№ 38

19 вересня 2024 року

Нехай буде світло!

  • Середа, Груд. 20 2017
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Щороку 22 грудня, коли дні найкоротші, а ночі довгі, відмічається День енергетика – професійне свято працівників енергетики й електротехнічної промисловості України, яке встановлене на знак визнання їх заслуг у економічному розвитку, вдосконаленні та підтримці повсякденного життя населення.
Це свято об’єднує всіх людей, причетних до енергетики, всіх, хто працює або колись працював у цій галузі. До них приєднуються викладачі, студенти, випускники профільних учбових закладів, жителі населених пунктів, для яких виробництво енергії є градоутворюючою галуззю.
Не дивлячись на те, що в Україні День енергетика – звичайний робочий день, відзначають свято досить урочисто й на урядовому рівні, й у трудових колективах.
Ми, як завжди, не оминули нагоди поздоровити місцевих представників такої важливої галузі, тому зустрілися з головним енергетиком Прилуччини Андрієм Івановичем Бордовіциним. Він, до речі, очолює два підприємства: є директором Прилуцького РЕМу та виконуючим обов’язки директора Південних високовольтних електричних мереж. Тобто Андрію Івановичу підпорядковується не лише наше місто та район, а й уся південна частина області.


– Андрію Івановичу, розкажіть про свій колектив. Як то кажуть, із ким доводиться працювати?
– Колектив у нас дуже хороший. Всі люди добросовісні. Ми завжди намагаємося швидко реагувати на звернення громадян та організацій. Але не всі знають, що по місту, наприклад, працює всього дві бригади: 3 чоловіки обслуговує трансформаторні підстанції та ще 7 займається чисткою ліній. І зрозуміло, що одним днем усе зробити не можна. Трапляється так, що й уночі доводиться виїжджати та надавати допомогу, щоб люди без світла не лишилися. До речі, за останній рік ми пережили 4 випадки штормових поривів вітру: один у червні та три в липні-серпні. Але за дві доби з усім впоралися та повністю відновили систему подачі енергії.
– З якими ще проблемами доводиться стикатися в роботі?
– Найбільша проблема для нас – це дерева. На жаль, часто люди не розуміють, що наші плани згідно вимог повинні виконуватися, що гілля дерев заважає повноцінній подачі енергії, оскільки все, до чого торкається дріт, забирає частину тої ж таки енергії на себе. Через це відбуваються перепади напруги, і люди самі ж починають скаржитися. А хто в цьому винен?
– Дійсно, хто?
– Дуже часто чуємо на свою адресу негативні висловлювання, що ми «вороги народу», спилюємо людські дерева та хочемо перетворити їхні ділянки на пустелю. Зачасти люди не підпускають наших працівників до дворів, перегороджують дорогу, лише щоб грушку чи абрикоску не зрізали. Але чи розуміють вони насправді, що це таке? Навіщо там узагалі щось садити? Це ж дуже небезпечно. Напруга – 10 кВ. А не дай Боже щось трапиться… Дерева, через гілля яких проходять високовольтні дроти – це пряма загроза людському життю.
– Справді, чи не кожному жителю приватного сектора хочеться, щоб гарно було не лише у дворі, але й біля нього. А часом на подвір’ї просто не вистачає місця на те, щоб посадити квіти чи дерева. Як же бути?
– Ну якщо вже до кінця розбиратися в даному питанні, то лише 70 см від двору – це хазяйська територія, далі вже йде територія громади. І нам треба її обслуговувати. Але ніхто не хоче цього розуміти. Правда, трохи кращою є ситуація в районі. Там і сільські голови й громада йдуть нам назустріч і не перешкоджають роботі. У селах люди якісь добріші. Та й, мабуть, значно краще та гостріше розуміють, що значить залишитися без світла.
А ще однією з проблем є те, що люди останнім часом почали вдаватися до крадіжок. Газ дорогий, переходять на електричні обігрівачі, думаючи, що електроенергія дешевша, і незаконно підключаються. Але хочеться нагадати кожному з таких хитрунів, що вкрасти вони можуть на 100 грн, а штраф доведеться заплатити 20 тис. грн. Мінімум. За крадіжку, за підключення до обліку… і тут вже не відвертишся й суд не обійдеш. Доведеться платити. Тому хочеться порадити нашим клієнтам навчитися економити. Є дуже гарний варіант – двозонний лічильник. До речі, Чернігівська область займає І місце по Україні за кількістю встановлень таких лічильників. Зараз щодня по 15-20 подібних заяв розглядаю.
– А чи багато боржників?
– Дуже багато. Це ще один наш так званий біч. Не платять люди, й не платять тисячами. А нам доводиться особливо злісних боржників відключати, хоч як би вони не ображалися. Усі в рівних умовах – за товар треба платити.
– Чи співпрацюєте ви з іншими організаціями в місті та районі?
– Звісно, дружимо ми з усіма й намагаємося завжди йти назустріч, особливо бюджетним організаціям. Спів- працюємо з управлінням освіти Прилуцької міської ради. Часто з садочків та шкіл викликають гілки обрізати чи дерево спиляти, які несуть загрозу для дітей – швидко допомагаємо. Та цього, знову ж таки, не видно, бо ми не афішуємо,  а просто допомагаємо.
Ось не так давно стався прикрий випадок на 205 АТП (очисні споруди «Прилукижитлобуд») – відбулося замикання, було пошкоджено 2 кабельні лінії в 10 кВ. Міський голова звернулася з проханням про допомогу, і ми пішли назустріч, виручили. Це був би просто колапс для міста, тому наша бригада виїхала, хлопці до 10 години вечора працювали і все полагодили, хоча це і не наше підпорядкування. Тобто з містом ми товаришуємо. Просто часто нашої роботи не видно. Помічають лише тоді, коли конкретно в когось світло зникло.
ПАТ «Чернігівобленерго» активно займається молоддю. Створено у нас і Спілку ветеранів десантників, куди входять АТОвці й афганці (усі бажаючі). Днями провели футбольний турнір, присвячений Дню енергетика.

Улітку, наприклад, був турнір допризивної молоді за участі команди Прилуцького району (тренер Юрій Лозовий). Хлопцям дуже сподобалося, всі отримали подарунки, м’ячі, грошові премії.
До того ж, ми тісно співпрацюємо з Прилуцьким агротехнічним коледжем. Їхні студенти у нас часті гості. Ми й екскурсії проводимо, й лабораторні та практичні заняття, 90% наших робітників – це випускники саме цього закладу.
– Останнім часом стало модно надавати благодійну допомогу. Чи є у вас підшефна організація?
– Так, уже давно ми опікуємося Прилуцьким обласним будинком дитини «Надія». Завжди допомагаємо в підготуванні різних свят та в побутових питаннях. Нещодавно їздили наряджати ялинку на території закладу з дітками. ПАТ «Чернігівобленерго» приймає активну участь у житті даного закладу.
– То з якими підсумками ви підходите до професійного свята та кінця року загалом?
– Ми виконуємо річний план. У всіх є напруга, не вводиться графік аварійних відключень. А це не може не радувати. Цього року ми освоїли вже 300 опор і 10 км дроту. Максимально провели заміну на ділянках, що цього потребували. Цікаво те, що нашу машину (червону з білим), яка їде на виклик, у народі вже прозвали «швидка енергетична допомога». Люди, коли бачать, що машина приїхала, відразу розуміють, що скоро буде світло. А бригада справді дуже швидко приїжджає. Узагалі стараємося реагувати на всі звернення та скарги. Правда, буває, що не завжди відповідаємо, та й є люди, які надмірно скаржаться. Усяке буває.
– Андрію Івановичу, а як плануєте День енергетика святкувати? Вітатимете своїх колег?
– 22 грудня святкувати почнемо з самого ранку. В агротехнічному коледжі нам для цього актову залу виділили. Запрошуємо, звісно, посадовців міської та районної адміністрації, колективи Прилуцького РЕМу і Південних високовольтних електромереж та, звісно ж, пенсіонерів нашої галузі. Там відбудеться святковий концерт, виступатимуть дитячі творчі колективи.
– Будете нагороджувати кращих працівників?
– Не обійдемось і без цього. Хоча в нас усі кращі. Звісно всіх відразу не нагородиш. То я говорю колегам: «Не хвилюйтеся, ваш час також прийде!» За три роки мого керівництва вже, мабуть, усі були нагороджені. Бо вони дійсно найкращі.
– І наостанок, Андрію Івановичу, що б хотіли побажати колегам та своїм клієнтам?
– Колеги! Друзі! Хочеться привітати всіх зі святом нашої професії. Знаю, що ви люди віддані своїй роботі, відповідальні та працьовиті фахівці. Бажаю нових досягнень, фінансової стабільності та розуміння керівництва. Хотілось би працювати з вами ще багато років. Будьте здорові!
А нашим численним клієнтам можу сказати коротко, але змістовно – щоб було тепло і світло не лише у ваших душах, а й у ваших оселях!
Цього дня редакція «Град Прилуки» приєднується до поздоровлень на адресу всіх наших енергетиків. Ми бажаємо їм світлого та надійного майбутнього, здоров’я, успіхів на виробництві, радості та здійснення всіх теплих надій!
Ви заряджаєте енергією кожне наше свято, хай і ваш професійний день буде наповнений світлом, теплом і енергією наших щирих вітань та поздоровлень! Нехай буде світло!

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1589 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 318 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!