№ 38

19 вересня 2024 року

НУШ – це не страшно! А навпаки – класно, цікаво й захоплююче!

  • Середа, Сер. 29 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Місто Прилуки є одним із найстаріших міст Чернігівщини (незабаром будемо святкувати 935 років), але ми йдемо в ногу з часом, не боїмося змінюватись, експериментувати. Освітня галузь нашого міста постійно знаходиться в стані творчого неспокою, а як же інакше? До наших навчальних закладів приходять сучасні школярі – так зване покоління Y і Z – «діти нового тисячоліття», які значно відрізняються від тих, що були 5, 10 років, а тим паче 20 років тому. Вони розкутіші, вільніші. Вони народилися в епоху мобільних телефонів, планшетів та смартфонів. І дорослим, і педагогам це треба збагнути. Тому так, як «було раніше», вже ніколи не буде, потрібно щось робити. Змінились діти – має змінитись і школа.
Відправним постулатом з 2005 року в наших пошуках став вислів «Нова школа в старих стінах». Щоб навчатися по-новому, щоб уроки були не лише інформативними та доступними, а й цікавими, слід було вступати в експеримент, який у той час, хоч у деякій мірі давав свободу дій як вчителю, так і учням.
Першими на стежину дослідно-експериментальної роботи став педагогічний колектив Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ст. №14, який почав реалізовувати одну з основних компетентностей НУШ – здорове життя. Здоров’язберігаючі технології, цільова комплексна програма «Крок за кроком до здоров’я» виховували в учнів здатність і бажання дотримуватися здорового способу життя. Педагогічний колектив школи й на сьогоднішній день уміло вирішує питання фізичного вдосконалення та зміцнення здоров’я дітей шляхом комплексного розв’язання педагогічних, медичних та соціальних завдань із урахуванням індивідуальних особливостей дитини в різні вікові періоди та утримує позитивну тенденцію до покращення здоров’я.


У 2005 році в місті з’являється перший дослідно-експериментальний заклад регіонального рівня – Прилуцька ЗОШ І-ІІІ ст. №13 ім. Святителя Іоасафа Бєлгородського, який зацікавила діяльнісна технологія, що забезпечує спрямованість дитини на успіх, формує життєву компетентність. Одним із напрямків реалізації даної технології стало впровадження науково-педагогічного проекту «Росток», дякуючи якому ми знаємо, що таке інтегровані курси «Навколишній світ», «Симетрія в навколишньому світі», «Теорія ймовірності», як це працювати в парі та групі, як методом дослідів і спостережень самим здобувати знання.
У 2012 році Прилуцьку гімназію №5 імені В.А. Затолокіна зараховано до списку навчальних закладів, що працюють за Всеукраїнським експериментом «Освітньо-інформаційне середовище як фактор цілісного розвитку особистості». У рамках діючого експерименту було обрано тему «Формування пізнавальних здібностей та міжпредметної компетентності в учнів початкової школи методами експірієнтивного навчання в позаурочний час». Даний експеримент, як і попередній, знову показав, що інтегроване навчання дає набагато кращий результат у порівнянні з традиційним вивченням того чи іншого предмета, а практична спрямованість занять дозволяє виробити систему знань, розвиває предметну компетентність, сприяє формуванню цілісного світогляду учня.
Наступною була Прилуцька СШ І-ІІІ ст. №6 з поглибленим вивченням інформаційних технологій, яка з вересня 2013 року відкриває класи експериментального навчання за науково-педагогічним проектом «Інтелект України». Головним є інтегроване навчання, курси «Навчаємося разом» та «Еврика», проектне навчання, висока насиченість освітнього процесу, вільне володіння іноземною мовою. Хіба ж не такі завдання перед нами ставить Нова українська школа?
З 2015 року до першопрохідців змін приєднується Прилуцька гімназія №1 ім. Георгія Вороного, яка ступає на стежину експериментальної діяльності регіонального рівня щодо формування творчої самостійності учнів у межах освітнього процесу, так як профіль даного закладу математичний, то експеримент передбачив запровадження спеціального курсу «Логіка», який розвиває математичну компетентність та вчить критично та систематично мислити, формує здатність логічно обґрунтовувати позицію, розвиває творчість, ініціативність, вміння приймати рішення. Ну хіба це не постулати концепції НУШ?
Нарешті 1 вересня 2017 року 100 навчальних закладів країни відкрили для першокласників двері в так звані пілотні класи Нової української школи. Велику честь брати участь у Всеукраїнському експерименті заслужила команда вчителів, учнів та батьків Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ст. №7, яка вирізнялася вмінням працювати разом, застосовуючи в шкільному житті елементи педагогіки партнерства. Досвідчені та натхненні педагоги-новатори Людмила Величко та Людмила Панченко зуміли налаштувати батьків та дітей працювати, думати та жити по-новому, знаходити істину та робити висновки. Вони – першопрохідці «нової школи», в якій кожен день починається не з дзвінка, а в ігровій кімнаті, де діти діляться своїми враженнями та настроєм. Вони не сидять рядочком за партами, а теми, які вчать упродовж тижня, обирають разом із учителями.
Маючи такий багаж перспективного досвіду щодо зміни освітнього середовища за останні роки, впровадження наукових експериментів, дослідно-експериментальної роботи, ми зраділи змінам, які були оприлюднені цьогоріч щодо реалізації Концепції Нової української школи. Адже коли не боїшся змін – молодий душею. Міський методичний центр, усі освітні заклади міста цілий навчальний рік готувалися до початку «нового навчання» в Новій українській школі. Перед усім це робота творчої групи вчителів початкової школи на базі пілотної Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ст. №7, на засіданнях якої розглядалися питання традиційного предметного та інтегрованого навчання, тематичний і діяльнісний підходи в інтегрованому навчанні, впровадження горизонтальної та вертикальної інтеграції під час вивчення курсу «Я досліджую світ», стратегії розвитку критичного мислення, створення сприятливих умов для формування учнівського колективу, використання технологій фізичного розвитку учнів під час уроків англійської мови, особливості організації освітнього середовища, дизайн класу, планування тематичного дня тощо.
Для вчителів початкової школи міста, які у 2018-2019 н. р. набирають перші класи, проводилися тренінги, навчання, науково-практичні семінари, опрацьовувалися Державний стандарт початкової освіти та нові Типові освітні програми. Для адміністрації закладів загальної середньої освіти міста проведено управлінський практикум по створенню нового освітнього середовища та плануванню освітнього процесу в рамках НУШ, організовано хіт-парад відкритих уроків по інтегрованим спецкурсам в експериментальних закладах ЗЗСО №№ 1, 5, 6, 7, 13. Відповідно до вимог НУШ в усіх ЗЗСО міста створено нове освітнє середовище, в якому буде комфортно навчатися дітям. Управління освіти дякує директорам шкіл, учителям та батькам учнів 1-х класів, які долучилися до створення цього середовища на новий 2018-2019 н.р. ММЦ управління освіти Прилуцької міської ради на допомогу педагогічним працівникам міста випущено методичні рекомендації «Компетентнісно-орієнтований урок – шлях до набуття школярами життєвих компетентностей, формування в них творчої особистості». Для студентів четвертого курсу Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу ім. І.Я. Франка проведено показові заняття в пілотних класах ЗОШ І-ІІІ ст. №7.
Уся проведена робота педагогами міста є ефективною, бо найбільша наша радість – бачити щасливі оченята наших учнів, які сяють радісним блиском та жагою пізнання нового. Отже, не бійтеся змін, живіть по-новому, збагачуйте свою життєву палітру яскравими барвами!

Начальник управління освіти Прилуцької міської ради Сергій Вовк,
Завідувач ММЦ управління освіти Прилуцької міської ради Світлана Чернякова

Відгуки про НУШ


Наталія Литвиненко, учитель початкової школи Прилуцької ЗОШ І–ІІІ ст. №13 імені Святителя Іоасафа Бєлгородського:
– Педагогіка успіху – стратегія радісного навчання. Тепер уроки проходитимуть на одному диханні! Діти вчитимуться обробляти інформацію, досліджувати, працювати в команді, розвивати емоційний інтелект та оцінювати свою діяльність. Також НУШ націлена на збереження та зміцнення здоров’я школярів: це і ранкові зустрічі, вправи для психологічного налаштування, руханки та комунікативні ігри, дихальні та релаксаційні вправи, ігри в приміщенні та поза ним.
Тетяна Кобел, учитель початкової школи Прилуцької гімназії №5 імені В.А. Затолокіна:
– Сьогодення вимагає від нас, педагогів, підвищення якості освіти, що передбачає різнобічний розвиток особистості дитини, формування ключових компетентностей. НУШ орієнтує на формування учнівських якостей, потрібних для успішної реалізації в суспільстві, всебічно розвинених громадян і патріотів, які поведуть українську економіку вперед у ХХІ століття.
Людмила Купрій, мама учня пілотного 1-А класу Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ст. №7:
– Я, як мама першокласника Артема, дуже переймалася, як мій син буде навчатися в умовах НУШ. Але пройшло не так багато часу, як я почала розуміти, що дитина задоволена навчанням по-новому, наповненням та оформленням посібників. Яскраві малюнки, предметні картинки, фотографії, цікаві пізнавальні завдання, логічні вправи, лабіринти, завдання для роботи в парах, групах – усе це активізує роботу дитини, створює ситуацію успіху під час виконання завдань. Переконана, дітям такий процес до вподоби і вони себе почувають досить комфортно.
Світлана Шевченко, мама майбутнього першокласника Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ст. №13 імені Святителя Іоасафа Бєлгородського:
– Цього року ми мали можливість бути активними співучасниками «Школи майбутніх першокласників», які навчатимуться за педагогічною технологією «Росток». Учитель невимушено залучив нас разом із дітлахами до освітнього процесу. Завдяки цьому ми ще раз переконалися, що несемо відповідальність за результати та успіхи дитини так само, як і педагог. Сподобалось, як діти, граючись, опановували навчальний матеріал, були активними діячами. У їхніх очах ми бачили зацікавленість відкривати щось нове, ставати винахідниками. Малюки з нетерпінням чекають наступної зустрічі зі школою.
Катерина Мединська, мати учня 4-Б класу Прилуцької гімназії №5 імені В.А. Затолокіна:
– НУШ реалізує прагнення дитини до само- вдосконалення та навчання впродовж життя, що в майбутньому допоможе зробити свідомий життєвий вибір та самореалізуватися. Шкодую, що моєму синові не довелося навчатись за новими програмами та в новому освітньому середовищі.
Шейгус Анна, учениця пілотного 1-Б класу Прилуцької ЗОШ І-ІІІ ст. №7:
– Мені дуже подобається моє робоче місце. Я маю свою яскраву та нову парту. Вона дуже зручна й красива, легка, так що я можу її рухати самостійно. Я кожен ранок із великим бажанням іду на цікаві заняття.
Горбач Маргарита, учениця 3-А класу Прилуцької гімназії №1 імені Г. Вороного:
– Мені дуже подобається навчатися по-новому, це захоплююче та пізнавально. Майже всі завдання ми виконуємо групами. Це цікавіше, ніж кожен окремо, адже разом веселіше та й ідей більше. Я намагаюся прийти до школи раніше, адже перед уроками нас чекає ранкове коло та щоденнички вражень. А найбільше мені подобається працювати на уроках «Логіки», бо там ми розв’язуємо такі цікаві завдання, що навіть не кожен старшокласник так зможе.
Болобан Євгеній, майбутній першокласник Прилуцької ЗОШ №13 імені Святителя Іоасафа Бєлгородського:
– Я зрозумів, що школа – це не страшно. Там у мене буде багато друзів, вчителька теж друг, ми станемо однією командою. На підготовчих заняттях ми гралися, ліпили, малювали, складали LEGO. Мені сподобалося в школі.

 

Прочитано 2646 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Освіта
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 448 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!