№ 38

19 вересня 2024 року

Хто та як нас обслуговує?

  • Середа, Бер. 28 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Що ми знаємо про комунальні підприємства в Прилуках? Найбільше на слуху, зазвичай, наші ЖЕКи, водоканал, газова служба, РЕМ. А що з іншими? Чим вони займаються? Як виживають чи навпаки процвітають?
Отож, продовжимо серію статей про комунальні підприємства, які обслуговують наше з вами місто. Поговоримо сьогодні про КП «Міськсвітло» й дізнаємося за що ж воно відповідає та яка користь від цього підприємства прилучанам.
Комунальне підприємство електромереж зовнішнього освітлення «Міськсвітло» Прилуцької міської ради було створене 22 роки тому, у січні 1996 року внаслідок відокремлення від Чернігівського підприємства зовнішнього освітлення «Облсвітло». З 2014 року директором КП є Шаповал Євген Дмитрович.
Основна господарська діяльність, яку виконує дане підприємство – це роботи по зовнішньому освітленню вулиць міста, будівництво та капітальний ремонт зовнішніх освітлювальних мереж до 1000 кВт, обслуговування світлофорних об’єктів (ремонт та заміна лампочок). Крім того, до їх обов’язків входить кронування дерев, видалення аварійних, всихаючих та ослаблених, пошкоджених шкідниками, хворобами або внаслідок стихійних явищ, техногенних впливів окремих дерев або їх груп, а також встановлення та демонтування дорожніх знаків. Роботу КП «Міськсвітло» забезпечують 32 працівника, із яких 4 – електромонтери.


Фінансується комунальне підприємство місцевою владою. За словами Євгена Дмитровича, цього року їм виділили 800 тис. грн. В арсеналі КП є 5 одиниць спецтехніки – 3 трактори та 2 автовишки АП-17. Одна використовується для обпилювання дерев, інша – для обслуговування зовнішніх освітлювальних мереж по місту. Директор підприємства скаржиться, що, на жаль, наявна техніка вже досить стара й потребує оновлення. Цього року сподіваються все-таки купити ще одну автовишку, бо тих двох, що є, просто не вистачає.
По всьому місту Прилуки нараховується 5500 світлоточок, відповідно на кожного електромонтера КП «Міськсвітло» випадає по плану обслужити близько 1000 світлоточок, але з однією машиною цю роботу виконати складно.
Загалом, Шаповал Є.Д. розповів, що для підприємства складається план робіт на рік, де в порядку черги розписуються всі роботи як по заміні ламп, так і по спилюванню дерев. Звісно з особистими проханнями звертаються й мешканці міста. Часто можна почути скарги на те, що КП «Міськсвітло» не поспішає виконувати замовлення пересічних громадян. Євген Дмитрович коментує це так: «По мірі виконання планових робіт ми завжди намагаємося виконувати й індивідуальні замовлення. Але ж, зрозумійте, якщо ми зараз зайняті на якомусь об’єкті, то не можемо просто все покинути та їхати в інше місце. Крім того, повторюся, машин не вистачає. Буває й так, що скаржаться, бо по декілька років чекають, але ми пояснюємо, що їхні дерева в плановій черзі стоять, яку здвинути ми не можемо».
Є певна процедура написання звернення щодо відновлення зовнішнього освітлення чи спилювання певного дерева: спочатку ви подаєте заяву в Громадську приймальню Прилуцької міської ради, потім її направляють на розгляд до управління ЖКГ, де складається черга, визначається кошторис робіт і вже після цього вноситься в план робіт КП «Міськсвітло».
Що ж стосується спилювання дерев, то за словами Євгена Дмитровича, у 2014 році був своєрідний застій з цього питання. Не було спиляно жодного дерева. Але вже за останні роки підприємству під його керівництвом вдалося наздогнати план, прибравши 411 аварійних дерев у 2016 році та ще близько 300 дерев у 2017. Таким чином, буквально за декілька років вони сподіваються повністю закрити це питання (було б фінансування).
Усі ми пам’ятаємо, як восени 2017 року працівники даного комунального підприємства проводили ремонтні роботи на Театральній площі (міняли кабелі та встановлювали нові енергозберігаючі лампи). Напередодні ж новорічних свят у них також є свої обов’язки. Як ви гадаєте, хто відповідальний за головну ялинку міста та ілюмінацію всієї Центральної площі? Так, це знову ж таки «Міськсвітло». Працівники КП встановлюють, прикрашають новорічне дерево й розбирають його по закінченню свят.
Крім того, як повідомив директор підприємства, останні роки йде активна робота із заміни старих ламп розжарювання в зовнішньо-мережевій системі на нові енергоефективні (LED-лампи). За 2016 рік було реалізовано проекти по енергозбереженню вуличного освітлення на прикладі двох мікрорайонів: Заудаївський та Рокитний, де встановили 918 ламп. У 2017 році додалися ще такі мікрорайони, як Дослідна, Плискунівський, а також військові містечка №12 та №17. Займається КП не лише заміною ламп, але й прокладанням нових ліній зовнішніх електромереж. Загалом за два останні роки освітлення з’явилося й у тих мікрорайонах, де його взагалі ніколи не було. А це, не мало не багато, 40 вулиць нашого міста.
Згідно приписів Національної поліції як організаторів дорожнього руху по місту Прилуки щорічно проводиться встановлення дорожніх знаків. У 2016 році міською радою було надано 163 тис. грн на встановлення 154 знаків. А у 2017 році за 200 тис. грн встановили ще 164. Цього ж року кошти виділили на встановлення 65 дорожніх знаків.
Як уже зазначалося вище, на балансі підприємства знаходяться 13 світлофорних об’єктів. Євген Дмитрович розповів, що наразі вже закупили 2 нових світлофори, які будуть встановлені найближчим часом на перехресті вулиць Київська – Котляревського та Гімназична – Костянтинівська. Це вже сучасні моделі світлофорних об’єктів, які абсолютно відрізняються від тих, якими місто користувалося до цього часу. Витрачено на них було 480 тис. грн. Світлофор же, який буде демонтовано з перехрестя Київської – Котляревського, перенесеться на вул. Перемоги.
Таким чином, КП «Міськсвітло» в особі свого керівника сподівається на порозуміння з прилучанами, оскільки вони всіма силами намагаються змінювати підхід до виконання робіт, хоча, на жаль, це й не завжди вдається. Як кажуть, усім не вгодиш.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1513 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 302 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!