№ 38

19 вересня 2024 року

Що буде з жіночим святом?

  • Середа, Груд. 06 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

8 Березня в Україні під загрозою скасування. І, схоже, що в новому 2018 році українці отримають менше свят.
Один із кандидатів на скасування та переформатування – Міжнародний жіночий день 8 Березня, що традиційно відзначається всіма жінками, та й чоловіками теж, на самому початку весни. З ініціативи голови Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, свято 8 Березня хочуть перейменувати на «День боротьби за права жінок». При цьому ще й позбавити його статусу офіційного вихідного, перетворивши на звичайний будній день.
Натомість інститут пам’яті пропонує в списку державних свят України замінити святкування Міжнародного жіночого дня традицією відзначати Шевченківський день 9 березня й зробити його офіційним вихідним.
Ця пропозиція озвучилася в рамках декомунізації радянських свят, і в число «опальних дат» також можуть потрапити 1 і 9 Травня. При цьому 1 Травня називатиметься Днем праці, а вихідний із 9 травня перенесеться на 8 травня як День пам’яті та примирення.
Ця тема не нова, а питання про те, щоб скасували 8 Березня, вже піднімалося в 2017 році. Але тоді загроза оминула улюблене свято, й жінки змогли відсвяткувати свій законний день. І тепер багатьох громадян України цікавить питання, чи буде 8 Березня вихідним наступного року або ж за рішенням уряду він перекочує в список будніх днів. Редакція «Град Прилуки» не оминула нагоди поцікавитися і враженнями прилучан із даного приводу. І ось які думки ми почули:

Анастасія Яновицька, продавець-консультант:
– Із самого дитинства нас привчали святкувати 8 Березня як свято жінок, весни, краси й жіночності. Сьогодні ж це свято поглинула комерція. Що стосується ймовірного перейменування свята, то ,на мою думку, варто згадати, що насправді стоїть за Міжнародним днем жінок. Це десятиліття, якщо не століття, боротьби однієї половини людства за право будувати своє життя та робити вибір самостійно на одному рівні з іншою половиною людства. Це не лише право голосу, це і права на освіту, опіку над дітьми, роботу та багато іншого, що сьогодні ми вважаємо само собою зрозумілим. Тому для мене 8 Березня – це день, коли необхідно згадати, що боротьба для жінок продовжується, хоча тепер на нашому боці є й багато чоловіків, які не бояться називати себе феміністами. А ось чи працювати в цей день, то, на мою думку, якщо для Міжнародного дня жінок виділяли вихідний день, то він і має бути таким.
Олександр Гордієнко, охоронець:
– Таке відчуття, що в Раді залишилися одні маразматики, які займатимуться чим завгодно, лише не своїми прямими обов’язками. У країні розвал, війна, ціни на все ростуть, а їх перейменування свят хвилює! Перейменовувати свята, вулиці, райони... Гроші нікуди дівати? А з 8 Березня що? Кому воно заважає? І вихідний скасувати – це зовсім не правильно. Моя дружина з ранку до вечора працює, у вихідні дні теж відпочинку мало. Треба, щоб періодично були такі святкові вихідні дні. Елементарно, щоб хоча б відіспатися.
Ольга Маслова, медсестра:
– Для мене 8 Березня асоціюється з приходом весни, гармонії та оновлення..Це єдине красиве свято в Україні, політичний сенс його давно забутий. Коли ще жінки можуть отримати букет квітів, компліменти й порадіти, особливо ті, у кого немає чоловіка чи близького друга? Не можна відміняти святковий вихідний, адже ми так чекаємо відпочинку від рутинної роботи. Що ж стосується перейменування свята, то, на мою думку, це все просто дурня. Хоча б один день у році жінка може відчувати себе просто ЖІНКОЮ, а не «боротися за свої права»?
Катерина Мальська, пенсіонерка:
– У важкі післявоєнні часи приводів для свята було не так вже й багато. Тому вже студенткою не шкодувала часу та сил, щоб потішити маму на 8 Березня. Одяг чи парфуми ще треба було дістати. А от із квітами клопотів не було. З подругами також влаштовували дівочі посиденьки. Я вже давно на пенсії й у мене, можна сказати, кожен день вихідний, але коли ще працювала, то день відпочинку на 8 Березня ніколи зайвим не був.
Віта Павлиш, вихователь ДНЗ:
– На мою думку, перш за все потрібно правильно розставити акценти. 8 Березня – це свято миру та жінок, яке ми відмічаємо ще з 1977 року. Святковий вихідний повинен бути обов’язково, ну чому ні? Та й узагалі ТРЕБА відмічати 8 Березня. Це ж не День Жовтневої революції. Це чудове свято весни та жінки. І дуже добре, що чоловіки дарують нам підсніжники та гарні слова в цей день.
Олександр Хандога,    військовий:
– Свята змішувати з політикою не слід. 8 Березня – це свято весни, жіночності. Це ще один привід зробити жінкам і дівчатам приємне. Я щороку дарую в цей день дружині квіти, а моїм донечкам подарунки. Також вітаю маму, сестру, племінницю, а ще так співпало, що й тата, бо в нього якраз день народження. Міжнародний жіночий день потрібно святкувати, однак не прив’язуючи до конкретної історичної дати.

Як ми бачимо, думки людей різняться, але в одному всі точно одностайні – ми сприймаємо 8 Березня як свято весни. Після довгих сірих, холодних зимових днів саме 8 Березня та днів за два-три до цієї дати все раптово змінюється завдяки посмішкам, квітам, теплим вітанням навіть від незнайомих людей на вулиці. Від цього свята не очікуєш дива, як від Нового року чи Різдва, з 8 Березня ніхто не обіцяє собі почати життя спочатку чи щось кардинально в ньому змінити, воно не наповнює любов’ю та гордістю за свою країну й не є точкою відліку. Проте для багатьох саме з цього дня починається весна. Навіть якщо за вікном іноді ще не зовсім весняна погода, але, як мінімум, настрій уже точно весняний – сонячний і веселий. Можна сперечатися щодо доцільності збереження цього радянського свята, а можна просто дещо відкоригувати його зміст і прибрати зайвий офіціоз. Свято весни, краси й жіночності обов’язково має бути, тому що воно дозволяє нам відволіктись від буденності й зігріти теплом і щирістю тих, хто поруч. А ще це просто додатковий вихідний, несподіваний день тепла та світла одразу після сірих зимових місяців.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 7740 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз один гість и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!