№ 38

19 вересня 2024 року

ПРИЛУКАМ ЧАС ПОЛИШАТИ РЕЙТИНГИ ДЕПРЕСИВНИХ МІСТ

  • Середа, Груд. 05 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Не так давно мені випала нагода побувати на презентації Рейтингу прозорості інвестиційного сектору 100 найбільших міст України в Ніжині. Повертався звідти з суперечливими думками. За оцінками експертів, Ніжин увійшов до 50-ти українських міст, які мають найкращі показники прозорості інвестиційного сектору, а саме, посів 39-те місце. Показник більш ніж пристойний для невеликого міста, але ніжинська влада на цьому не зупиняється, бореться за кожен бал, прагне підняти своє місто якнайвище в рейтингу. Адже це – нові інвестиції, розвиток місцевого бізнесу, розвиток території. Саме тому 12 листопада до Ніжина були запрошені представники кількох міжнародних програм, котрі зробили детальний аналіз роботи міської ради в плані її відкритості та надали посадовцям деякі рекомендації.
Я часто буваю на подібних форумах у Києві, де збираються представники найбільших українських міст, тож був приємно здивований, що Ніжин не поступається їм у своєму прагненні стати відкритим і привабливим для інвестицій. Так у місті діє інвестиційний портал із вичерпною інформацією для потенційних інвесторів, із переліком об’єктів та інженерних мереж, які міська рада може запропонувати для інвестування. Нині такий інтернет-ресурс необхідний будь-якому місту (якщо, звісно, воно зацікавлене в розвитку та процвітанні). Увесь сучасний світ користується послугами Інтернету – а значить, якщо місто представлене в Інтернеті, то його шанси зацікавити інвестора збільшуються в рази. У Прилуках же немає інвестиційного порталу – ні в україномовній, ні в англомовній версіях. А отже, вітчизняні та закордонні інвестори не мають змоги ознайомитися з нашим містом і прочитати про інвестиційно привабливі об’єкти. На сайті міськради є невеликий розділ «WelcometoPryluki» з інформацією про місто англійською мовою – оце й усе, що можуть дізнатися про Прилуки відвідувачі з-за кордону. Як на мене, для промоціювання Прилук на міжнародному рівні та зацікавлення потенційних інвесторів цього замало. Сьогодні залучення інвестицій – один із найважливіших пріоритетів, на які має спрямувати свої зусилля місцева влада. Якщо будуть інвестиції, зростатиме економіка – місто житиме.


Не менш важливим є використання інтернет-платформ і на місцевому рівні, тому що вони значно спрощують комунікацію між владою та громадою. Якщо й далі спиратися на приклад Ніжина, то на порталі Ніжинської міської ради є можливість публічних обговорень регуляторних актів і гострих питань міста; діє Відкритий бюджет, де громада може прослідкувати витрачання всіх міських коштів, як кажуть, до останньої платіжки; а також громадяни мають можливість звернутися до міського голови саме через сайт міської ради.
Я переконаний, що в Прилуках так само необхідно впровадити всі ці електронні платформи інформаційної системи «Розумне місто»: Відкритий бюджет, е-послуги, інвестиційну карту, можливість звернутися з онлайн заявкою до управління житлово-комунального господарства та проконтролювати її виконання.
На сьогодні в нашому місті вже створені кілька платформ – як наприклад, «Онлайн петиції» чи «Громадський бюджет», які прилучани активно освоюють. Але це лише мізерна частка того, що має працювати. Діяльність міської влади мусить бути максимально прозорою, і «Розумне місто» – ефективний інструмент реалізації цієї мети.
На початку я прагнув запровадження в Прилуках Відкритого бюджету. Але, зважаючи на колосальні проблеми в галузі житлово-комунального господарства, тепер маю переконання, що Відкритий бюджет – це тільки перший крок переходу міста до роботи в сучасному електронному форматі. Інформаційна система «Розумне місто» відкриває широкі можливості для безпосередньої співпраці комунальних підприємств із громадянами, дозволяє прослідкувати виконання заявки від її подання до завершення роботи.
У жовтні поточного року я розробив і подав міському голові проект рішення «Про Відкритий бюджет м. Прилуки», з пропозицією отримати доступ до вищеназваних електронних продуктів на порталі «Розумного міста». З невідомих мені причин цей проект рішення не був внесений до порядку денного пленарного засідання сесії 26 жовтня. Наполягатиму, щоб наступна чергова сесія міськради розглянула мою пропозицію, та в Прилуках нарешті запрацював Інтернет-портал «Розумне місто», як це вже зроблено в багатьох українських містах.
Я зупинився лише на одному аспекті ніжинського управлінського апарату – відкритості його роботи та доступності для інвесторів і пересічних громадян. В інших галузях життєдіяльності досягнення Ніжина не менші. Місто змінюється на очах, це може підтвердити кожен, хто там буває. Я радію за сусіднє місто й моїх товаришів, які зараз працюють у Ніжинській міській раді та розвивають місто. Але разом із тим, стає прикро за рідні Прилуки, бо наше місто, за даними тих же експертів, пасе задніх на останніх місцях у Рейтингу 100 найбільших міст України.
Після моєї публікації вищевказаного Рейтингу в соцмережах Прилуцька міська рада оприлюднила на своєму сайті статтю, де переконує читачів, що насправді станом на 26 листопада поточного року Прилуки посіли 50-ту позицію в Рейтингу прозорості серед ста найбільших українських міст. У такому разі маю питання до міської влади: то чиє ж недопрацювання в тому, що Прилуки, з нулем набраних балів, опинилися в хвості опублікованого експертами проекту «TransparentCities» Рейтингу прозорості інвестиційного сектору, який наразі презентується по українських містах?
Я добре пам’ятаю той час, коли Прилуки йшли в авангарді Чернігівської області, були взірцем не лише для міст Чернігівщини, а й для обласного центру. У нас впроваджувалися інноваційні технології, до нас йшли інвестиції та гранти. Тепер же ситуація змінилася. Величезний потенціал міста не використовується, Прилуки не вибувають із рейтингів депресивних міст. А в цей час інші українські міста розвиваються, знаходять для цього і можливості, і шляхи. Маємо в Україні багато прикладів, коли навіть менші від Прилук містечка залучають багатотисячні інвестиції, розвивають економіку та заробляють великі кошти на культурних заходах. Такий досвід був і в Прилуках. Але ми його втратили. На жаль.
Днями я отримав із міської ради проект Стратегії сталого розвитку міста Прилуки до 2025 року – мені та іншим депутатам міськради його надіслали для того, щоб ми надали свої зауваження та доповнення при розгляді документу на сесії міської ради. Я готовий додати свої депутатські пропозиції до Стратегії міської ради. Разом із тим, хочу зазначити, що моєю командою розроблена Стратегія розвитку Прилук – 2030. Її головні напрямки спрямовані на інвестиційну привабливість Прилук, запровадження е-послуг у сферах життєдіяльності міста, максимальну прозорість і відкритість роботи міської влади. Я вірю у своє рідне місто й дуже хочу бачити його на перших позиціях у найпрогресивніших рейтингах міст України.

Артем Рожко, депутат Прилуцької міської ради

Прочитано 1213 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Прилуцький Парламент
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 537 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!