№ 38

19 вересня 2024 року

ВІСНИК МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ

  • Середа, Бер. 28 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

озпочався робочий тиждень, була доволі емоційною та відвертою. Розпочалася вона з ознайомлення учасників засідання з результатами обстеження житлових будинків, які постраждали від наслідків аварії на каналізаційному колекторі.
Не оминули на засіданнях і теми недофінансування медичної галузі та неминуче скорочення її представників.

Експертна оцінка збитків, підтоплених унаслідок аварії на колекторі будівель

Під час обстеження матеріальної шкоди, завданої мешканцям восьми будинків, спеціально створена комісія заактувала всі озвучені прилучанами скарги та направила витяги з акту кожному з постраждалих. Після отримання замовних листів із переліком утрат, що потребують відшкодування, жодний із адресатів не звернувся до комісії для внесення додаткових пошкоджень.
На замовлення КП «Прилукитепловодопостачання» спеціалісти Чернігівської регіональної торгово-промислової палати здійснили експертну оцінку пошкодженого майна. При обстеженні земельної ділянки по вул. Шевченка, 28 встановлено, що стічними водами було підтоплено ділянку площею 285, 5 м2, на якій було висаджено 17 кущів винограду, 135 кущів полуниці, 11 кущів смородини, 2 дерева яблуні, 20 кущів малини і 50 м2 часнику. На час проведення експертизи вдалося встановити, що пошкоджено часник і полуницю на суму 1675 грн. Чи зазнали шкоди від стічних вод інші садові культури, які залишилися, на час проведення експертизи неможливо встановити, варто дочекатися початку вегетативного періоду рослин. Для відновлення родючості землі обстеженої ділянки необхідно завести й спланувати рослинний ґрунт об’ємом 56 м3. Згідно з локальним кошторисом його вартість складає 20 432 грн.
Обстеження земельної ділянки по вул. Шевченка, 30 встановило підтоплення 205,8 м2. Для відновлення родючості цієї ділянки землі необхідно завести рослинний ґрунт об’ємом 41,2 м3 та вартістю 15 032 грн.
На ділянці по вул. Шевченка, 35 зафіксовано підтоплення двох погребів, у яких зберігалися овочі, загальною вартістю 2 594 грн. Також підтверджено підтоп 10 кущів винограду та 1 персикового дерева. Чи зазнали шкоди садові культури поки також неможливо встановити. При викачці стічних вод із підвальних приміщень вийшов із ладу водяний насос, тож мешканцям довелося терміново купувати новий. Його вартість оцінено у 840 грн, а додаткових поливальних шлангів – 240 грн. Загальний розмір заподіяної шкоди 3 434 грн.
При обстеженні квартир №2 і №4 будинку за адресою вул. Гімназична, 38 експертом встановлено, що власникам квартир завдано майнову шкоду. У квартирі №2 пошкоджено стіни, підлогу, ванну. Згідно з локальним кошторисом розмір заподіяної шкоди становить 8 441 грн. Пошкоджені стіни й підлогу в квартирі №4 згідно з кошторисом оцінили у 27 588 грн.
Міський голова наголосила, що всі ці суми будуть повторно погоджені з власниками будівель в індивідуальному порядку, а з настанням сприятливих погодних умов стане можливо розпочати ремонтні роботи.

Анатолій Шамрай про спілкування з кореспондентом ТРК «Україна»

Позаплановим питанням порядку денного апаратної наради учасники засідання заслухали «звіт» секретаря міської ради Анатолія Шамрая про досвід спілкування зі знімальною групою TPK «Україна», яка завітала до Прилук за коментарем із приводу ліквідації наслідків аварії на каналізаційному колекторі та компенсації збитків власникам підтоплених стічними водами будівель.
Секретар ради зазначив, що повністю поділяє думку про те, що кожен мешканець міста має право запрошувати будь-які засоби масової інформації для сприяння у вирішенні проблем. «Але я ніколи не погоджусь із тим, що журналістів використовують для того, щоб дискредитувати міську владу та її представників», – наголосив посадовець.
Описавши весь фронт проведених та запланованих на колекторі робіт, що було змістом його інтерв’ю, Анатолій Шамрай почав говорити не про наслідки, а сам хід спілкування з журналістами. Відвертий монолог опублікували на офіційному сайті міської ради.
«Мене вразила поведінка «гостей» із телеканалу, їхнє ставлення до представників «периферійної» влади. Я відчув зверхність, відсутність журналістської толерантності, безпідставні звинувачення», – поділився секретар ради й депутат.
Він розповів, що на зустріч, яка була погоджена на 13 годину 22 березня, представників телекомпанії довелося чекати майже дві години, хоча гості прибули до міста ще 21 березня. А саме інтерв’ю розпочалося з претензій щодо недолугості експертних висновків і невідповідності використаних ним нормативних актів. На пояснення щодо компетенції тих чи інших установ, організації роботи комісії, журналіст, за словами Анатолія Васильовича, наголошував на тому, що він виконує роль «практикуючого адвоката» і його зауваження є безперечними.
«Більше того, мене вразила поведінка журналіста під час інтерв’ю з міським головою. Штучно відпрацьований сценарій вручення так званого «брудного сувеніра» (далі з розповіді стає зрозумілим, що секретар міської ради має на увазі баночку, наповнену ґрунтом із присадибної ділянки, яка постраждала від підтоплення стічними водами, одного з прилучан. Як виявилося, журналіст попросив чоловіка набрати землі для проведення експертизи на забруднюючі речовини в лабораторії). У цій ситуації гість із телеканалу виступав у ролі «практикуючого режисера», – наголосив доповідач.
Журналіст навіть упав на коліна, імітуючи так звану покору, на зауваження не знімати особистих речей міського голови, що знаходилися в окремо відведеній для цього кімнаті.
Також Анатолій Шамрай розповів, що на його думку, аварійна ситуація на колекторі має типовий характер потенційної небезпеки для більшості українських міст. Це, на його погляд, є темою для центральних засобів масової інформації.

Докази безпідставних звинувачень

Користуючись нагодою виступити з доповіддю на апаратній нараді, секретар міської ради прокоментував відеоролик, який було розміщено на YouTube ГО «Небайдужі прилучани» під назвою «Команда мера під слідством?» На підставі листа слідчих слідчого відділення Прилуцького відділу Національної поліції України, у якому вказано, що Шамрай А.В. ніколи не був і не перебуває під слідством, посадовець довів, що на нього здійснено наклеп та запропонував відповідальним особам спростувати інформацію, а також, при нагоді, вибачитися.
Докази того, що відносно них не здійснюється жодних слідчих дій, навели й начальник управління освіти Прилуцької міської ради Сергій Вовк та депутат міської ради, директор міського Будинку культури Олександр Дубовик.

Робота з сім’ями та дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах

На засіданні міської координаційної ради з питань взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями та особами, які опинилися в складних життєвих обставинах, яке відбулося 20 березня, говорили про роботу з дітьми й сім’ями та дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах.
Доповідачем із даного питання виступила головний спеціаліст служби у справах дітей міської ради Олена Татаренко.
Вона довела до відома учасників засідання, що у 2017 році працівники служби провели 24 рейди «Діти вулиці», «Вокзал», під час яких було виявлено 5 дітей. Відносно кожної з них вжито відповідні заходи реагування, повернуто в родини, а батьків притягнуто до адміністративної відповідальності.
З метою недопущення випадків вживання батьками та неповнолітніми дітьми алкоголю, які перебувають на профілактичному обліку, спеціалістами служби у справах дітей проводиться відповідна профілактична робота. Фактично, жоден із батьків не визнає себе алкозалежним та не усвідомлює необхідності лікуватися. Проте, працівники служби постійно працюють із родинами, відвідують їх за місцем проживання, спілкуються з батьками, спонукають до усвідомлення особистих проблем.
Спеціалістами служби також перевірено умови проживання 32 родин, де діти перебувають у складних життєвих обставинах. У результаті батьків 4 родин притягнуто до адміністративної відповідальності.
У 2017 році за неналежне виконання батьківських обов’язків позбавлено батьківських прав 2 осіб відносно трьох дітей. Одна дитина влаштована в сім’ю родичів, а дві – направлено до інтернатних закладів.

Заробітна плата працівникам
охорони здоров’я міста

Понад 30 мільйонів гривень не вистачає працівникам медичної галузі міста для сплати заробітних плат. Державна субвенція забезпечила охорону здоров’я Прилук у співвідношенні жителів міста до необхідної кількості медичного персоналу. Крім цього, кошти на рахунки міста приходять помісячно, тобто використати субвенцію хоча б на півроку неможливо.
Що робити з катастрофічною нестачею фінансування у розмірі 48%, вирішували під час засідання профільної депутатської комісії за участі головних лікарів медичних закладів міста.
Міська рада неодноразово писала листи нардепам, звернулася з даного приводу й до Асоціації міст України та ініціювала звернення до голови госпітального округу, щоб скликати раду й вирішити питання міжбюджетних трансфертів за надані районним поро-         діллям послуги. Вони становлять трохи більше мільйона гривень.
При цьому міська влада не покидає зусиль просити допомоги в уряду, який вимагає оптимізації «роздутої» мережі медичних закладів та завеликої кількості кадрів. Хоча в недалекому майбутньому Прилуки повинні стати госпітальним округом, де кожен працівник буде надавати послуги не лише містянам, а й мешканцям Варвинського, Срібнянського, Талалаївського, Ічнянського й Прилуцького районів, скорочення не уникнути.
Профільний заступник міського голови Тетяна Фесенко назвала під час засідання наступну кількість посад, можливих для скорочення: 45 працівників КЛПЗ «Прилуцька центральна міська лікарня», 15 із Прилуцької міської дитячої лікарні та 5 посад Прилуцької міської стоматологічної поліклініки.
Основна кількість скорочень, передусім, припаде на молодший та технічний персонал закладів, а також людей пенсійного віку. Це дозволить зекономити близько двох із половиною мільйонів гривень.
З позицією посадовця не погодилася лише головний лікар Прилуцької міської дитячої лікарні Яна Погоріла. Вона зазначила, що цієї суми не достатньо, щоб зберегти галузь, але скорочення такої кількості працівників дитячої лікарні значно зашкодить її функціонуванню в майбутньому.
Можливим вирішенням питання вбачають також звернення до голови Чернігівської обласної державної адміністрації Валерія Куліча й директора Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерія Дудка з проханням розглянути конкретно взяту ситуацію й сприяти дофінансуванню медичної галузі та розподілу медичної субвенції області на потреби Прилук.
Упевненості в тому, що обласне керівництво допоможе у вирішенні ситуації в посадовців міської ради також немає. З даного приводу депутати запропонували піти на дещо радикальні дії за прикладом інших міст, які зіткнулися з подібною проблемою, та організувати мирний мітинг медичних працівників, аби держава нарешті звернула увагу на «містечкові» проблеми.

Інформація «ГП»

Прочитано 1590 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 302 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!