№ 38

19 вересня 2024 року

Зелений туризм на Чернігівщині

  • Середа, Лист. 06 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Краєзнавство – перша сходинка до пізнання рідного краю, реалізації інтересів у вивченні природного різноманіття та історико-культурного надбання України. Наша Батьківщина має дивовижні місця, де можна вдихнути на повні груди чисте повітря, наповнене пахощами трав і квітів, спокійно прогулятися в тіні вікових дерев, пройти таємничими стежками, поринути в історію рідної землі.
Традиція відпочивати в сільській місцевості в Україні має дуже давню історію. Про те, які гостинні наші люди та яка чудова наша природа, зайвий раз нагадувати не потрібно.
Термін же «сільський зелений туризм» з’явився в Європі приблизно пів століття тому, а в Україні й зовсім недавно. Якщо коротко, то «сільський зелений туризм» – це відпочинок у приватних господарствах у сільській місцевості, яка приваблює туристичними об’єктами. З кожним роком цей вид туризму стає в Україні все популярнішим. Піонером сільського зеленого туризму в нашій області став «Соколиний хутір», розташований поруч із відомим Національним історико-культурним заповідником «Качанівка».
Незвично тепла осінь подарувала нам чудовий жовтневий сонячний день. І ми вирушили в дорогу. Нас зачаровували казкові краєвиди рідної землі: високе осіннє небо, багряне листя дерев, золоте мереживо опалого листя, смарагдові килими озимини.
Агросадиба «Соколиний хутір» розташована в с. Петрушівка Ічнянського р-ну Чернігівської області на березі річки Смош. Власника садиби – колоритного й харизматичного сучасного козака Миколу Черепа можна назвати одним із фундаторів розвитку сільського зеленого туризму на Чернігівщині, адже цей бізнес вони з дружиною Ларисою почали створювати 20 років тому. Сьогодні «Соколиний хутір» відомий як в Україні, так і далеко за її межами. Потрапляючи в цей хутір, нібито поринаєш у часи Гетьманщини. Тут майже все автентичне: криниці з журавлями, старовинні вози й плетені тини, на яких сушаться горщики. На подвір’ях розгулюють козаки з колоритними вусами в шароварах.
Зануритися в атмосферу сивої давнини допомагають музеї: історико-етнографічний, де представлені 32 види народних промислів – від іконопису до плетіння коробів і кошиків, від трипільської культури до часів Другої світової війни, та музей під відкритим небом, де можна побачити різноманітні знаряддя праці та предмети побуту.
Гостей приваблюють і різноманітні активні розваги. Передусім, вони можуть покататися на конях, на човнах і катамаранах. Зацікавлення в дорослих і дітей викликають майстер-класи зі стрільби з лука, приготування справжнього козацького кулешу, можливість відчеканити монету в якості сувеніру…


Та час летить швидко й ми рушаємо далі. Наступна наша зупинка – козацька фортеця в мальовничому с. Бубнівщина.
Захват від місцевості в нас почався ще на під’їзді до фортеці, коли відкрився просто шикарний краєвид на величезне чисте озеро. Нас радо зустріли козаки ГО «Прилуцький козацький полк» та із задоволенням познайомили з традиціями, ремеслом, зброєю, побутом й історією українських козаків, провівши захопливу екскурсію територією фортеці. Ми почули давні козацькі історії та легенди про козаків-характерників, мали змогу доторкнутися до козацької зброї, помилуватися неперевершеними дерев’яними скульптурами, відпочити за численними дерев’яними столами й лавами, адже для нас за всіма правилами козацько-польової кухні приготували справжній козацький куліш, корисний і дуже смачний. Цікавий і насичений день у гостях у козаків добігає кінця, і пора їхати далі.
Село Москалі, що на Сіверщині, розташоване за 30 км від Чернігова. Тепер у селі залишилося близько двадцяти хат, а місцевий мешканець Юрій Дахно захопився ідеєю створити тут власний скансен (розповсюджена форма етнографічних музеїв, своєрідний архітектурно-етнографічний комплекс під відкритим небом із міні-музеями в окремих будівлях). Зберіганням старожитностей він займається вже багато років. Частину речей чоловік розмістив у колишньому приміщенні сільського магазину, який викупив за безцінь близько десяти років тому, частину – у старій тітчиній хаті. Решту колекції збережено в домашніх «фондах». Серед експонатів музею Юрія Дахна – предмети побуту ХІХ – ХХ ст., роботи місцевих художників. На стінах колишнього магазину на центральній вулиці розвішані картини, на поличках розміщені скляні пляшки й кухлі, дерев’яні діжки, на кілочки надягнуті солом’яні брилі, з-над тумби виглядають патефон, старе радіо, взуття. У старій хаті, переробленій під музей, більше меблів: скрині, дерев’яні ліжка, стільці, які були типовими для сільського побуту 1940-50-х років. У колекції багато ткацьких предметів. Музей створений не для прибутку: тут не часто бувають відвідувачі, іноді заї- жджають гості з інших куточків країни або іноземці.
Музей у Москалях – унікальне місце. Може, не всі місцеві це розуміють. Завдяки такій «віддушині» Юрію вдалося зберегти речі, які що далі, то більшою рідкістю ставатимуть. У них закарбоване минуле селян, їхні традиції та звичаї. І поки в селі буде музей, доти воно житиме. Як і інші села, де є такі люди, як Юрій.
Втомлені, але щасливі ми повертаємося до рідного міста Прилуки.
Радимо всім відвідати ці чарівні місця!

Анна Юрченко та Євгенія Трохимчук,
вихованці гуртка «Юні краєзнавці»
Прилуцької загальноосвітньої школи №10

Прочитано 2428 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Освіта
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 373 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!