№ 38

19 вересня 2024 року

Рейтинг Прилуцьких шкіл за результатами ЗНО-2018

  • Середа, Вер. 19 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

За підсумками зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року кілька загальноосвітніх навчальних закладів Прилук увійшло до тисячі кращих навчальних закладів країни.
ЗНО – реальний шанс для обдарованих випускників стати студентами престижних вузів країни, незалежно від їх місця проживання та матеріального достатку родини. Це своєрідне висвітлення результатів навчальної діяльності кожної школи та її вчителів зокрема. Отже, воно, без сумніву, може виконувати функцію одного з найпотужніших інструментів моніторингу стану шкільної освіти та якості знань випускників. Кожен загальноосвітній навчальний заклад прагне мати своє обличчя. Тому нам неабияк приємно, що і гімназії, і школи нашого міста потрапили до рейтингу. Це непогані показники.
Управління освіти Прилуцької міської ради постійно моніторить показники місцевих закладів освіти як на обласному, так і на всеук- раїнському рівні. Далі вашій увазі представляємо зведені результати рейтингу прилуцьких шкіл по Чернігівській області.


Докладніше розшифруємо, яку ж інформацію містить таблиця:
– порядковий номер, він же рейтинг шкіл на місцевому рівні;
– назва навчального закладу;
– місце в рейтингу по області, без урахування шкіл м. Чернігів;
– місце у всеукраїнському рейтингу;
– бал ЗНО, або ж середнє значення балів зовнішнього незалежного оцінювання, отриманих учасниками тестування з усіх предметів ЗНО («Середній бал»), розраховане як середнє арифметичне результатів усіх тестів, складених у школі (або за окремим предметом) з урахуванням нескладених тестів (не подолав поріг «склав/не склав»). Якщо випускник школи не з’явився для складання тесту, такий тест не враховувався під час розрахунку;
– кількість учнів школи, які складали ЗНО, та кількість тестів (предметів), які вони обрали;
– процент учнів, які подолали поріг «склав/не склав».

Ми спробували поцікавитися в керівників місцевих закладів освіти, у чому ж, на їхню думку, причина такої «прірви» між лідируючою школою та тією, яка наразі відстає за поданими показниками. Директори загальноосвітніх шкіл №7 та №10 дали свої коментарі.


Володимир Зуб, директор ЗОШ №7:
– Я маю чітке переконання, що рейтингування шкіл не є основою для порівняння їхньої роботи, оскільки кількість дітей, які беруть участь у навчальному процесі, різна. Можна порівнювати однакові школи з однаковими умовами навчання.
Минулого року, наприклад, ЗОШ №7 займала п’яту позицію в рейтингу шкіл по ЗНО саме по Прилукам. Цього року ми вийшли на перше місце. Порівнюючи показники, в першу чергу можна сказати, що змінилася кількість учнів. 2017-го випускалися 39 дітей. До того ж там був філологічний клас. А як показують усі рейтинги, саме класи з таким напрямком навчання дають невисокі результати на ЗНО. Цьогоріч було 20 випускників. І це був чистий математичний клас. Відповідно й результати на тестуванні значно вищі, ніж ті, які б могли бути зі звичайним класом.
Але, на мою думку, називати гірші або ж кращі школи не можна. Умови в усіх різні. Через це рейтингування вважаю некоректним. Можна було б виділити лише трійку лідерів, а решту не зачіпати. Ось таке моє відношення до усіх цих рейтингів. Звісно, приємно, що в нас усе добре, але можу сказати, що цього року нашу школу дуже сильно витягла саме математика. От вона й задала тон, а вже далі й інші предмети.

Олександр Правосуд, директор ЗОШ №10:
– У Законі «Про освіту» є пункт, який узагалі збороняє проводити рейтингування шкіл, тобто вимірювати, яка краща, а яка гірша. І я вважаю таку позицію цілком справедливою. Є школи, де навчається 800 учнів, а є такі, де лише 250 або й іще менше. Так само і з колективом – десь їх 120 чоловік, а десь усього 30, із яких лише 15 предметників, які якимось чином впливають на показники школи.
Саме така ситуація в нашій школі. Коли я прийшов у школу 3 роки тому, то не було жодних досягнень ні на конкурсах, ні на олімпіадах, слабенько було й із роботами МАН. Але минулого року саме за допомогою наших 15-ти предметників відбувся своєрідний прорив – учні, яких вони готували, вибороли 6 призових місць на всеукраїнських, 5 – на обласних і 12 – на місцевих конкурсах та олімпіадах. Тобто вони запрацювали і, мабуть, повірили в себе, бачачи такі результати.
Саме тому вважаю рейтингування несправедливим. Що я пропонував і на конференції, й узагалі – робити порівняння відштовхуючись від кількості учнів 100 чоловік. Тобто, скільки призових місць на конкурсах чи олімпіадах по школах на 100 чоловік, скільки виграних робіт МАН на 100 чоловік, скільки призових місць на обласних чи всеукраїнських конкурсах усе на тих же 100 учнів тощо.
А от рейтингування за результатами ЗНО – це взагалі абсурд. Знову ж таки, конкретно по 10-ій школі. Цього року було всього 15 випускників. Четверо з них – екстернатники, тобто учні, які проходили заочне навчання. А для них, будьмо чесними, важливий не результат, а просто наявність документа про освіту, який вони в будь-якому разі отримають, якщо не з першого разу, то з другого-третього точно. Але при рейтингуванні вони враховуються, хоча результату ніякого не показують і значно псують та занижують загальну картину.
І от від загальної кількості випускників (15) віднімаємо екстернатників (4) і залишається 11 учнів, які реально складали зовнішнє незалежне оцінювання та закінчили школу загалом із непоганими результатами. 1 учень підтвердив та отримав медаль, ще одній учениці не вистачило до медалі буквально декілька балів. Я вважаю, що це чудовий результат роботи самого колективу вчителів. Вони зуміли навчити дітей. Тому переконаний, що в такому рейтингу не потрібно враховувати учнів заочної форми навчання, бо, по-правді, вони можуть занизити середній бал будь-якій школі. Або ж іще варіант – порівнювати школи, але тільки в пропорції, бо недопустимо ставити на один рівень маленькі та великі школи.

Мар’яна Гибенко


Прочитано 1729 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 762 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!