№ 38

19 вересня 2024 року

Виклики «Швидкої» приймає Чернігів

  • Середа, Сер. 08 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Медична реформа дісталася й до екстреної медичної допомоги. Як саме та чи відчують зміни на собі звичайні люди, спробуємо розібратися.
У Прилуках, як і в будь-якому місті нашої держави, працювала станція швидкої медичної допомоги. Довгий час це була самостійна юридична одиниця зі своїми банківськими реквізитами, рахунками. Але так було до 31 грудня 2012 року. А вже 1 січня 2013-го розпочався останній етап реформи екстреної служби. Рішенням сесії Прилуцької міської ради було повністю ліквідовано Прилуцьку міську станцію швидкої та невідкладної допомоги як юридичну особу. Тоді ж на сесії Чернігівської обласної ради було прийнято рішення про створення Лікувально-профілактичного закладу «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Чернігівської обласної ради. Відповідно всі станції та відділення швидкої допомоги були відокремлені від міських та районних бюджетів, а натомість підпорядковані даному ЛПЗ. У результаті реформування відділення швидкої допомоги в районах стали відділами, а міські станції – відділеннями. Фінансуються вони повністю з обласного бюджету. Уже 5,5 років Прилуцьке відділення працює в такому режимі й щомісяця звітує перед ЛПЗ з різних питань.
Прилуцьким відділенням екстреної (швидкої) допомоги впродовж багатьох років керує Віктор Михайлович Талалай. Саме він і поділився з нами тим, які зміни в життя та роботу колективу відділення швидкої допомоги принесла медична реформа.


Насамперед, завідувач відділенням розповів, що у зв’язку зі створенням екстреної служби пройшла часткова перепрофілізація на місцях. Спочатку у відділенні були бригади швидкої допомоги та бригада невідкладної допомоги. Перша надавала допомогу при всіх екстрених випадках (травми при ДТП, усі коматозні стани, укуси комах чи тварин, травми або захворювання дихальної, серцево-судинної, ендокринної систем, а також пошкодження опорно-рухового апарату). Бригада ж невідкладної допомоги виїжджала на виклики до хронічних хворих, онкохворих. Але у зв’язку з реформуванням на сьогодні залишилися лише бригади екстреної (швидкої) допомоги, а бригада невідкладної допомоги перейшла в штат Центральної міської лікарні. Тепер такими хворими повинні займатися сімейні лікарі. Звісно, ділиться Віктор Михайлович, не всі хворі з розумінням ставляться до даних змін. Є чимало таких, що й досі по декілька разів за добу можуть дзвонити та викликати швидку допомогу для того, щоб їм зробили укол.
Ще однією новинкою в реформуванні екстреної допомоги за останні 5,5 років стало те, що нарешті були виділені чималі кошти й у Чернігові була створена Центральна оперативна диспетчерська служба. На периферії диспетчерські служби були ліквідовані, а диспетчерів перевели на посади фельдшерів виїзних бригад.

До міста Прилуки та Прилуцького району черга дійшла 18 липня цього року. За словами Віктора Талалая, це відбулося швидко та зовсім непомітно для жителів регіону. Наразі телефон для виклику «Швидкої» не змінився. Так само телефонуємо за номером «103», але різниця в тому, що виклик реєструє диспетчер в Чернігові, а не в Прилуках. Напередодні Прилуцьке відділення екстреної допомоги отримало мобільні телефони та планшети, в яких реєструються всі виклики. Кожна бригада має свій набір ґаджетів. Як показала тритижнева практика, користуватися ними дуже просто. Під час оформлення виклику вказуються паспортні дані хворого, його адреса, телефон (хворого або того, хто викликав «Швидку») та надається короткий опис того, що трапилося. І бригада згідно одержаної інформації їде на виклик. Окрім того, всі бригади прив’язані до відповідного авто, які у свою чергу обладнані GPS навігаторами та відслідковуються на моніторі в обласному центрі. У результаті цього, повідомлення про виклик отримує та бригада, яка знаходиться найближче до потрібної адреси. «Це правильна задумка, й нарешті ми до неї дійшли. Усе робиться з метою оперативності та економії моторесурсів», – говорить Віктор Михайлович.
На сьогоднішній день безперебійну роботу Прилуцького відділення екстреної (швидкої) медичної допомоги забезпечують 14 лікарів, 28 фельдшерів, 15 молодших медичних сестер та 18 водіїв. Також на балансі «Швидкої» є 5 автомобілів – дві «ГАЗелі», які в лютому 2007 року подарував меценат Юрій Коптєв, та три Peugeot, надані у квітні 2013-го державою. На даний час один автомобіль Peugeot знаходиться на тривалому ремонті після ДТП. Інші ж три обладнані всім необхідним для надання екстреної медичної допомоги. Вони оснащені дефібриляторами, портативними електрокардіографами, портативною дихальною апаратурою, пневматичними вакуумними шинами, електровідсосами. Також в кожній кареті «Швидкої» є зручні носилки на колесах, сидяче крісло на колесах. В оснащення звісно входить і сумка з набором медикаментів для надання екстреної допомоги. За словами Віктора Талалая, горючо-мастильними матеріалами, запчастинами для машин, а також медикаментами, перев’язочними матеріалами та шприцами їх централізовано забезпечує Чернігів.
Віктор Михайлович зізнається, що п’яти автомобілів (а зараз і взагалі чотирьох) малувато, бо в нас дійсно є велика кількість пенсіонерів, яким часто необхідна допомога. Але так вказано в нормативах за кількістю населення. Поповнення автопарку наразі не планується.
Також цікаво те, що трудяться бригади «Швидкої» подобово. Тобто зміна для медичного персоналу триває 24 години, для водіїв – 12 годин (за трудовим законодавством). До кожної виїзної бригади входить лікар, фельдшер, молодша медична сестра та водій. За зміну трапляється по 30-40 викликів.
Часто жителі, і нашого міста в тому числі, скаржаться на довгий час очікування «Швидкої». Завідувач Прилуцьким відділенням екстреної допомоги запевняє, що, не дивлячись на те, що виклики реєструються нині через Чернігів, реагують виїзні бригади оперативно. Звісно, треба зважати і на неідеальні дороги, замети взимку, різні нюанси зі складним під’їздом до будинку. Також, у зв’язку з реформою, диспетчерам «Швидкої» зараз доводиться частенько відмовляти людям, які телефонують на «103». Це не значить, що потенційний хворий не отримає необхідної допомоги, просто розмежовуються ситуації, коли потрібна екстрена допомога, а коли можна прослухати телефоном певні рекомендації фельдшера та зачекати до ранку, щоб за потреби звернутися до сімейного лікаря.
Відтак, «Швидка» може не приїхати, якщо у вас:
 температура до 390С при нормальному самопочутті;
 кашель;
 легка травма;
 загострення хронічного захворювання без загрози для життя та здоров’я (визначається диспетчером);
 ниркові коліки;
 підвищений артеріальний тиск;
 задуха;
 біль у животі;
 сильний головний біль, мігрень;
 необхідно встановити стан наркотичного чи алкогольного сп’яніння, вивести з похмілля;
 зубний біль (за винятком випадків сильної кровотечі після видалення зуба).
Тобто, для того, щоб «Швидка» приїхала, причина повинна бути дійсно екстрена. Але в будь-якому випадку не варто хвилюватися – допомогу ви отримаєте беззаперечно, чи то від лікаря виїзної бригади особисто, чи в якості конкретно сформульованої рекомендації від диспетчера Центральної оперативної диспетчерської служби.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 1864 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз один гість и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!