№ 38

19 вересня 2024 року

Сертифікація вчителів: підсумки та перспективи

  • Четвер, Лют. 09 2023
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Чотири роки поспіль в Україні успішно реалізується проєкт сертифікації педагогів. Попри складнощі воєнного стану у 2022 році вдалося організувати та провести сертифікацію вчителів початкових класів. Як це відбулося на Чернігівщині та які подальші перспективи зовнішнього оцінювання вчителів? Про це спілкувалися з начальницею управління Державної служби якості освіти в Чернігівській області Тетяною Маханьковою.
– Тетяно Михайлівно, 2022 рік видався складним для освітян Чернігівської області. Наскільки активними були вчителі в бажанні сертифікуватися та які особливості сертифікації з урахуванням воєнного стану?
– Сертифікація стала інструментом розвитку професійності вчителя й об’єднує педагогів, зацікавлених у впровадженні сучасних освітніх тенденцій. Уже три роки поспіль для участі в сертифікації з області реєструється максимально допустима кількість вчителів. Зауважу, що участь у сертифікації є добровільною. У 2022 році Чернігівщина стала однією з п’яти областей, де використали граничну кількість сформованих карток-заяв для проходження сертифікації: 62 вчителі початкових класів регіону зареєструвалися для участі в зовнішньому оцінюванні своєї професійної майстерності.
Оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації проходило, як і два попередні роки, в онлайн-режимі. Особливістю процедури у 2022 році стало використання цифрових технологій, зокрема інформаційно-аналітичної системи EvaluEd. Нововведення третього етапу – використання електронної форми експертного висновку, щоб оперативно працювати з документами та залучати експертів, які перебували за кордоном.
– Скільки вчителів початкових класів області успішно подолали всі етапи сертифікації-2022 та які переваги отримали ці вчителі?


– 36 педагогів початкової школи із 17 територіальних громад області у 2022 році отримали сертифікати. З них переважна більшість мають вищу кваліфікаційну категорію та працюють у міських школах. Найбільша кількість сертифікованих учителів у Прилуцькій (6), Чернігівській (5 ) та Ріпкінській (3) громадах.
В цілому за підсумками чотирьох років сертифікації в області успішно пройшли всі три етапи процедури та отримали сертифікати 122 вчителя початкових класів.
Сертифіковані педагоги отримують надбавку 20% до заробітної плати. Також мають право на позачергову атестацію, сертифікат є підставою для присвоєння вчителеві відповідної кваліфікаційної категорії та/або педагогічного звання. Крім цього, ці вчителі мають змогу стати освітніми експертами, брати участь в інституційних аудитах закладів освіти, сертифікації вчителів, зможуть допомагати своїм школам у розбудові внутрішньої системи забезпечення якості освіти.
– Які перспективи сертифікації у 2023 році?
– Цьогоріч участь у сертифікації, окрім вчителів початкових класів, візьмуть педагоги базової середньої освіти. Це категорія вчителів математики, української мови та літератури.
З 30 січня по 13 лютого триває реєстрація вчителів початкових класів для участі у сертифікації-2023. Зовнішнє незалежне тестування даної категогії педагогів відбудеться очно 11 березня.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1245 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Освіта
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 515 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!