№ 38

19 вересня 2024 року

Звіт депутата Прилуцької міської ради Шевеля Олега від мікрорайону «Газовий», 25 виборчий округ 2018 рік.

  • Середа, Жовт. 31 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

УКРАЇНСЬКЕ ОБ‘ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ «УКРОП»

Звіт депутата Прилуцької міської ради Шевеля Олега

від мікрорайону «Газовий», 25 виборчий округ

2018 рік.

 

Шановна громадо, хто має бажання більш ґрунтовно відстежувати мою діяльність як депутата Прилуцької міської ради, запрошую відвідати мою сторінку на фейсбук. Її можна знайти через пошук за ім‘ям та прізвищем (Шевель Олег) 

 

Шановні сусіди, за поточний рік ми з Вами зробили менше, ніж хотіли, але більше, ніж могли.

Що ж ми маємо в підсумку?

2 жовтня 2017 року під час підготовки проекту бюджету міста на 2018 рік я в письмовій формі просив управлінську команду нашого міста в інтересах мешканців мого виборчого округу врахувати наступні пропозиції :

«Зовнішнє освітлення»

1. Передбачити фінансування в розмірі 200 тис.грн. на виконання робіт, направлених на забезпечення сучасного зовнішнього освітлення на нижче приведених вулицях:

  • вул. Раскової на ділянці від вул. Богунської до буд.№65 по вул. Раскової;
  • вул. Раскової від буд. №63 до вул. Польової;
  • вул. Білецького-Носенка на ділянці від вул. Польової до вул. Білецького-Носенка (р-н КП «Послуга»);
  • вул. Білецького-Носенка на ділянці від вул. Польової до буд.№100/1 по вул. Білецького-Носенка;
  • вул. Добролюбова на ділянці від вул. Чехова до буд.№26 по вул. Добролюбова;
  • вул. Житньої на ділянці від вул. Костянтинівської до вул. Богунської;
  • вул. Житньої на ділянці від вул. Костянтинівської до 1 пров. Коцюбинського;
  • 2 пров.Богунський.

 

«Улаштування твердого дорожнього покриття»

 

2. Просив міського голову дати доручення опрацювати питання з улаштування твердого дорожнього покриття шляхом (асфальтування, будівництва бетонних доріг чи в інакший спосіб) на нижче приведених ґрунтових вулицях, а також просив визначити вартість виконання згаданих робіт та передбачити необхідне фінансування в бюджеті міста на 2018 рік.

Перелік вулиць з ґрунтовим покриттям, на яких я просив виконати роботи з улаштування твердого дорожнього покриття, приведені нижче :

  • 2 в'їзд Вишневий;
  • вул.Авіації;
  • вул.Білецького-Носенка (ґрунтові відгалуження);
  • вул.Богдана Хмельницького;
  • вул.Любові Забашти;
  • вул.Добролюбова;
  • вул.Поліни Осипенко;
  • вул.Польова;
  • вул.Раскової:;
  • пров.Любові Забашти;
  • 1 пров.Богунський;
  • 1 пров. Чехова;
  • 2 пров. Богунський;
  • 3 пров. Костянтинівський.

 

«Ремонт вулиць з твердим покриттям»

 

3. Просив дати доручення визначити необхідну суму фінансування та передбачити її в бюджеті міста на 2018 рік для виконання робіт з :

  • капітального ремонту вул. Перемоги на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Чехова;
  • капітального ремонту вул. Житньої на ділянці від вул.Богунського до вул.Костянтинівської;

 

«Питання екології»

 

4. Пропонував передбачити фінансування в розмірі:

  • 85 тис.грн. для фінансування робіт, направлених на розробку проекту «Будівництво зливової системи водовідведення закритого типу у м.Прилуки на ділянці вул.Костянтинівської від вул.Герцена до вул.Білецького-Носенка». В даному питанні нам фортуна посміхнулася і необхідні для розробки проекту кошти за моєї ініціативи було виділено в кінці 2017 року;
    • 700 тис.грн. для будівництва зливової системи водовідведення закритого типу у м.Прилуки на ділянці вул.Костянтинівської від вул.Герцена до вул.Білецького-Носенка».

 

5. Передбачити фінансування в розмірі:

  • 290 тис.грн. для розробки проекту «Капітальний ремонт КНС №2»;
  • 3 млн.грн. для виконання капітального ремонту КНС №2;

 

«Інші фінансові пропозиції»

 

Просив передбачити необхідне фінансування:

  • для організації робіт, направлених на проведення фізико-механічних випробувань асфальтобетону (на відновлених ділянках) на відповідність профільним ГОСТ та ДБН на тих ділянках вулиць та прибудинкових територій, які будуть відремонтовані в 2018 році.
  • в розмірі 1 млн.грн. для надання фінансової допомоги прилучанам, хворим на смертельні хвороби або ж хвороби, лікування яких є дороговартісним.
  • для забезпечення пільгового проїзду дітей шкільного віку протягом всього 2018 року.
  • для облаштування нової автобусної зупинки по вул.Костянтинівській (р-н колишньої хімчистки).

 

Подані мною пропозиції до видаткової частини проекту бюджету міста Прилуки на 2018 рік, а також інформацію відповідальних осіб про необхідний розмір фінансування для вирішення порушених в моєму зверненні питань, я просив розглянути на засіданні постійної депутатської комісії з питань соціально-економічного розвитку, планування, обліку, бюджету, фінансів та цін за моєї безпосередньої участі, щоб я міг перед колегами відстоювати інтереси свого округу.

 

«Підсилення моїх прохань в інтересах мого округу»

 

В жовтні 2017 року мої пропозиції до проекту бюджету міста на 2018 рік було направлено міському голові, а в листопаді для більшого розуміння проблематики мешканців мого округу зі сторони колег депутатів мною було направлено кожному голові депутатської фракції у міській раді письмове звернення з проханням до кожного голови депутатської фракції та його політичної сили підтримати мої пропозиції під час формування бюджету міста на 2018 рік. До колег доносилася інформація, що проблемні питання мікрорайону «Газове» накопичувалися десятиліттями і станом на сьогодні несуть реальну загрозу життю та майну мешканців. Відсутність зовнішнього освітлення призводить до збільшення числа крадіжок, відсутність твердого дорожнього покриття утворює перешкоди для своєчасного прибуття на виклик до мешканців ґрунтових вулиць рятувальних служб та збільшує ризик ДТП. Незадовільний технічний стан КНС №2 та відсутність ливневої каналізації по вул.Костянтинівській призводять до погіршення стану здоров‘я населення, особливо діток. Відсутність якісного дорожнього полотна по вул.Житній збільшує загрозу ДТП, тим паче, що тротуари вздовж вулиці відсутні. Незадовільний стан вулиці Перемоги призводить до руйнування приватних домоволодінь. Відсутність дієвої фінансової підтримки для людей, які хворіють на смертельні недуги або ж на недуги, що потребують дороговартісного лікування, призводить до того, що майже кожного дня у ЗМІ родичі таких людей звертаються за допомогою до усіх небайдужих. З питання забезпечення пільгового проїзду діток шкільного віку, мабуть, взагалі не мало бути суперечок – ми усі за те, щоб дітки їздили за пільговим тарифом.

Разом з тим, звертаючись до колег, я просив збільшити розмір фінансування для зовнішнього освітлення вулиць Поліни Осипенко, Богдана Хмельницького та Авіації- оскільки дані вулиці не було освітлено в 2017 році, хоч влада це нам і обіцяла.

 

Як міська рада затверджувала бюджет на 2018 рік???

 

На сесії міської ради, що мала місце 20.12.2017 року, розглядався проект бюджету міста на 2018 рік, до електронних скринь депутатів проект бюджету було надіслано 18.12.2017 року. Опрацювати якісно проект бюджету за півтори доби змоги не було, тому на згаданій сесії я звернувся до міського голови з ініціативою утворити робочу групу, яка б напрацювала бюджетний регламент прилуцької міської ради, щоб в подальшому кожен прилучанин мав змогу подати свої пропозиції до бюджету міста та розумів, яку процедуру його заявка буде проходити та яким чином людина могла б відстоювати свою позицію. Ситуація, коли від моменту формування проекту бюджету і до моменту його ухвалення проходить менше двох діб не дозволяє якісно опрацьовувати документ та позбавляє змоги активних прилучан вносити до нього свої пропозиції. На жаль, моя ініціатива не була прийнята до виконання і як результат « бюджетна колотнеча» продовжувалась і в поточному році.

 

Наші з Вами досягнення протягом 2018 року.

Заборона руху вантажного транспорту по вул.Перемоги.

 

Як я і обіцяв мною було продовжено боротьбу за заборону руху вантажного транспорту по вул.Перемоги, але, на жаль, без активного долучення до вирішення даної проблеми громади. В принципі воно і зрозуміло, люди зневірилися у своїй перемозі. Громада бачить, що за їх проблему згадують тільки під час виборчих компаній, а весь інший період часу вони кинуті на призволяще зі своєю проблемою. Та і «покращення» нашого життя у вигляді постійно зростаючих тарифів, зростаючих цін на усі групи товарів, а також потреба піднімати на ноги дітей та внуків не залишають часу на боротьбу з системою за спокійне життя на своїй вулиці.

В інтересах мешканців вул.Перемоги в 2018 році мною було направлено ряд звернень до центральних органів влади, правоохоронних органів та інших структур, а саме до:

ü  прем‘єр міністра України Гройсмана В.Б.;

ü  віцепрем‘єр-міністра України, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Зубка Г.Г;

ü  посадових осіб Укравтодор;

ü  начальника головного управління Національної поліції в Чернігівській області Альохіна Е. В.;

ü  т.в.о. начальника Прилуцького відділу поліції Яцика О.А.;

ü  публічного акціонерного товариства «Укрнафта»;

ü  Міністерства внутрішніх справ України;

ü  1 серпня 2018 року в інтересах мешканців вул.Перемоги відвідав Прилуцьку місцеву прокуратуру та проговорив проблематику громади з керівником місцевої прокуратури Зарічанським Б.Г.

Відповіді вищезгаданих посадових осіб:

 

1. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, а саме, його департамент з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади повідомив наступне: «…питання заборони руху вантажних автомобілів в межах населених пунктів не належить до компетенції Мінрегіону»;

 

2. Чернігівська обласна державна адміністрація відповіла таким чином: «…згідно ст.16 Закону України «Про автомобільні дороги» вулиці і дороги міст та інших населених пунктів знаходяться у віданні органів місцевого самоврядування і є комунальною власністю…»

 

3. УКРАВТОДОР повідомив таке: « …вулиця Перемоги в місті Прилуки не співпадає з жодною з автомобільних доріг загального користування державного значення, управління якими здійснює Укравтодор, та не перебуває на балансі служби автомобільних доріг у Чернігівській області…»

 

4. Департамент патрульної поліції управління патрульної поліції в Чернігівській області відповів так: « …відповідно до вимог ст.ст.6, 9 Закону України «Про дорожній рух» організація дорожнього руху, обладнання вулиць технічними засобами регулювання дорожнього руху та їх утримання відносяться до компетенції міських рад та їх виконавчих комітетів (власників вулично-дорожньої мережі). Зважаючи на вищевикладене, власник (балансоутримувач) вул.Перемоги самостійно або із залученням проектної організації повинен розробити та погодити з уповноваженим органом національної поліції проект (схему) організації дорожнього руху.»

 

5. Прилуцький відділ поліції роз‘яснив ситуацію у такий спосіб: «…питання, порушене у Вашому зверненні, до компетенції Прилуцького відділу поліції ГУНП в Чернігівській області не належить…»

 

6. Міністрство внутрішніх справ України, розглянувши за поданням депутата Верховної Ради України Капліна С.М. звернення щодо організації дорожнього руху у м.Прилуки, повідомили: «…Лише після завершення процедури погодження та внесення відповідних змін до проекту (схеми) організації дорожнього руху автодороги (вулиці) можна розпочинати роботи з улаштування дорожніх знаків…»

 

7. Міністерство внутрішніх справ України, розглянувши запит депутат Верховної Ради України Сергія Капліна, щодо організації дорожнього руху у м.Прилуки повідомило, що вони направили на ім‘я міського голови м.Прилуки листа з рекомендаціями : « … скасувати раніше прийняті рішення щодо встановлення дорожніх знаків, які забороняють рух вантажних автомобілів, та прийняти остаточне рішення про обмеження руху вантажного транспорту відповідно до вимог чинних правил, норм та стандартів з безпеки дорожнього руху…»

 

8. Публічне акціонерне товариство «Укрнафта» на моє прохання дозволити рух усіх вантажних транспортних засобів по відомчій дорозі ПАТ «УКРНАФТА», яка проходить через село Красляни Прилуцького району, повідомила наступне: «…При направленні важкого-вагових транспортних засобів в об‘їзд м.Прилуки різко зросте вантажопотік по технологічній дорозі НГВУ «Чернігівнафтогаз», що призведе до швидкої руйнації дорожнього полотна, а це в свою чергу, змусить збільшити фінансові та людські ресурси по підтриманню дороги в технічно справному стані, а такі ресурси на даний час відсутні. На основі вищевикладеного, НГВУ «Чернігівнафтогаз» не може надати дозвіл на рух важковагового транспорту по відомчій дорозі місцевого значення Ладан-Леляки.»

 

Зважаючи на отримані відповіді, ми бачимо, що питання заборони руху вантажного автомобільного транспорту на ділянці вул.Перемоги від вул.Київської до вул.Гвардійської відноситься цілковито до компетенції органів місцевого самоврядування нашого міста. Усі інстанції розуміють, що з рухом вантажівок у місті є проблема, але ніхто не виявляє бажання взяти на себе відповідальність та розв‘язати цей «Гордіїв вузол». Жодним представникам влади та іншим контролюючим органам немає справи до проблем громади, де наші представники у обласній раді-? Де наш представник з Верховної Ради України-? Немає нікого, ми з Вами, шановні сусіди, «тягнемо цього воза» самотужки, а усі вищезгадані пани з‘являться на нашій вулиці тільки під час виборів, коли знову забажають посісти свої посади на різних щаблях влади, а до виборів нікого коло нас не має.

 

Виходячи з вищесказаного, мною було підготовлено:

 

ü  проект рішення Прилуцької міської ради щодо розроблення та винесення управлінською командою міста на розгляд виконавчого комітету Прилуцької міської ради проекту рішення «Про заборону руху вантажного, великогабаритного та великовагового транспорту вулицями Перемоги, Костянтинівською, Білецького-Носенка та Чехова у м.Прилуки» шляхом встановлення заборонних дорожніх знаків 3.3.«Рух вантажних автомобілів заборонено».

 

ü  проект рішення виконавчого комітету міської ради «Про заборону руху вантажного, великогабаритного та великовагового транспорту вулицями Перемоги, Костянтинівською, Білецького-Носенка та Чехова у м.Прилуки».

 

На жаль, виконавчий комітет Прилуцької міської ради відхилив розроблений мною в інтересах громади проект рішення та не проголосував за нього – в чиїх інтересах працює такий виконком?

 

Крім вищезазначених дій в інтересах мешканців вулиці Перемоги 20 квітня 2018 року мною було проведено зустріч з громадою даної вулиці, на зустрічі з людьми було обговорено питання щодо звернення до влади міста з проханням вивчити можливість за рахунок коштів міського бюджету провести мешканцям вулиці Перемоги незалежну будівельно-технічну експертизу їх житлових будинків та господарських споруд., які внаслідок руху вантажного транспорту вкрилися тріщинами. Та за результатами експертизи за рахунок коштів міського бюджету усунути виявлені під час проведення будівельно-технічної експертизи явні та приховані недоліки. В результаті зустрічі на ім‘я міського голови було оформлено 12 заяв з порушеного вище питання, заяви було передано міському голові 23 квітня 2018 року на сесії міської ради.

В інтересах тих мешканців вул.Перемоги, які були відсутні вдома під час обговорення вищезазначеного питання та не мали змоги оформити своє звернення до влади міста, мною було розроблено та винесено на розгляд сесії міської ради проект рішення «Про запит депутата міської ради ШЕВЕЛЯ О.М. щодо проведення за рахунок коштів міського бюджету незалежної будівельно-технічної експертизи житлових будинків та господарських споруд, побудованих на ділянці вул.Перемоги від вул.Костянтинівської до вул.Чехова». Зважаючи на дане рішення, управлінська команда міста мала б ґрунтовно опрацювати порушене громадою питання та зробити вичерпний перелік домогосподарств, які потребують зазначеного вище обстеження та відшкодування.

 

На згаданий вище запит, а також на 12 заяв мешканців вул.Перемоги з аналогічного питання ми отримали наступну відповідь від управлінців міста:

 

«…мешканці міста, які вважають, що технічний стан їх будинків погіршився внаслідок руху вантажного транспорту, можуть самостійно замовити таку експертизу, або ж, відповідно до чинного законодавства мають право звернутися до суду, який при необхідності призначить експертизу.». Знову ж виникає питання, в чиїх інтересах працює ця влада?

Як ми бачимо з вищезазначеного, усі органи влади усуваються від вирішення питання з рухом вантажівок по вул.Перемоги. Громадо, що нам з вами робити надалі? Вихід один – йти до суду і в судовому порядку відстоювати своє право на спокійне життя на своїй вулиці. Підготовкою до судового засідання з нашого питання ми з Вами й розпочали займатися з вересня поточного року. З 42 домоволодінь, які потерпають від руху вантажівок на ділянці вул.Перемоги від вул.Костянтинівської до вул.Чехова, погодилися подати колективний позов представники 19 домоволодінь, представники інших домоволодінь в силу певних обставин не змогли відкрито підтримати ініціативну групу, яка планує позиватися до суду, тому надавали іншу посильну підтримку, як то кажуть, не таку явну. Що ж це за правова країна, у якій люди потерпають від бездіяльності влади і бояться під своїми іменами відкрито відстоювати свої права, але як то кажуть, маємо те, що маємо. Станом на зараз наши шанси на перемогу в суді вивчають юристи-волонтери, які зголосилися надати нам свою посильну допомогу в данному питанні. Від висновків юристів буде залежати вибір нашої подальшої стратегії для досягнення спокійного життя на вул.Перемоги.

 

Депутатська діяльність за межами округу.

Воїни АТО

 

До мене, як депутата Прилуцької міської ради, звернувся голова правління ГО «Учасники АТО «ЩИТ» Красноок Павло Миколайович щодо ряду проблемних питань, які супроводжують членів їх організації та які уже тривалий час не вирішуються взагалі або ж вирішуються не належним чином представниками різних органів влади нашої країни.

Зважаючи на порушену проблематику, я виступив з ініціативою, щоб активні представники воїнів АТО змогли відвідати, з правом виступу, засідання Комітету ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю і там, дивлячись в обличчя «слугам народу», донести до них проблематику наших захисників. Поспілкувавшись з керівником секретаріату згаданого комітету, ми домовились, що представники воїнів АТО з Прилуцького регіону в кількості трьох осіб зможуть відвідати розширене засідання комітету.

Відбулась запланована участь представників ГО «Учасники АТО «ЩИТ» у роботі комітету 17 січня 2018 року , але, на жаль, засідання комітету було достроково припинене і представники учасників АТО не встигли виступити. Зате налагодили ряд комунікаційних зв’язків, які в майбутньому повинні полегшити вирішення проблематики воїнів АТО. Крім того, за участі депутата Верховної Ради України Купрія В.М., якому я доніс проблематику воїнів АТО, згаданий комітет опрацює письмово викладену проблематику наших хлопців та надасть на них ґрунтовну відповідь.

Пенсіонери

До мене, як до депутата Прилуцької міської ради, звернулися пенсіонери нашого міста, які виходили на пенсію в статусі державного службовця, з проханням посприяти їм в терміновому перерахунку пенсій на основі тих змін, які відбулися в державі. Люди зауважують, що вони пройшли безліч бюрократичних процедур та судових слухань, але здебільшого їх не чують, так уже повелося у нашій країні, що за людей згадують тільки під вибори. Тому пенсіонери попросили мене допомогти їм налагодити діалог з депутатом Верховної Ради України, який би насправді переймався долею пересічних громадян та міг долучитися до вирішення їх проблеми на ділі, а не «для галочки».

На прохання людей, зібрані ними за роки бюрократичної переписки та роки судових рішень матеріали в кількості більше сотні паперових документів було переведено в стандарт електронних документів та направлено на розгляд до першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Капліна С.М., який на сьогодні опікується даним питанням.

 

Проблеми зі стаціонарним зв‘язком

За останні три місяці 2017 року до мене, як до депутата Прилуцької міської ради, надійшла велика кількість нарікань від мешканців мого виборчого округу на стаціонарний зв‘язок, що не працює тривалий проміжок часу.

Мешканці мікрорайону «Газове», які звертаються з порушеної вище проблематики наголошують, що вони здебільшого одинокі пенсіонери, чий вік близько 80 років і майже кожного дня мають потребу викликати швидку медичну допомогу, а по причині «стаціонарних телефонів», які не працюють тривалий час, їх життя постійно знаходиться під загрозою. Не змігши вчасно викликати швидку медичну допомогу, людина може… Крім того, відсутність доступу до телефонів служб 101, 102, 103, 104 також створює реальну загрозу життю людей.

Поспілкувавшись 29 листопада з представниками УКРТЕЛЕКОМУ м.Прилуки, я отримав наступну інформацію: підприємство має ряд проблем, які заважають якісному наданню послуги по м.Прилуки та які складно вирішити на місцевому рівні.

Зважаючи на вищевикладене, в інтересах мешканців мого виборчого округу, я через депутатів Верховної ради України, які надають посильну підтримку мешканцям мого мікрорайону, звернувся з порушеною вище проблематикою до прем‘єр-міністра України для його відповідного реагування та виправлення ситуації, яка склалася на УКРТЕЛЕКОМІ по м.Прилуки.

В другій декаді січня 2018 року на моє звернення надійшло два листи. Один від директора дирекції корпоративних відносин ПАТ «Укртелеком» І.В.Коломійця та від голови обласної державної адміністрації В.П.Куліча, за своїм змістом листи майже однакові (ніби хтось у когось просто списав…)

Тепер по суті інформації, що надійшла та яка повинна пояснити, чому у нашому місті виникли проблеми з роботою «стаціонарних телефонів».

Однією з причин, яка призводить до того, що стаціонарний зв‘язок не працює, зі слів вищезгаданих осіб, є стрімке зростання кількості вирізів та крадіжок ліній телекомунікаційних мереж зловмисниками. Додатковим стимулом до вчинення крадіжок стало загальне зниження рівня життя населення та зростання вартості мідного лому у поєднанні з відсутністю контролю за діяльністю пунктів приймання металобрухту та жодних обмежень у його експорті за кордон. З метою забезпечення абонентів м.Прилуки зв‘язком ПАТ «Укртелеком» безперервно проводить ремонтні роботи. Втім, на практиці, відновлені лінії знову швидко розкрадаються.

ПАТ «Укртелеком» зазначає, що вони звертаються до правоохоронних органів з повідомленнями про вчинені крадіжки, але певна бездіяльність правоохоронних органів по розслідуванню фактів вчинення таких злочинів та не притягнення винних осіб до відповідальності, спричинили ситуацію, за якої особи, які вирізають телефонний кабель, відчувають безкарність за свої дії та збільшують обсяги та територію своєї злочинної діяльності.

Таким чином, враховуючи наведені фактори, товариство залишається сам на сам з наслідками крадіжок та вимушене самостійно відшукувати джерела фінансування для відновлення пошкоджених ліній зв‘язку.

Що ми бачимо в кінцевому варіанті, проаналізувавши вищезгадані листи голови ОДА та представника ПАТ «Укртелеком»? За період нашої незалежності як на центральному рівні, так і на місцевому, нами так «докерувалися», що це призвело до загального зниження рівня життя населення. Внаслідок чого хтось з громади для виправлення ситуації виїхав на заробітки, хтось працює без вихідних на двох роботах, а хтось став на стежку кримінальних правопорушень. А в підсумку, потерпають одинокі пенсіонери, для яких стаціонарний зв‘язок є своєрідною ниточкою з зовнішнім світом, адже більшість таких людей далі свого подвір‘я не бувають.

Як ми бачимо, ніхто нам не гарантує якісного та безперебійного надання послуги зі стаціонарного зв‘язку. А зважаючи на те, якими темпами знижується рівень життя нашої громади, можна прогнозувати, що згадані вище крадіжки в своїх масштабах будуть тільки зростати, а це означає, що жоден мешканець нашого міста не застрахований від тієї ситуації, в якій наразі опинилися багато мешканців мікрорайону «Газове».

Остання скарга на несправний «стаціонарний» телефон надійшла 25 січня з вулиці Житня. Людина наголошує, що телефон не працює від літа, хоча були запевнення, що до нового року зв‘язок буде відновлено.

І що у ситуації, яка склалася, робити пересічним прилучанам, особливо самотнім людям поважного віку? Вихід один – звертатися з даною проблематикою на гарячу лінію ПАТ «Укртелеком» та за номером 1545 (з мобільного) на гарячу урядову лінію. Громада, сплачуючи кошти за послуги, має право отримати їх в повній мірі та у відповідній якості.

Якщо ж проблема непрацюючого телефону спіткала одиноких людей, яким нікому допомогти, то телефонуйте до мене: 050-262-25-68 та 067-915-60-90 і у кожному конкретному випадку будемо відшукувати можливість забезпечити своєрідний місток між самотньою людиною та зовнішнім світом. Будемо залучати до допомоги таким людям соціальних працівників і просто небайдужих прилучан.

Не повинні люди, які протягом життя працювали на благо своєї територіальної громади, залишатися сам на сам зі своїми проблемами, що поглиблюються ще й поважним віком та станом здоров‘я цих людей.

В січні 2018 року Питання щодо недопрацювання правоохоронних органів в частині виявлення та притягнення до відповідальності крадіїв телефонних дротів було мною порушено на черговій сесії Прилуцької міської ради перед заступником керівника Прилуцької місцевої прокуратури. Крім того, питання недоопрацювання наших правоохоронних органів в частині виявлення та попередження крадіжок телефонних дротів було мною порушено в лютому 2018 року на зустрічі з т.в.о. начальника Прилуцького відділу поліції. За результатами перевірки порушеного питання т.в.о.начальника поліції повідомив, що проблема крадіжки телефонних дротів дійсно існує і вона не вигадана представниками УКРТЕЛЕКОМ і що він докладе усіх зусиль щоб виправити ситуацію на краще.

 

Призначення т.в.о. начальника Прилуцького відділку поліції

 

На початку 2018 року у місті було представлено нового немісцевого т.в.о. начальника Прилуцького відділку поліції . Представники органів місцевого самоврядування нашого міста в 2015 році і безпосередньо в 2018 році офіційно зверталися до органів влади вищого рівня щодо врахування думки громади міста під час визначення кандидатури нового начальника Прилуцького відділку поліції. Нажаль, жодного разу думку громади не було враховано. Як наслідок в лютому 2018 року під стінами відділку поліції відбувся мітинг протесту з «палінням шин». Громада не розуміє, чому, коли з місцевого бюджету на підтримку роботи відділку поліції необхідно виділити кошти прилучан, поліція до нас приходить, а як обговорити кандидатуру начальника – ні.

Зважаючи на вищевикладене, та беручи до уваги той не простий час, який переживає наша країна, вважаю за недопустиме нагнітання ситуації у місті як мінімум там, де цього можна уникнути. Тому я як депутат Прилуцької міської ради звернувся до заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Купрія В.М. з нижче приведеним проханням, прошу Вас, пане Віталію, про наступне:

  • виступіть, будь ласка, ініціатором проведення «круглого столу» у м.Прилуки з питання призначення начальника Прилуцького відділку поліції за участі: громади міста, депутатів міської ради, новопризначеного начальника поліції, представників правоохоронних органів Чернігівської області, представників міністерства внутрішніх справ України, а також Вас, як заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та усіх інших осіб, яких буде необхідно долучити до участі в згаданому «круглому столі»
  • про прохання громад м.Прилуки, будь ласка, проінформуйте прем‘єр-міністра України та міністра внутрішніх справ України.

Пройшли часи, коли громаду «ламали через коліно», нам не потрібні у місті ні бунти, ні соціальна напруга, все потрібно вирішувати у формі відкритого діалогу. Давайте поговоримо та почуємо один одного, а також вислухаємо аргументи кожної зі сторін.  

 

ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ

 

Представники центральних органів влади нашої країни стверджують, що передали на місця і повноваження, і ресурси для того, щоб громади могли жити заможно, місцеві ж органи влади наголошують, що передані повноваженні не підкріплені в повній мірі фінансовим ресурсом і тому міста не можуть «вилізти» зі злиднів. Щоб зрозуміти, хто говорить громаді правду, центральна влада чи місцева, мною через депутата ВРУ було ініційовано запрошення Прем‘єр-міністра України Гройсмана Володимира Борисовича щодо його відвідування з робочою поїздкою протягом 2018 року м.Прилуки Чернігівської обл. Як то кажуть, проведемо очну ставку і хай посадовці за участі громади, дивлячись один одному у очі, скажуть, хто винен у тому що наше місто не розвивається. Зміст мого депутатського звернення, в якому було викладено згадане вище запрошення приведено нижче.

 

ДЕПУТАТ ПРИЛУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ШЕВЕЛЬ ОЛЕГ МИКОЛАЙОВИЧ

___________________________________________________________________

17500,Чернігівська обл.,м.Прилуки,тел.0502622568

 

Вих.№11                                                              Народному депутату України

від. 07 лютого 2018 р.                                        Капліну Сергію Миколайовичу

 

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

Щодо направлення запиту депутата ВРУ

Шановний Сергію Миколайовичу!

Прошу Вас направити запит депутата ВРУ до:

Прем‘єр-міністра України Гройсмана Володимира Борисовича щодо відвідування ним з робочою поїздкою протягом 2018 року м.Прилуки Чернігівської обл. Громада нашого міста вважає, що Володимир Борисович не обґрунтовано залишає поза своєю увагою місто, яке дає 60% надходжень до бюджету Чернігівської обл. та 1% надходжень до бюджету країни. Можливо, глянувши на статистичні дані по м.Прилуки, прем‘єр-міністр вирішив, що у нас усе добре і його допомоги потребують більш депресивні громади.

Нажаль, статистичні дані оманливі. Якщо середня з/п по місту більше 6 тис.грн., то Ви знаєте, що таке осереднені дані. Це коли начальник їсть м‘ясо, а робітник – капусту, то в середньому, вони ні в якому разі не їдять голубці. Нещодавно мені розповідали історію, що пенсіонерка після придбання ліків та сплати за комунальні послуги, купляла собі звичайної свинячої шкіри, на основі якої протягом місяця варила собі бульйони для супів, чи це гідне життя? Даючи до бюджетів різних рівнів потужний фінансовий ресурс, ми на місці залишаємось з розбитими дорогами, з вулицями з ґрунтовим покриттям, на яких восени та навесні завмирає життя, бо згадані вулиці стають непрохідними та непроїзними. Ви десь бачили, щоб у 21 сторіччі мешканці ґрунтових вулиць у місті обласного значення під час бездоріжжя до твердого покриття добиралися в гумових чоботях, потім перевзувалися в цивільне взуття, а чоботи залишали в крайніх домоволодіннях??? Якість існуючої мережі тротуарів краще не коментувати, а вулиці, де про тротуар взагалі не чули, переважають над тими, де вони є. Система водовідведення: для прикладу у мікрорайоні «Газове», як у середньовіччя через приватні домоволодіння прокопані зловонні траншеї, по яких непотріб з навколишніх районів у силу рельєфу стікає до згаданого мікрорайону. Відсутність об‘їзної дороги, а також наявність у місті сушарних комплексів зробило з нас «місто кукурудзи», яку майже круглий рік везуть у місто. І усім байдуже, що вантажівки руйнують приватні домоволодіння, які розміщено від проїзної частини на відстані декілька метрів, байдуже до того, що шолуха від кукурудзи накриває пів міста: території дитячих садочків, шкіл, Центру творчості дітей та юнацтва. На фоні усіх цих згаданих негараздів, а ще більше на фоні не згаданих, бо усю проблематику описати не реально, населення міста зменшується катастрофічним темпами, якщо на період розпаду СРСР населення міста складало близько 72 тис.чол., то зараз за даними статистики близько 56 тис. чол., а дійсно мешкають десь уже менше 50 тис.чол. Місто стрімко йде у напрямку від міста обласного значення від потужного колись промислового центру до селища міського типу. Якщо в стислі терміни нашому місту не подати руку підтримки, то не буде ніякого міста обласного значення, а буде СМТ і це в кращому випадку. Населення біжить з міста на заробітки, до перспективи для себе та своїх дітей, у місті немає центру тяжіння, який би притягував молодь до батьківських хат. Ми стаємо містом пенсіонерів, містом розбитих доріг, містом ґрунтовок та неосвітлених вулиць, містом необстежених мостів, які рано чи пізно рухнуть під важкістю зерновозів, містом неякісного життя, містом, де громада не почуває себе захищеною, містом, у якому немає роботи з гідною заробітною платою.

Саме страшне, як для мене, що більшість простих смертних прилучан беруть кредити, продають усе, що можна продати, їдуть у найми і все для того, щоб мати змогу оплатити навчання дітей у Польщі, а на дорогу дітям приказують, мовляв, ми будемо пнутися з останніх сил, але ти мусиш вивчитися і залишитися в Польщі, адже вдома для тебе немає майбутнього.

Нажаль, ми, пересічні прилучани, не бачимо позитивного ефекту від анонсованої владою фінансової децентралізації. Що зараз при фінансовій децентралізації, що в ті часи, коли про неї і не чули, відповідь місцевої влади завжди одна: ваше питання може бути вирішене за умови наявності коштів у міському бюджеті, а їх, як правило, там ніколи немає, принаймні для вирішення проблем простих смертних прилучан.

Кошти на фарбування фасаду місцевої мерії – є, кошти на м‘які меблі у фойє мерії – є, кошти на килими для коридорів мерії – є, кошти на автоматичне преміювання посадовців – є, а коштів для вирішення злободенних питань мешканців міста – немає. Відповідь завжди одна, ми маємо дофінансовувати ряд бюджетних галузей нашого міста, а от, якби держава потреби згаданих галузей закривала в повній мірі, от тоді ми б зажили, а так грошей немає.

Тому, пане Сергію, користуючись нагодою, просимо Вас передати наше запрошення прем‘єр-міністру України щодо відвідування нашого міста з інспекцією та перевіркою дій місцевої влади в умовах фінансової децентралізації. Нехай прем‘єр-міністр покаже громаді, що позитивного відбулося в житті простих прилучан з приходом децентралізації. Можливо, нашу місцеву владу слід направити на курси підвищення кваліфікації, щоб вони могли відповідати викликам сьогодення.

Знову ж наголошую, ми, маю на увазі пересічні прилучани, чекаємо прем‘єр-міністра у тих місцях, куди його ніколи не поведе наша управлінська команда, я, як представник громади одного з мікрорайонів, готовий бути екскурсоводом для Володимира Борисовича та показати йому зворотній бік життя простого при лучанина, який йому не покажуть ні статистичні дані управління статистики, ні місцева влада, яка буде хизуватися перед прем‘єр-міністром пофарбованим фасадом мерії, м‘якими меблями у фойє та м‘якими килимами тієї ж мерії.

До слова, громада міста потроху прокидається, виходить на мітинги і протести щодо бездіяльності місцевої влади у різних аспектах нашого життя, приходить на сесії місцевої влади і вимагає дати відповіді на питання, хто винен в тому хаосі, що окутує місто, але усе марно, владі усе байдуже.

Тому, пане прем‘єр-міністре, відвідайте нас, проінспектуйте і давайте разом напрацюємо дорожню карту по виведенню м.Прилуки з кризи. Якщо ж Ви не зможете нас відвідати, готовий на Ваше запрошення відвідати Вас хоч один, хоч з громадою, яка має активну життєву позицію та не хоче залишати свою Неньку Україну.

Слово за Вами, Володимире Борисовичу, мої телефони: 050-262-25-68 та 067-915-60-90, але краще, щоб Ви приїхали до нас та на власні очі ознайомилися з ситуацією, що склалася у місті, тільки не піддайтесь «гіпнозу» місцевої влади…

 

 

Спроба залучити кошти державного бюджету

 

Якщо депутати місцевої ради мають право вказати управлінській команді міста, куди витрати так звані «депутатські кошти» в розмірі 50 тис.грн., то депутати ВРУ, обрані в мажоритарних округах, можуть залучити на розвиток своїх округів кошти, які вимірюються в млн. грн. Зважаючи на цю ситуацію, я звернувся до депутата ВРУ який обирався від нашого округу з наступним проханням: « …В інтересах мешканців мого виборчого округу прошу Вас про наступне: чи не могли б Ви, керуючись ст.26 Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік”, посприяти виділенню коштів на виконання заходів соціально-економічного розвитку територій у м.Прилуки Чернігівської обл.

А саме, я прошу Вас у відповідності до вищезгаданої статті закону України, виділити кошти у розмірі 2 млн. грн. на асфальтування ґрунтової вулиці Польової на її ділянці від вул. Чехова до вул. Костянтинівської. Згадана вулиця знаходиться у м.Прилуки Чернігівської обл., питання її асфальтування я порушував перед Вами як в 2016 році, так і в 2017 році. На жаль, тоді ми його вирішити не змогли, можливо в цьому році нам вдасться…»

На жаль, підтримки від депутата ВРУ з порушеного питання ми не отримали.

 

Нові автобусні маршрути

 

В 2017 році за ініціативи мешканців буд №148 по вул.Житній я активно включився в запуск ще одного автобусного маршруту, який би курсував з БАМу до Дослідної через вул.Богунського та Житню. Старожили вулиці наголошують, що за часів їх молодості такий автобусний маршрут існував і це було дуже добре для людей. Для втілення в життя ініціативи мешканців мною було вжито усіх доступних мені заходів: підготовка депутатського запиту та його представлення на сесії міської ради, відстоювання ініціативи мешканців вул.Житньої перед управлінською командою міста, для пришвидшення процедури запуску нового автобусного маршруту, неодноразово піднімав його значимість для громади мого мікрорайону як перед місцевими контролюючими сферу пасажирських перевезень органами, так і перед аналогічним органами обласного рівня, приймав безпосередню участь в роботі комісії, яка займалася обстеженням вулиць, через які мав пройти новий автобусний маршрут.

Результатом вищезгаданих дій стало заключення тимчасового договору між виконавчим комітетом Прилуцької міської ради та суб‘єктом господарювання, який зголосився обслуговувати вищезгаданий автобусний маршрут. Але в силу певних обставин наявність договору та пакету дозвільних документів для обслуговування згаданого маршруту не змогли подолати реалії нашого життя і як наслідок господарюючий суб‘єкт не зміг надати послугу на даному маршруті.

Тому ми разом з громадою вул.Житньої продовжили нашу боротьбу за обслуговування автобусного маршруту, який би проходив через вул.Житню, як результат 15 березня 2018 року на сайті міської ради було оприлюднено проект рішення виконавчого комітету, яким вносились зміни до діючого автобусного маршруту «2Б» в такий спосіб, щоб він пролягав через вул.Житню. Згаданий проект рішення було розглянути на засіданні виконавчого комітету 25.04.2018, за результатами розгляду даний проект рішення не було схвалено. Переглянути як його розглядали можна за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=_mINY-a1T4U в проміжку часу з 1 год.33 хв. 44 с. до 1 год.43 хв.07с. Знову виникає, питання в чиїх інтересах приймає рішення наш виконавчий комітет?

Продовження боротьби за рух автобуса по вул.Житній.

Отримавши вищезгадану відмову виконавчого комітету міської ради щодо забезпечення курсування автобусного маршруту по вул.Житній, ми з громадою згаданої вулиці продовжили боротьбу за включення даної вулиці до мережі автобусних маршрутів нашого міста. Як результат, 14 серпня поточного року виконавчий комітет Прилуцької міської ради дослухався до думки громади та схвалив свій проект рішення «Про затвердження мережі міських автобусних маршрутів загального користування». Та надав ще одну можливість для пошуку господарюючого суб‘єкта, який би зголосився обслуговувати міський автобусний маршрут загального користування №26 «273 квартал-вул.Житня-Дослідна». Але станом на 19 вересня ми маємо відповідь представника влади , що жоден з перевізників не погодився обслуговувати вищезазначений маршрут. Але ми ж з Вами, шановна громадо, розуміємо, що питання можна вирішувати так, щоб його вирішити, а можна просто для «галочки», щоб відписатися. Здогадайтеся, громадо, по якому варіанту відпрацювала влада у нашому випадку?

Тому робота триває і я запрошую до неї долучатися усіх, кому небайдужа ситуація з вищезгаданим автобусним маршрутом. Користуючись нагодою хочу подякувати за активне долучення до вирішення даної проблеми мешканців будинку №148 по вул.Житній (двоповерхівка), вони були першими, хто порушив дану проблему і на зараз вони методично крок за кроком допомагають її вирішувати.

 

Дорожні знаки

1. Облаштовано дорожніми знаками «Пішохідний перехід» перехрестя вулиць Костянтинівська та Житня;

2. Відновлено раніше розкрадені дорожні знаки «Пішохідний перехід» на перехресті вул.Перемоги та Богунського (знаки на даному перехресті викрадають систематично)

 

Автобусна зупинка

На прохання мешканців вул.Костянтинівської та дотичних до неї вулиць в серпні поточного року поблизу колишньої хімчистки облаштовано автобусну зупинку.

 

Зовнішнє освітлення

За рахунок коштів міського бюджету, які я як депутат мав право безпосередньо направити на вирішення тих чи інших проблемних питань нашого міста, було належним чином освітлено:

  • вул. Раскової на ділянці від вул. Богунської до буд.№65 по вул. Раскової;
  • вул. Раскової від буд. №63 до вул. Польової;
  • вул. Добролюбова на ділянці від вул. Чехова до буд.№26 по вул. Добролюбова;

 

Також в поточному році було освітлено: 2 пров.Богунського, а також вулиці Авіації, Богдана Хмельницького та Поліни Осипенко – це ті вулиці, на яких нам було обіцяно забезпечити належне зовнішнє освітлення ще в 2017 році, а дочекалися ми його тільки в 2018 р. після того, як дана проблематика за моєї ініціативи була озвучена з трибуни Верховної Ради України депутатом ВРУ Дубініним О.І.

 

 

До завершення поточного року сподіваємося на освітлення:

  • вул. Білецького-Носенка на ділянці від вул. Польової до вул. Білецького-Носенка (р-н КП «Послуга»);
  • вул. Білецького-Носенка на ділянці від вул. Польової до буд.№100/1 по вул. Білецького-Носенка;
  • вул.Білецького-Носенка (ґрунтове відгалуження те, що над яром) ;
  • вул. Житньої на ділянці від вул. Костянтинівської до вул. Богунської -;

 

Повірка лічильників води.

Для розуміння проблематики даного питання приводжу нижче зміст мого депутатського звернення до міського голови.

Після розміщення в травні поточного року по багатоквартирним будинкам мікрорайону «БАМ» оголошень КП «Прилукитепловодопостачання» щодо необхідності в термін до 1 червня 2018 року виконати повірку лічильників води до мене, як до депутата Прилуцької міської ради, надійшло багато скарг громадян на:

  • термін, у який має бути виконано повірку;
  • спосіб, у який має відбутися повірка (шляхом демонтажу приладу обліку);
  • вартість послуги з повірки.

Громада наголошує:

  • що життя пересічного українця, в тому числі і прилучанина, погіршилось, люди збідніли в рази і сьогоднішню повірку лічильників води люди розглядають, як ще один спосіб з вимивання залишків коштів з кишень прилучан;
  • метод повірки лічильників води шляхом демонтажу засобів обліку є незручний та тривалий в часі для власників квартир, а також несе в собі додаткові фінансові втрати для родин.

Зважаючи на вищевикладене, мешканці багатоквартирних будинків просили порушити перед Вами наступні питання: розгляньте, будь ласка, можливість запропонувати прилучанам на їх вибір два різні методи повірки лічильників: з демонтажем засобу обліку (який по факту уже існує) та без демонтажу (і відповідно без розпломбування). Обидва методи повірки є легітимні, тому право вибору, яким чином повіряти лічильник, має залишатися за його власником.

Мешканці квартир наголошують, що у багатьох містах країни існує практика повірки лічильників води на місці їх експлуатації без демонтажу і розпломбування. Даний метод повірки виконується за допомогою проливної установки та економить мешканцям кошти і час.

Якщо на підприємстві КП «Прилукитепловодопостачання» відсутнє необхідне обладнання, за допомогою якого можна виконати повірку лічильника води без його демонтажу, то давайте за рахунок коштів міського бюджету придбаємо все необхідне для надання згаданої послуги нашим мешканцям. Якщо є потреба провести навчання працівників підприємства методу повірки лічильників води без демонтажу та отримати досвід роботи з проливною установкою, то давайте профінансуємо таке навчання для працівників.

Крім вищевикладеного, мешканці просили привернути Вашу увагу, що зважаючи на значну кількість засобів обліку води в квартирах прилучан буде не реально забезпечити їх повірку в терміни, зазначені в оголошеннях комунального підприємства. Згадані оголошення уже викликали ажіотаж та соціальну напругу серед споживачів послуг холодного та гарячого водопостачання, оскільки містили інформацію, що в разі не повірки лічильників у зазначений проміжок часу, споживачам буде нараховуватися оплата за спожиту послугу згідно норм без урахування даних з приладів обліку.

Зважаючи на викладене, прошу Вас:

  • збільшити до «розумних» меж період, у який буде необхідно повірити лічильники води;
  • розглянути можливість здійснювати нарахування за надані послуги холодного та гарячого водопостачання за показниками квартирних лічильників води у тому числі, як виняток, таких, що не пройшли повірку до 1 червня 2018 року.

Додатково прошу надати інформацію, який суб‘єкт господарювання окрім КП «Прилукитепловодопостачання» має право здійснювати вищезгадану повірку лічильників води у нашому місті. Людей цікавить, чи в даній ситуації збережено принцип здорової конкуренції чи послуга з повірки лічильників води у місті монополізована.

Також громаду цікавить питання складової вартості послуги з повірки. Прошу надати ґрунтовну калькуляцію на формування вартості послуги. Мешканці цікавляться, якщо послуга з повірки лічильників води була виведена з тарифу ніби як в грудні 2017 року, то чи за минулі періоди (доки послуга була в складі тарифу) у людей не накопичилась, умовно говорячи, достатня сума коштів для того, щоб цього разу отримати безкоштовну повірку лічильників води? Люди наголошують, що до цього сумлінно сплачували тариф з усіма його складовими, а послугу з повірки лічильників, за яку вони сплачували роками, вони виходить не отримали.

Прошу з порушених вище питань надати ґрунтовну відповідь та розглянути порушені питання за моєї участі на спільному засіданні постійних депутатських комісій:

  • з питань соціально-економічного розвитку, планування, обліку, бюджету, фінансів та цін;
  • з питань житлово-комунального господарства та управління комунальним майном.

 

Крім вище зазначеного згадані у листі проблемні питання пов‘язані з повіркою лічильників води 20 червня 2018 року були за моєї ініціативи розглянути на засіданні постійних депутатських комісій:

  • з питань соціально-економічного розвитку, планування, обліку, бюджету, фінансів та цін;
  • з питань житлово-комунального господарства та управління комунальним майном.

Результатом розгляду даного питання стала єдина думка двох вищезгаданих комісій про необхідність за рахунок коштів міського бюджету (приблизно 130 тис.грн.) придбати для КП «Прилукитепловодопостачання» обладнання, яке дозволяє виконувати повірку лічильників без їх демонтажу. Згадана сума коштів була виділена з міського бюджету 26 червня 2018 року на сесії міської ради. Таким чином громада міста має вибір, у який спосіб виконувати повірку лічильників води, шляхом демонтажу чи без демонтажу засобу обліку.

 

 

 

 

 

Ґрунтові вулиці мікрорайону «Газове»

ДЕПУТАТ ПРИЛУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ШЕВЕЛЬ ОЛЕГ МИКОЛАЙОВИЧ

_________________________________________________

17500,Чернігівська обл.,м.Прилуки

Вих.№33                                                                Народному депутату України

від. 07 червня 2018 р.                                       Кривенку Віктору Миколайовичу

 

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

 

Щодо направлення депутатського запиту

голові Чернігівської ОДА

 

Шановний Вікторе Миколайовичу!

За словами Президента України Петра Порошенка, оновлення доріг – один із показників економічного зростання країни, а децентралізація – одна з найголовніших реформ, за три роки впровадження якої власні доходи місцевих бюджетів зросли приблизно в два з половиною рази.

Не буду опротестовувати вищезазначені речі та є декілька «але»:

  • стан твердого дорожнього покриття вулиць м.Прилуки знаходиться у вкрай незадовільному стані і ситуація погіршується від безконтрольного руху вантажного транспорту вулицями міста та неякісно виконаних ремонтів;
  • життя ж громади приватного сектору, яке здебільшого проходить вздовж ґрунтових вулиць, взагалі завмирає в період весняного та осіннього бездоріжжя; в такі періоди ґрунтовими вулицями міста має змогу пересуватися тільки спеціальна техніка, маємо своєрідний «місцевий полігон для випробування новітньої техніки для бездоріжжя»;
  • коли ж я як представник громади свого виборчого округу звертаюся до місцевої управлінської команди з проханням розпочати улаштування твердого дорожнього покриття на ґрунтових вулицях, то маю одну і ту ж відповідь: зароблені містом кошти першочергово йдуть на заробітні плати в галузь медицини та освіти і на порятунок ґрунтових вулиць коштів немає – ось така децентралізація.

Зважаючи на вищевикладене, а також беручи до уваги досвід Дніпропетровської ОДА, яка на території своєї області за рахунок коштів обласного бюджету проводить масштабні капітальні ремонти на дорогах (вулицях) малих міст і селищ, прошу Вас, пане Вікторе, про наступне.

Будь ласка, зверніться зі своїм депутатським запитом до голови Чернігівської ОДА Куліча Валерія Петровича та попросіть його розглянути можливість підготувати обласну цільову програму направлену на фінансування робіт, пов‘язаних з будівництвом, реконструкцією та ремонтом таких ґрунтових вулиць м.Прилуки Чернігівської обл.: вул.Польова на ділянці від вул.Чехова до вул.Костянтинівської, вул. Авіації, вул.Любові Забашти, пров.Любові Забашти, вул.Білецького-Носенка (ґрунтові відгалуження), вул.Добролюбова, 2 в'їзд Вишневий, вул.Раскової на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Богунського та від вул.Польової до вул.Авіації, 1 пров. Чехова,1 пров.Богунський, 2 пров. Богунський, 3 пров. Костянтинівський, вул. Богдана Хмельницького на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Богунського, вул.Поліни Осипенко на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Богунського.

Першочергово за рахунок згаданої програми прошу влаштувати тверде дорожнє покриття вул.Польової на ділянці від вул.Чехова до вул.Костянтинівської. Справа в тім, що питання улаштування твердого дорожнього покриття на вулиці Польовій піднімається з 2016 року і відоме усім: міському голові м.Прилуки, депутату ВРУ від 210 виборчого округу, голові Чернігівської ОДА, громадській раді при виконавчому комітеті Прилуцької міської ради і багатьом іншим, але в результаті «прості смертні» українці, які проживають на даній вулиці, виявилися нікому не потрібним, на них, як завжди, не вистачає коштів. І це при тому, що місто Прилуки формує дохідну частину бюджету Чернігівської області на 60%, а дохідну частину бюджету України більше ніж на 1% . Давайте в 2018 році збудуємо тверде дорожнє покриття на згаданій ділянці вулиці Польової та повернемо громаді віру в можливе краще життя.

Згадана ділянка вулиці має протяжність близько 850 м., а ширина десь 4,5м – це не ті обсяги робіт, які повинні змушувати громаду вулиці Польової третій рік поспіль принижуватися перед кожним чиновником та політиком, прохаючи посприяти у вирішенні даної проблеми. Усі слухають, кивають і говорять, мовляв, будуть вибори, підтримаєте нас і буде Вам щастя у вигляді дороги. Люди вірять, підтримують, але знову залишаються без дороги. Громада розуміє, що коштів на асфальтування вулиці можуть не дати, бо мешканці ґрунтових вулиць не в пріоритеті у влади та інших небожителів. Але ж стан ґрунтової вулиці можна покращити економним варіантом за рахунок будівництва на ній щебеневої дороги, покритої асфальтовою крихтою та у катаною катками.

На завершення хотів би привернути Вашу увагу до тих переваг, які має дорога побудована з асфальтової крихти:

  • дешевизна. Дорога з асфальтової крихти коштує значно менше, ніж асфальтове полотно;
  • ефективність. По міцності асфальтова крихта не може змагатися з повноцінним асфальтом, але вона довговічніша за щебеневі або ж схожі дороги;
  • асфальтова крихта, на відміну від щебеню, не летить з-під коліс автомобіля, що їде попереду, ризикуючи пошкодити машину, що рухається позаду;
  • від спекотної погоди та експлуатації дорога з асфальтової крихти стає тільки міцніше. На спеці бітум розм'якшується, що покращує його в'яжучі властивості, а тиск, що створюється машинами, ущільнює асфальтову крихту.

Можливо, хоч цього разу голова Чернігівської ОДА перейметься проблемою даної вулиці і допоможе її вирішити в поточному 2018 році.

Вам же, шановний Вікторе Миколайовичу, громада вищезгаданих вулиць заздалегідь вдячна за бажання зрушити проблему людей з мертвої точки.

 

Реакція депутата ВРУ на вищезазначене звернення:

 

22 червня 2018 року з трибуни Верховної Ради України було озвучено запит до голови Чернігівської ОДА «Щодо необхідності фінансування робіт, пов‘язаних з будівництвом, реконструкцією та ремонтом грунтових вулиць м.Прилуки Чернігвської області».

Відповідь на вищезгаданий запит посадових осіб Чернігівської ОДА: «…Виходячи з наведеного, для розробки обласної цільової програми, направленої на фінансування робіт, пов‘язаних з будівництвом, реконструкцією та ремонтом ґрунтових вулиць у м.Прилуки немає законних підстав…»

Дивно, а в інших областях нашої країни підстави є. Вірно говорять: Хто хоче — шукає можливості, хто не хоче — шукає причини. Нам на нашу владу ніби «пороблено», особливо в тих питаннях, які стосуються пересічних прилучан.

 

Нерівні можливості для розвитку дітей в Україні

 

На думку експертів для України настав переломний момент. Стара економічна модель, побудована на експорті сировини і товарів з низькою доданою вартістю, вичерпала себе. Ця ситуація обумовлена зміною світової парадигми, коли додану вартість генерують високотехнологічні товари та послуги у вигляді готового продукту в той час, як традиційні товари, сировина та послуги втрачають маржинальність. В усьому світі головною цінністю та засобом виробництва стає інтелект. Саме інвестиції в розвиток людського інтелекту будуть найбільш рентабельними в найближчому майбутньому.

В Дніпропетровській та ще двох пілотних областях йде робота над втіленням у життя проекту зі створення та розвитку шкіл робототехніки. Проект реалізується з великим бажанням сформувати у дітей та підлітків іншу культуру мислення та навчання, познайомити з сучасними ІТ - технологіями та залучити діток до розвитку в креативній та інноваційній сфері. Ініціатори проекту хочуть вчити дітей азам робототехніки, Інтернету речей та програмуванню. Все навчання відбуватиметься за проектним принципом, тобто буде націленим на виконання реальних, осяжних результатів в кінці навчання. Без примусу, оцінок. Майбутні випускники такої школи:

а) чітко знатимуть чи підходить їм робота в ІТ і який напрямок обрати для розвитку;

б) матимуть базові знання з ІТ, що прискорить і полегшить процес їх майбутнього професійного росту.

Для окремого регіону та України в цілому це означає збільшення кількості висококласних спеціалістів, підвищення середнього рівня доходів, ріст якості товарів та послуг, високий рівень життя, який вони зможуть собі забезпечити не виїжджаючи за межі країни.

Зважаючи на вищевикладене та беручи до уваги обмежений фінансовий ресурс міського бюджету м.Прилуки, за моєю ініціативою було підготовлено запит депутата ВРУ Кривенка В.М. до голови Чернігівської ОДА з проханням вивчити можливість підготовки обласної програми, направленої на фінансування робіт зі створення та розвитку школи робототехніки в м.Прилуки.

Відповідь на вищезгаданий запит посадових осіб Чернігівської ОДА: «… З огляду на зазначене вважаємо, що програма зі створення та розвитку школи робототехніки в м.Прилуки має бути розроблена в м.Прилуки та фінансуватися з міського бюджету»

Знову ж маємо ситуацію, як у прислів‘ї: Хто хоче — шукає можливості, хто не хоче — шукає причини. Інші області знаходять в себе ресурс для масового відкриття таких шкіл, тільки до нашої влади з чим не звернися, відповіді, як під копірку: немає коштів, немає можливості, немає підстав.-Може, у влади чогось іншого немає?

 

Відповідь старшому поколінню нашого мікрорайону, які давали мені доручення донести проблематику нашого «Газового», до Президента нашої країни.

 

Люди поважного віку, які протягом 20 століття піднімали з руїн та розбудовували нашу країну, спочатку в складі СРСР, а потім як незалежну державу, не розуміють, чому вони кинуті на призволяще зі своїми хворобами, які вони нажили протягом життя замість статків (багатств), працюючи все життя за трудодні чи символічні заробітні плати, зі своїми мізерними пенсіями, яких ні на що не вистачає і безліччю інших питань. Люди не розуміють, чому чиновники (слуги народу) можуть за місяць отримати таку заробітну плату, що пересічному пенсіонеру чи простому роботязі для того, щоб її отримати потрібно років десять і то не факт, що суми заробітних плат «наших вельмож», які вони можуть отримувати за місяць зможуть зрівнятися з доходами пересічного українця за десятиліття. Людей обурюють компанії-монополісти, які надають громаді послуги зі стаціонарного зв‘язку, з постачання до будинків електроенергії та газу, на які немає управи, бо вони приватні. Літні люди говорять, ми цих монополістів створили та розбудували своїми власними руками не для того, щоб їх у буремні 90 роки за майнові сертифікати та шляхом приватизації вивели з власності держави і передали колу обраних-тільки серед цих обраних немає простих роботяг, які на собі перевірили доречність прислів‘я «Від роботи не будеш багатим, а будеш горбатим». На сьогодні в руках українців залишився ще один актив-наша українська земля (оформлена в паї) і то над нею згущаються хмари та кружляють «слуги народу», які мріють прибрати нашу українську землю до своїх рук.

Наші трударі, які «відпахавши» весь свій вік за «спасибі» в силу своєї порядності ще вірять, що нашим чиновникам з вищого ешелону влади просто не повідомляють про те, які безчинства відбуваються на місцях, як старше покоління живе у злиднях, а молодь їде з країни і навіть, коли повертається то не для того, щоб залишитися, а для того щоб забрати своїх рідних з собою, бо на сьогодні нашим людям у наймах краще, ніж в дома. Люди ще вірять, що наша вища влада та президент вирішують більш важливі (глобальні) проблеми, а погані «бояри» (влада нижчого рівня) користується тим, що в президента просто немає часу стежити за тим, що відбувається на місцях на наших з вами вулицях, провулках та в‘їздах. З вищих ешелонів влади постійно лунає думка, що в країні все добре, економіка росте, надра належать народу, а всі негаразди на місцях від місцевої влади, яка неспроможна навести лад на ввірених їм територіях та забезпечити громадам гідне життя.

Виконуючи прохання, яке здебільшого було озвучене нашими шановним пенсіонерами, я звернувся письмово під своїм ім‘ям до нашого президента та доніс йому нашу з вами проблематику. Нижче приводжу зміст мого звернення до президента та відповідь його посадовців на нього. Якщо коротко, то ми з Вами, громадо, зі своїми проблемами нікому не потрібні і за нас з Вами, як за народ, а вірніше, як за електорат, згадують тільки на передодні виборів. Так, за нас з Вами згадають в 2019 році, коли будемо обирати Президента та Верховну Раду України та в 2020 році, коли будуть обирати міського голову та місцевих депутатів. Тому наша головна ціль в період виборів не продатися за гречку та інші блага, а обрати орієнтованих на громаду представників влади.

 

Зміст листа до президента.

 

ДЕПУТАТ ПРИЛУЦЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

ШЕВЕЛЬ ОЛЕГ МИКОЛАЙОВИЧ

___________________________________________________________________

17500,Чернігівська обл.,м.Прилуки

 

Вих.№35                                                                      Президенту України

від. 14 червня 2018 р.                                               Порошенко Петру Олексійовичу

 

ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

 

Щодо особистого прийому

Шановний Петре Олексійовичу!

Стаття 40 Конституції України говорить: "Усі мають право особисто звертатися в органи державної влади, органи місцевого самоврядування та до посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь".

У свою чергу стаття 22 закону "Про звернення громадян" закріплює за чиновниками обов'язок особисто приймати громадян. "Керівники та інші посадові особи органів державної влади, місцевого самоврядування зобов'язані проводити особистий прийом громадян", - наголошується в тексті статті.

Така норма стосується не тільки чиновників середньої руки, але навіть Президента, Прем'єр-міністра і спікера парламенту. Таким чином, закон дає право будь-якому громадянину безперешкодно прийти на прийом до будь-якого українського чиновника, починаючи від президента і закінчуючи працівником ЖЕКу, "…із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення", про що свідчить стаття 1 закону "Про звернення громадян".

Зважаючи на вищевикладене, я просив би Вас, пане Президент, про особистий прийом, як це передбачається чинним законодавством. З інформації в мережі Інтернет (http://www.president.gov.ua) я нажаль не знайшов процедури, дотримуючись якої я як «простий смертний українець» міг би попасти на Ваш особистий прийом. Складається таке враження, що потрапити на особистий прийом до Вас як президента – ніяк. Замість Вас прийом пересічних українців ведуть співробітники Вашої адміністрації. Незважаючи на усі бюрократичні перепони, які стоять на шляху зустрічі мене як пересічного українця та Президента моєї країни, я сподіваюсь, що Ви відгукнетеся на мою пропозицію щодо зустрічі і ми зможемо проговорити ряд проблемних питань громади, інтереси якої я представляю в якості депутата Прилуцької міської ради у м.Прилуки Чернігівської області.

Коротко про ті питання, які хотілося б порушити під час нашої зустрічі та на які були отримані відписки від посадовців усіх рівнів.

1. Реформа децентралізації.

 

Як так виходить, що для прикладу у Дніпропетровській області більшість громади бачить позитив від згаданої реформи, а у Чернігівській – ні. У Дніпропетровській області люди бачать позитив від реформ, бо у них цитую (мовою оригіналу) пости з фейсбук голови Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Резніченко:

  • Село Никольское Солонянского района Днепропетровской области. Капитальный ремонт с гарантией улицы Кооперативной. Еще одно направление, которое мы превращаем в нормальную дорогу с асфальтным покрытием. Каждый год мы ремонтируем более сотни дорог внутри населенных пунктов.
  • Строим мост на объездной дороге Днепра по запорожскому направлению. Мост избавит город от петли. С момента начала строительства прошло два месяца. Сейчас идут последние приготовления перед укладкой асфальта.
  • Маленькое село Чернетчина. Находится на границе Днепропетровской и Полтавской областей. Капитально ремонтируем здесь сразу три улицы: Монастырскую. Нормальные дороги должны быть как в большом городе, там и в самом маленьком или отдаленном селе Днепропетровской области. Поэтому каждый год мы ремонтируем более сотни дорог внутри населенных пунктов области.
  • Покров. Подготовка помещения под одну из семи школ робототехники, которые мы откроем в Днепропетровской области. Кроме нее современным технологиям будут обучаться также дети в Першотравенске, Павлограде, Никополе, Желтых Водах, Каменском и Днепре.
  • 11 новеньких школьных автобусов передали только что в школы Днепропетровской области. Каждый автобус оборудован кондиционером, мягкими креслами, ограничителем скорости, дополнительными люками, громкой связью и «тревожной кнопкой» для вызова водителя. Есть места для рюкзаков и спортивных сумок. На сегодняшний день в области работают более 400 школьных автобусов, которые развозят 17 000 детей и педагогов.
  • Юрий Голик: Реконструкции школ в Днепропетровской области, которые мы делаем прямо сейчас. Одновременно мы реконструируем более 30 школ по всей Днепропетровской области. Каждая реконструкция школы подразумевает ее утепление, замену всех окон, новую крышу, полную реконструкцию внутри по единому проекту, новую мебель, интерактивные доски, бук-кроссинги, тысячи книг в них, нормальные туалеты, новые столовую и спортивный зал, медиатеку, ресурсную комнату, ИРЦ, приведение в порядок территории вокруг школы и полную реконструкцию, а, по сути, строительство заново, школьного стадиона. По сути, каждая школа «разбирается» и «собирается» заново, превращаясь из серых унылых казематов в яркое, комфортное и современное пространство для обучения детей. От старой школы остается только юридический адрес и часть стен.

2. Відсутність коштів у місцевих бюджетах.

 

А от для прикладу в м.Прилуки Чернігівської області громада не бачить позитиву від втілення у життя реформи з децентралізації.

З яким би питанням в інтересах громади мікрорайону «Газове», яку я представляю в Прилуцькій міській раді в якості депутата, я б не звертався, на 90% я отримую приблизну таку відповідь: «У зв‘язку з обмеженим фінансовим ресурсом та незабезпеченістю бюджетними призначеннями на заробітну плату установ, які фінансуються з міського бюджету та додатковим навантаженням на видатки міського бюджету з утримання шкіл та енергоносіїв по галузі охорони здоров‘я, на даний час немає можливості виділити кошти» на вирішення тих чи інших проблемних питань мікрорайону «Газове». Найбільш наболілим є питання щодо виділення фінансування для улаштування твердого дорожнього покриття на нижче приведених ґрунтових вулицях м.Прилуки: вул.Польова на ділянці від вул.Чехова до вул.Костянтинівської, вул. Авіації, вул.Любові Забашти, пров.Любові Забашти, вул.Білецького-Носенка (ґрунтові відгалуження), вул.Добролюбова, 2 в'їзд Вишневий, вул.Раскової на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Богунського та від вул.Польової до вул.Авіації, 1 пров. Чехова,1 пров.Богунський, 2 пров. Богунський, 3 пров. Костянтинівський, вул. Богдана Хмельницького на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Богунського, вул.Поліни Осипенко на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Богунського.

У даному питанні нам відмовляють бюджети різних рівнів, обласне керівництво інформує, що це питання першочергово має вирішуватися за кошти місцевого бюджету, а відповідь місцевого бюджету приведено вище. Може Ви, пане Президент, допоможете нам улаштувати тверде дорожнє покриття на вищезгаданих вулицях.

 

3. Заборона руху вантажного,великогабаритного та великовагового транспорту.

 

Громада нижче приведених вулиць просить про наступне: заборонити рух вантажного, великогабаритного та великовагового транспорту вулицями  Перемоги (на ділянці від вул. Київської до вул. Гвардійської), Костянтинівська (на ділянці від вул.Перемоги до вул.Білецького-Носенка), Білецького-Носенка (на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Чехова), Чехова (на ділянці від вул.Білецького-Носенка до вул. Перемоги).

Більше десяти років мешканці вулиці Перемоги на ділянці від вул.Київської до вул.Гвардійської потерпають від руху вантажних транспортних засобів. Під час руху вантажних автомобілів по вул.Перемоги у будинках від вібрації трясуться меблі. Будинки знаходяться в неналежному стані – мають тріщини на стінах, тому мешканці хвилюються за свої оселі. А ще здіймається пилюка, яка не дає вільно дихати, що шкідливо впливає на навколишнє середовище та дихальні шляхи людей. Також, зважаючи на неналежний стан проїзної частини вулиці, люди хвилюються, що вантажівка, втрапивши у ритвину, втратить керування і як наслідок в‘їде або ж у їх будинок, або зіштовхнеться з одним із автобусів, які обслуговують автобусні маршрути загального користування, що проходять через вулицю Перемоги – в будь-якому випадку наслідки можуть бути жахливі. Мешканці будинків вимагають заборонити рух вантажних автомобілів на ділянці вул. Перемоги від вул.Київської до вул.Гвардійської у м.Прилуки шляхом встановлення заборонних дорожніх знаків 3.3.«Рух вантажних автомобілів заборонено».

Разом з мешканцями вул.Перемоги про заборону руху вантажних транспортних засобів на свої вулицях просять мешканці вул. Костянтинівської (на ділянці від вул.Перемоги до вул.Білецького-Носенка), Білецького-Носенка (на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Чехова), Чехова (на ділянці від вул.Білецького-Носенка до вул. Перемоги).

Мешканці вулиць Костянтинівська, Білецького-Носенка та Чехова наголошують на наступному. Люди в більшості своїй виховують діток як шкільного віку, так і дошкільнят, серед згаданих родин є такі, що мають статус багатодітних. Батьки звертають нашу з Вами увагу, що останнім часом значно зросла інтенсивність руху вантажних автомобілів на згаданих вулицях. Зважаючи на те, що в 2016 році згадані вулиці були відремонтовані, то станом на зараз водії вантажівок і не тільки вантажівок не дотримуються дозволеного швидкісного режиму в межах населених пунктів, що призвело до збільшення аварійних ситуацій на згаданих вулицях. Станом на сьогодні жертвами аварійних ситуацій є домашні тварини. Але громада турбується за життя своїх дітей, які постійно наражаються на небезпеку. Як тільки дитина виходить за межі приватного домоволодіння (в школу, до магазину, на дитячий майданчик), то потрапляє в транспортний колапс свого мікрорайону.

Люди просять врахувати наступні факти:

ü еквівалентний рівень шуму в кімнаті житлового будинку по вул.Перемоги при відчиненій кватирці в нічний час перевищує ГДР, що встановлені СН №3077-84 від «Санитарные нормы допустимого шума в помещениях жилых и общественных зданий и на територии жилой постройки»;

ü вміст вуглецю оксиду в досліджуваній пробі перевищує ГДН, встановлену ДСП-201-97 «Державні санітарні правила охорони атмосферного повітря населених місць (від забруднення хімічними і біологічними речовинами)» та затверджених наказом МОЗ України від 09.07.1997 р.№201; проба повітря відбиралася по вул.Перемоги;

ü рівні віброприскорення в октавних смугах частот та корегований рівень віброприскорення в нічний час в кімнаті житлового будинку по вул.Перемоги під впливом дії вібрації, створеної рухом автотранспорту по вул.Перемоги, становить 30 дБ.

Зазначені вище дослідження проводилися в 2011 році Прилуцькою міською санітарно-епідеміологічною станцією. Зважаючи на збільшення інтенсивності руху вантажних автомобілів на згаданій вулиці, ситуація тільки ускладнюється.

Вантажні автомобілі в основному на згадані вище вулиці потрапляють через міст, стан якого описано нижче.

У м.Прилуки Чернігівської області в 1961 році було введено в експлуатацію міст через Суху Балку по вул.Київській (в народі так званий Плискунівський міст). Станом на 14 червня 2018 в порушення вимог чинного законодавства ДБНВ.2.3-6:2009 С.5 згаданий міст не було обстежено і як результат його експлуатація здійснюється, як то кажуть «на удачу» (впаде той міст чи не впаде). І це при тому, що через згаданий міст проходить мережа автобусних маршрутів (міські, міжміські, приміські).

ДБНВ.2.3-6:2009 С.5

Періодичність обстеження мостів

 

Міст

Вік моста, років

1-20

21-40

41-60

61-80

80 і більше

Періодичність обстеження, років

Металевий, сталезалізобетонний

5

4

3

2

1

Залізобетонний

7

6

5

3

1

 

Для розуміння ситуації щодо технічного стану згаданого мосту просив би звернути Вашу увагу на лист начальника головного управління Національної поліції в Чернігівській області Е.В.Альохіна №860/124/01/13/2017 від 05.04.2017, адресованому голові Чернігівської обласної державної адміністрації Кулічу В.П., зазначається наступна інформація: «…Вантажний транспорт, який звозить сільськогосподарську продукцію до зазначених сушарок, здійснює транзитний рух по вул.Перемоги у м.Прилуки. В результаті того, що зазначеною вулицею рухається велика кількість великовагових транспортних засобів, під впливом вібрації руйнуються житлові будинки мешканців, а рівень шуму перевищує санітарні норми. Разом з цим, у ході перевірки обстежено міст, який знаходиться по вул.Київській. Зазначений міст перебуває у перед аварійному стані, рух по ньому великовагових транспортних засобів може призвести до його руйнування та травмування учасників дорожнього руху…»

Крім того за результатами обстеження мосту, яке виконувалося Київським автомобільно-дорожнім інститутом Центром НТТМ «Практика» в період 1990-1991 рр. ми маємо наступну інформацію (оскільки результат згаданих обстежень було оформлено звітом на російській мові, то надалі інформацію приводжу на мові оригіналу документу):

Обследование моста через «Сухую Балку» по улице Ленина (на даный момент, улица Киевская) выполнялось по заказу Управления жилищно-комунального хозяйства г.Прилуки по договору №14 с НТТМ КАДИ «Практика» сотрудниками кафедры искусственных сооружений и гидравлики Киевского автомобильно-дорожного института. Касаемо моста, то он был введен в эксплуатацию в 1961 году (возраст на сегодня 57 лет). На момент обследования моста в май- август 1990 года было установлено следующие : « …в следствии накопленных дефектов комплекс проезжей части находиться в неудовлетворительном техническом состоянии, износ до 40%, режим эксплуатации – чрезвычайный, К=0,6. Комиссия пришла к следующим выводам: «… состояние комплекса проезжей части и подходов свидетельствует о необходимости реконструкции моста…».

До вищезгаданих висновків комісія прийшла, обстеживши міст, якому на момент обстеження було 29 років, зважаючи на економічні реалії нашого життя в період з 1991 по 2018 рік, належної уваги технічному стану моста не надавалося. З моменту останнього ґрунтовного обстеження мосту пройшло 28 років і ми з Вами розуміємо, що його стан тільки погіршився, з урахуванням руху через нього сучасних зерновозів. Як наслідок є пряма загроза життю учасників дорожнього руху, які проїздять даним мостом. Але знов же на це ніхто не реагує, мабуть чекають невиправних наслідків, які можуть виникнути внаслідок руйнації мосту. Як мінімум через даний міст слід заборонити рух вантажних транспортних засобів на період обстеження даного мосту та усунення виявлених під час обстеження недоліків.

В результаті усім відповідальним особам байдуже до долі громади, яка потерпає від руху вантажівок, ну звісно, якщо на одних терезах добробут пересічного українця, а на інших добробут сильних світу цього…, то тут, як то кажуть, і до бабки не ходи, результат відомо наперед і він не на користь пересічного прилучанина.

 

4. Чому м.Прилуки по суті є фінансовим жебраком???

 

м.Прилуки формує дохідну частину бюджету Чернігівської області на 60 % та дохідну частину бюджету країни більш, ніж на 1 %, при цьому влада міста «ходить пробирається» по всіх інстанціях, бо власних коштів на створення комфортних умов для проживання прилучан у своєму древньому місті над Удаєм – нам не вистачає. Пане Президент, може варто переглянути розмір та види податків, які мають залишатися у місті. А також звернути увагу, що податки мають надходити в казну міста також від фактичного розміщення виробничих потужностей, а не тільки по факту реєстрації. Адже виробництва знаходяться на території міста і як результат весь негатив від них (екологія, розбиті дороги та інше) теж у нас , а кошти десь там у Вас, якось не справедливо з урахуванням втілення у життя реформи з децентралізації. Передані на місця повноваження мають бути на усі 100% підкріплені фінансовим ресурсом.

 

Підсумовуючи вищевикладене, прошу Вас, пане Президент, доки Вас не поглинула передвиборча компанія, про наступне:

 

  1. 1.Запросіть мене як пересічного українця на особистий прийом до Президента моєї країни;
  2. 2.Якщо Ви не можете мене запросити на Ваш особистий прийом, то я як громадянин нашої з Вами країни запрошую Вас з візитом до себе у м.Прилуки Чернігівської області, де ми за Вашої участі зможемо проговорити проблематику нашого міста і можливо Ви відкриєте нам таємницю розвитку Дніпропетровської області та занепад Чернігівської;
  3. 3.Мешканці нижче приведених вулиць просять Вас, пане Президент, допомогти їм влаштувати тверде дорожнє покриття за рахунок коштів обласного чи державного бюджету на таких вулицях м.Прилуки як: вул.Польова на ділянці від вул.Чехова до вул.Костянтинівської, вул. Авіації, вул.Любові Забашти, пров.Любові Забашти, вул.Білецького-Носенка (ґрунтові відгалуження), вул.Добролюбова, 2 в'їзд Вишневий, вул.Раскової на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Богунського та від вул.Польової до вул.Авіації, 1 пров. Чехова,1 пров.Богунський, 2 пров. Богунський, 3 пров. Костянтинівський, вул. Богдана Хмельницького на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Богунського, вул.Поліни Осипенко на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Богунського.
  4. 4.Громада нижче приведених вулиць просить Вашого сприяння в питанні заборони руху вантажного, великогабаритного та великовагового транспорту у м.Прилуки на вулицях  Перемоги (на ділянці від вул. Київської до вул. Гвардійської), Костянтинівська (на ділянці від вул.Перемоги до вул.Білецького-Носенка), Білецького-Носенка (на ділянці від вул.Костянтинівської до вул.Чехова), Чехова (на ділянці від вул.Білецького-Носенка до вул. Перемоги).
  5. 5.Все місто просить Вас збалансувати повноваження, які ми отримуємо внаслідок реформи децентралізації, з наявними у місцевому бюджеті коштами. Напевно, варто переглянути базу оподаткування на основі якої формується дохідна частина бюджету м.Прилуки.

6.Свого часу ми передавали схоже запрошення до відвідин нашого міста Прем‘єр-міністру України, зміст листа-запрошення додаємо, ознайомтеся з ним, будь ласка. В ньому також висвітлена певна проблематика нашого міста. Більш за все пан Гройсман В.Б. нашого листа, завдячуючи працівникам своєї канцелярії і в очі не бачив, сподіваємось, що побачить Президент та відреагує відповідним чином.

Тепер слово за Вами, пане Президент. Чи захочете Ви особисто зустрітися з пересічним українцем залежить цілковито від Вас та працівників Вашої адміністрації, які навряд чи покажуть Вам даного листа? Але ж будемо сподіватися, що останній Майдан був не даремно і наша влада чує свій народ.

 

Відповідь на вищевикладене звернення

 

Як ми бачимо з відповіді, прийом громадян в Адміністрації Президента України проводять працівники Приймальні Президента України. І немає жодного слова, що порушені у нашому звернення проблемні питання будуть опрацьовані та в разі їх підтвердження будуть вжиті заходи для виправлення ситуації на краще. І жодного слова про можливість особистої зустрічі з гарантом Конституції або ж про його приїзд до нашої громади, яка вносить свій значний внесок до дохідної частини бюджету України.

Тому, шановна громадо, нам слід розуміти, що порятунок утопаючого – справа рук самого утопаючого, маю на увазі, що відродженні нашої країни розпочнеться з відродження сіл, селищ та міст. А для цього необхідно, щоб наші громади зробили свій виважений та обґрунтований вибір на виборах 2019-2020 років.

 

Планування робіт в частині благоустрою мікрорайону на 2019 рік.

Шановні сусіди, будь ласка, в стислі терміни надайте наступну інформацію:

  • Які на Вашу думку вулиці, провулки та в‘їзди нашого мікрорайону потребують грейдерування. УВАГА! Для проведення робіт з грейдерування необхідно отримати письмову згоду від усіх наших сусідів, вздовж домоволодінь яких необхідно буде провести роботи з грейдерування. Тому якщо маєте з цього питання спільну думку-повідомляйте про це та будемо працювати.
  • Які зелені насадження (дерева, кущі), що ростуть на земельних ділянках комунальної форми власності у нашому мікрорайоні, потребують спилювання.
  • На яких ділянках наших вулиць, провулків та в‘їздів необхідно виконати підсипку, в цьому питанні також необхідно мати єдину думку з сусідами, біля домоволодінь яких буде заплановано виконання даного виду робіт.
  • Вздовж яких ділянок наших вулиць, провулків та в‘їздів необхідно виконати роботи з будівництва пішохідних доріжок, в цьому питанні також необхідно мати єдину думку з сусідами, вздовж домоволодінь яких хотілося б прокласти пішохідні доріжки.
  • Як не крути, а нам скрізь необхідно мати гарні добросусідські відносини та єдину точку зору між сусідами щодо тих робіт, які необхідно виконати у нашому мікрорайоні для покращення його благоустрою.

Вищезазначену інформацію прошу надати до 10 грудня 2018 року – це значно збільшить наші шанси на включення проблемних питань нашого мікрорайону до плану робіт комунальних підприємств міста на 2019 рік. Після 10 грудня інформація про проблематику нашого мікрорайону також приймається, але сказати точно, скільки потрібно буде часу для вирішення питань, які будуть порушені після затвердження планів робіт комунальних підприємств міста на 2019 рік, на жаль, ніхто не зможе.

 

Очищення снігу на ґрунтових вулицях, провулках та в‘їздах.

 

Щодо очищення наших вулиць, провулків та в‘їздів від снігу, то управлінська команда нашого міста завжди просить три дні, щоб дійти та очистити найвіддаленіші куточки нашого міста від снігу. Тому три дні толерантно очікуємо на належне очищення наших вулиць від снігу. А якщо ж на четвертий день після завершення снігопаду вулиці не очищено, то шановні сусіди,займайте активну позицію, інформуйте адресно, де є проблема і ми разом з Вами гуртуємося та йдемо стимулювати владу виконувати свої обіцянки, бо на моє переконання, мешканці ґрунтових вулиць нічим не гірші за мешканців вулиць з твердим покриттям і вони також заслуговують за своєчасне та якісне розчищення своїх ґрунтових вулиць, провулків та в‘їздів від снігу. Шановні сусіди, Ваша активна громадська позиція це запорука з наведення ладу в нашому мікрорайоні. Якщо ж Ви йдучи ґрунтовками по пояс в снігових заметах, а при цьому ще й несучи діток чи то до школи, чи до садочка просто в «душі полаєте владу до десятого її коліна», то це нічого не змінить. Тільки Ваша активна позиція є запорукою з наведення ладу у нашому місті в цілому та нашому мікрорайоні зокрема. І це стосується не тільки проблеми щодо очищення снігу, а й у сіх інших негараздів та проблемних питань, які супроводжують нас протягом нашого життя. Якщо ми мовчимо, то значить нас все влаштовує, якщо ми хочемо кращого життя, то ми не мовчимо, а боремося і в кінцевому випадку перемагаємо.

 

БАЙДУЖІСТЬ РУЙНУЄ.

Шановні сусіди, будь ласка, не будьте байдужими до стану речей як в місті в цілому, так і в нашому мікрорайоні зокрема. Від Вас багато не вимагається:

ü  проходите повз відремонтовану ділянку вулиці, на якій почав висипатися свіже укладений асфальт, повідомте мене та гарячу урядову лінію тел.1545;

 

ü  не працює на вулиці нещодавно збудована мережа зовнішнього освітлення, повідомте мене та гарячу урядову лінію тел.1545;

 

ü  не вивозять вчасно сміття чи не очищають вулиці від снігу, повідомте мене та гарячу урядову лінію тел.1545;

 

ü  зіштовхнулися з «хамською» поведінкою представника влади, повідомте мене та гарячу урядову лінію тел.1545;

 

ü  якщо Ви зіштовхнулися з порушенням своїх прав в будь якій формі та в будь якій сфері свого життя, повідомте мене та гарячу урядову лінію тел.1545;

 

Тільки разом з Вами і тільки шляхом розголосу заскорузлих на теренах нашого міста проблем, ми зможемо навести лад в нашому древньому місті над Удаєм.

 

СУСІДЕ, ПАМ‘ЯТАЙ ГОЛОВНЕ!!!

 

Усі проекти, які реалізуються у нашому місті, фінансуються за кошти, які Ви сплачуєте у вигляді податків.

Кожен з Вас має право на якісне життя.

Життя без поборів у вигляді різних благодійних внесків.

Життя на заасфальтованих та освітлених вулицях.

Життя, коли діти мають гідну роботу вдома, а не їдуть в найми.

Життя, коли Вашої пенсії чи заробітної плати вистачає на усі Ваші потреби.

Життя, у якому закон та його слуги правоохоронці захищають Вас та Ваші родини, а не чергового «авторитета…»

Життя, у якому єдиним джерелом влади в Україні є народ , а не «перевертні», які під час виборів «святі та божі», а після них не бачать свій народ в очах .

Сусіди, не будьте байдужими, допомагайте виборювати у влади гідне життя для Вас та Ваших родин.

Час переходити від балачок про наші негаразди на кухнях до їх обговорення на:

  • урядовій гарячій лінії тел.15-45 (безкоштовно з мобільного);

 

  • в судових засіданнях, не чує влада почують суди, є змога залучати безкоштовних адвокатів;

 

  • мирних мітингах-протестах як це нам гарантує Конституція України.

Хто готовий до активних дій – відгукніться.

Мої тел.050-262-25-68; 067-915-60-90

Шукаю на кожній вулиці нашого мікрорайону активних сусідів, які готові наводити лад у нашому спільному домі, нашому древньому місті над Удаєм.

Нагадую межі мого виборчого округу.

Шановні сусіди! Дозвольте Вас проінформувати, що я, депутат Прилуцької міської ради від політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Олег Шевель, обраний по виборчому округу №25, проводжу прийом жителів міста в останню середу кожного місяця з 15:00 до 17:00 за адресою: вул. Гвардійська, 88/2 (приміщення комітету самоорганізації населення №7).

Нагадую межі виборчого округу №25: в’їзд 2 Вишневий; вул. Авіації; вул. Білецького-Носенка; вул. Богдана Хмельницького: 5, 7, 9, 13-46; вул. Любові Забашти; вул. Добролюбова; вул. Костянтинівська: 176-176 (к. 1), 178, 180, 182, 188, 190, 192, 196, 198, 200-202, 204, 206, 208, 210, 212, 214, 216, 218, 220, 222, 224-226, 228, 230, 232, 234; вул. Перемоги: 119, 121, 123, 125, 127-129, 131, 133-133 (к. А), 135-162, 164-172; вул. Поліни Осипенко: 8, 10, 12, 14, 16, 27-49; вул. Польова: 37-94; вул. Раскової: 24-81 (к. А); вул. Житня: 134, 136-140, 142, 144-179; пров. Любові Забашти; пров. 1 Богунський; пров. 1 Чехова; пров. 2 Богунський; пров. 3 Костянтинівський.

Розумію, що не всім буде зручно долати відстань до КСН №7 чи чекати на зустріч цілий місяць. Тому за потреби телефонуйте: 050-262-25-68 чи 067-915-60-90 і ми зможемо домовитися про зустріч в інший час та в іншому місці, які для вас будуть більш зручними.

Як у період до виборів, так і зараз звертаюся до вас із проханням: виберіть на кожній вулиці нашого мікрорайону активних сусідів, із якими я міг би підтримувати зв'язок та координувати свої дії, спрямовані на наведення ладу на наших із вами вулицях. Без вашої активної позиції та всебічної підтримки досягти позитивних змін в нашому районі буде тяжко.

 

P.S.-на першу вимогу громади готовий звітувати на кожній нашій вулиці, провулку чи в‘їзді.

Телефонуйте (050-262-25-68 чи 067-915-60-90) і не залежно від кількості бажаючих почути мій звіт (хоч це буде і одна людина) я прийду у зручний для Вас час та зазначене Вами місце і прозвітую за свою діяльність, як Вашого представника у Прилуцькій міській раді.

 

МАЄТЕ ПРОБЛЕМУ, ПИТАННЯ ЧИ ПРОПОЗИЦІЮ – ЗВЕРТАЙТЕСЯ.

БУДЕТЕ МОВЧАТИ – ВТРАТИМО ДЛЯ НАШИХ ДІТЕЙ І МІСТО, І КРАЇНУ!

Мої телефони: 050-262-25-68; 067-915-60-90

 

З ПОВАГОЮ

ВАШ СУСІД – ДЕПУТАТ                      ШЕВЕЛЬ ОЛЕГ

 

Прочитано 1555 разів
Оцінити матеріал
(8 голосів)
Опубліковано в Прилуцький Парламент
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 374 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!