№ 38

19 вересня 2024 року

Добре, як удома

  • Середа, Лист. 21 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Щорічно 20 листопада відзначається Всесвітній день дитини, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН ще в 1954 році. Це світле свято насамперед створене для привернення уваги громадськості до актуальних проблем дітей, адже вони – найбільш незахищений і вразливий прошарок населення. Сьогодні у всьому світі часто порушуються права дітей, утискаються їхні інтереси і навіть завдається шкода здоров’ю, тому в День дитини зазвичай проводяться благодійні заходи, спрямовані на допомогу нужденним.
Свято Всесвітнього дня дитини починає свою історію з 50-х років минулого століття, коли Генеральна Асамблея ООН рекомендувала всім країнам ввести знаменний день до списку святкових. Кожній державі було запропоновано вибрати ту дату, яка максимально підходить для цієї мети, зазначаючи в офіційних даних ООН інформацію про святкування Всесвітнього дня дитини 20 листопада. Варто зазначити, що в 1959 році саме цього дня була прийнята «Декларація прав дитини», а потім – у 1989 – «Конвенція прав дитини».
Усі заходи цього дня спрямовані на підвищення рівня добробуту дітей, захисту їхніх прав, усвідомленості населення щодо наявних проблем, адже найголовніше для кожного малюка – увага, турбота та любов. Кожен із нас може ощасливити дитину, подарувавши частинку свого тепла, особливо тим, хто цього потребує найбільше!
Такими дітками в нашому місті є маленькі вихованці Прилуцького обласного будинку дитини «Надія», в якому виховуються діти з усієї області.Саме туди я й завітала напередодні Всесвітнього дня дитини.


На сьогоднішній день в закладі виховуються 99 дітей (49 хлопчиків та 50 дівчаток) від народження й до 6 років, із них – 13 малюків до року та 18 дітей з обмеженими фізичними можливостями. Також в будинку дитини «Надія» виховуються діти з 5 сімей, які являються братами та сестрами. Такі діти перебувають ра-зом в одній групі, за виключенням випадків значної різниці у віці та стану здоров’я.
З 1 лютого 2014 року в закладі відкрито Відділення медико-соціальної реабілітації відкритого типу для реабілітації дітей, які виховуються в сім’ях, від народження до 6-ти років із ураженням центральної нервової системи, захворюваннями опорно-рухового апарату, розладами психіки та поведінки для цілодобового та денного перебування дітей. За весь період через відділення медико-соціальної реабілітації відкритого типу пройшло 282 дитини.
Для  проведення  медико-соціальної  та  психолого-педагогічної реабілітації вихованців закладу функціонують оснащені на сучасному рівні: зала сенсорної інтеграції; фізіотерапевтичний кабінет, кабінети гідротерапії, фізичної реабілітації, масажу, механотерапії; музична зала, кабінети логопедів, практичного психолога, Монтессорі-терапії. У кожній групі є реабілітаційні куточки. Усі вихованці «Надії» отримують кваліфіковану медичну та соціально-педагогічну реабілітацію. З ними працюють різні спеціалісти, яких малюки від щирого серця називають «мамами».
Дехто вважає, що в дитячих будинках не дуже добре живеться, але будинок дитини «Надія» доводить, що це не так.
Так, у закладі перебувають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти які опинились в складних життєвих обставинах. Головний лікар будинку дитини Надія Ющенко та колектив закладу докладають максимум зусиль не лише для зміцнення здоров’я своїх маленьких вихованців, їхнього виховання, інтелектуального, фізичного розвитку, а й для забезпечення умов проживання, наближених до домашніх. Групи, де мешкають малята, світлі, яскраві, естетично оформлені. У кожній із них є цікаві іграшки, дидактичний матеріал, спеціальні м’які куточки для розвитку дітлахів, гарні та зручні ліжечка, і головне – усе відповідно віку та потреб дітей.
Також велика увага приділяється збалансованому харчуванню дітлахів. Воно в закладі чотириразове. Смачні домашні страви, запашна випічка, різноманітні фрукти в меню малюків цілий рік.
У наш час без підтримки спонсорів і небайдужих до долі діточок людей було б скрутно. Та головний лікар будинку дитини Надія Іванівна активно працює в цьому напрямку. Вона підтримує тісний зв’язок із різними людьми, готовими допомогти закладу. З їхньою допомогою проводиться ремонт приміщень та зміцнюється матеріально-технічна база закладу. Часто для дітей волонтери привозять одяг, продукти харчування, гігієнічні засоби, різні подарунки. Не забувають малюків і на свята. Найбільш очікуваними для вихованців закладу є День захисту дітей, який ми відмічаємо 1 червня та, звісно ж, свято Святого Миколая, захисника та покровителя дітей, до яких вони активно готуються. Щороку чимало гостей та волонтерів приїздять у «Надію» й привозять дітлахам смачні «подаруночки-миколайчики».
Однозначно можна сказати, що діткам в «Надії» живеться добре, про них піклуються та люблять. Та все ж вони мріють про справжню сім’ю, де будуть люблячі мама й тато. Багатьом дійсно щастить і їх усиновлюють чи беруть під опіку.
Хочеться від щирого серця побажати й решті малюків щасливої долі, адже діти – це наше майбутнє. А піклуючись про юне покоління, ми піклуємося й про майбутнє всієї країни.

Мар’яна Гибенко

Прочитано 2082 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 817 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!