці 2023 року. Натомість проводилася аналогія із «значно дешевшими» квадрокоптерами тієї ж марки, купленими місцевими волонтерами.
Участь у пресконференції взяли частково депутати та посадовці міської ради, на чолі з міським головою Ольгою Попенко, начальник відділу бухгалтерського обліку міськради Інна Яценко, уповноважена особа з тендерних закупівель Оксана Юрченко, голови комітетів самоорганізації населення, а також представники громадськості та заступник командира механізованої роти ТрО Андрій Пуговкін від військовослужбовців.
Метою даної пресконференції було пояснити присутнім і загалом прилучанам як саме відбуваються тендерні закупівлі через систему Prozorro та наскільки вони прозорі.


Неспростовним був і залишається той факт, що з перших днів повномасштабного вторгнення Прилуцька міська рада активно підтримує територіальну оборону. У 2022 році з міського бюджету виділили 10 млн грн, які спрямували на закупівлю зимового одягу, автозапчастин, оргтехніки, будівельних матеріалів, меблів, продуктів харчування тощо. Аналогічна робота продовжилася і в 2023 році, коли на потреби Прилуцької ТрО було виділено 25 мільйонів. Усі кошти перераховувалися виключно за запитами військових. Зокрема було придбано два дрони Matrice 30T Worry-Free Basic Combo в індивідуальній комплектації. Закупівля відповідного обладнання на загальну вартість 978 000,00 грн проводилася через систему Prozorro. Саме ця сума бентежить деяких активістів. А варто було б просто розібратися, що входить у цю кошторисну вартість.
Як пояснила начальник відділу бухгалтерського обліку Інна Яценко, достатньо підняти Технічні характеристики по даній тендерній процедурі, щоб побачити, що квадрокоптер із усіма комплектуючими коштує 295 тисяч гривень. Якщо говорити про попередні закупівлі аналогічних дронів, то купував виконком їх по 190 тисяч (без комплектуючих). Що ж стосується обговорюваної закупівлі, то цього разу також було закуплено додаткові комплектуючі до цих квадрокоптерів відповідно до поданої військовим командуванням заявки.
Окремо зазначимо етапи підготовчої роботи, які передують проведенню тендерної закупівлі. Спершу кожен підрозділ в батальйоні подає свої потреби командиру роти. Якщо він погоджує це подання на своєму рівні, то тоді йде погодження з комбатом. Далі – обов’язкове погодження з Чернігівською ОВА. Лише після цього лист-звернення передається в міську раду.
Звісно, як зазначив заступник командира механізованої роти ТрО Андрій Пуговкін, на попередніх етапах формування заявок військові проглядають цінову політику по обладнанню, яке їх цікавить, для того, аби вказати в листі передбачувану суму, яка б задовольнила наявні потреби.
З моменту надходження листа-заявки до міської ради даним питанням займається уповноважена особа з тендерних закупівель Оксана Юрченко. Вона, у свою чергу, також моніторить середню ринкову вартість перш ніж запустити тендерну процедуру. Далі лишається лише очікувати претендентів, які б виявили бажання взяти участь у закупівлі. Цілком зрозуміло, що самостійно шукати продавців, вести з ними особисті перемовини і йти на якість домовленості згідно чинного законодавства уповноважена особа як представник виконкому не може – тут відразу ж прослідковується корупційна складова. У результаті, переглянути пропозицію може чимала кількість потенційних виробників та, на жаль, заходять у тендер далеко не всі або й одиниці, як у даному конкретному випадку (був один учасник, який і став переможцем).
Якщо даний факт когось насторожує, то Оксана Юрченко впевнено заявляє, що тендерні закупівлі на потреби військових міською радою проводяться виключно згідно закону і жодних зауважень ні в 2022-2023, ні в 2024 році з боку контролюючих органів не було виявлено.
Крім того, однією з претензій активістів стосовно цієї закупівлі було те, що в тендерній документації була прописана обов’язкова банківська гарантія та незворотний відсоток у близько 30 тисяч гривень. Однак, і головний бухгалтер, і уповноважена особа із закупівель одноголосно відповіли, що це не була забаганка міської ради. Такими були умови системи Prozorro саме на кінець року. Тож жодних порушень тут не було.
Ще одна претензія стосувалася того, що в тендерній документації уповноважена особа із закупівель вимагала від потенційних учасників (виробників дронів) наявність сертифікатів якості, у той час як раніше такої вимоги не було. Оксана Юрченко чітко пояснила, що сьогодні досить поширеним є продаж не нових, а відновлених квадрокоптерів. Тому така вимога є логічною та правильною, адже не можна бути впевненим у якості та довговічності навіть гарно відремонтованого обладнання у той час, коли нашим захисникам вкрай потрібні нові та якісні квадрокоптери для виконання бойових завдань.
Міська рада вкрай відповідально ставиться до подібних закупівель, адже така техніка є дуже важливою та необхідною нашим військовим. Насправді дрони є таким собі розхідним матеріалом і часто знищуються ворогом, а тому військові потребують їх у великій кількості.

За матеріалами міської ради

Прочитано 16 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Міські новини
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Шановні прилучани! 9 травня в Україні відзначають День Європи –...
Уже близько 2 тижнів у місті активно триває ямковий ремонт...
Учасники бойових дій, люди з інвалідністю внаслідок війни, члени...
У рамках участі в проєкті міжнародної технічної допомоги...
Відтепер подвиг наших полеглих Героїв-земляків може бути...
Щиросердно вітаю вас із найбільшим християнським святом –...
Шановні прилучани! Прийміть найщиріші вітання з величним...
«Чоловік повинен не говорити, а робити» – такої думки...
Два будинки готують до відключення від ЦО Відповідно до Порядку...
ода й уся рослинність починає активно рости та квітнути, трава,...

Хто на сайті

Зараз один гість и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!