№ 38

19 вересня 2024 року

День працівників радіо, телебачення та зв’язку

  • Середа, Лист. 14 2018
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Сьогодні кожен українець, який включив радіоприймач або телевізор, приєднався до мережі Інтернет, отримав факс або відповів на телефонний дзвінок – долучається до привітань із нагоди професійного свята працівників, які щодня створюють можливість спілкування та скорочують відстань між містами та людьми, чия благородна праця забезпечує одне з основних прав громадян – право на свободу слова.
До 1994 року професійне свято працівників телебачення та радіомовлення святкували 7 травня. Цю дату було встановлено ще 1945 року, під час святкування 50-ї річниці винайдення радіо Олександром Поповим. Цієї традиції дотримувалися також і після здобуття Україною незалежності.
Але вже 1994 року Укртелерадіокомпанія запропонувала керівництву держави встановити 16 листопада як професійне свято для теле-, радіопрацівників. Саме цього дня 1924 року в Харкові вийшла в ефір перша передача Українського радіо. Перші слова з гучномовців прозвучали о 19:00. «Алло! Говорить Харків! Усім, усім, усім! Працює перша в Україні радіотелефонна станція!» – із цього радіоповідомлення почалася історія радіо в Україні.
Довгий час дротове радіо було чи не єдиним засобом передачі найточнішої та найсвіжішої інформації населенню. Навіть квартири в будинках без наявності стаціонарної радіоточки не здавалися. А після розпаду СРСР головне радіоуправління незалежної України отримало назву Державна телерадіокомпанія України, яка трохи пізніше була розділена на Національну телекомпанію та Національну радіокомпанію.
На частотах 1-ї програми всесоюзного радіо зазвучало УР-1, на частоті «Маяка» з’явилося УР-2 («Промінь»), ще однією українською радіопрограмою стало УР-3 («Культура»). Пізніше почали з’являтися радіостанції місцевого разка в різних населених пунктах. Не стали виключенням і Прилуки.

15 років тому в нашому рідному місті зазвучало радіо «Планета» на хвилі 102,8 FM, трошки згодом до нього приєдналася телерадіокомпанія «Галактика плюс» (102,0 FM), які працюють виключно з новинами міста, виконкому та транслюють гарну музику, спираючись на вподобання прилучан. Радіо, на відміну від телебачення, ми сприймаємо виключно органами слуху, попутно домальовуючи собі в уяві різноманітні картинки. Воно може супроводжувати нас у дорозі, розважати у вільний час чи бути ледве помітним фоном під час виконання якоїсь роботи. У будь-якому випадку, слухаючи радіо, ти заряджаєшся позитивом на цілий день.
Крім того, на території нашого міста працюють ретранслятори таких українських радіостанцій, як Хіт FM (97,0) та Русское Радио Украина (100,3). А нещодавно місцеві любителі радіо змогли спіймати на своїх приймачах ще декілька українських радіостанцій.
Для тих, хто бажає послухати новини культури чи засідання Верховної Ради, можуть налаштувати радіоприймачі на такі хвилі:
– 98,9 – Українське радіо. Культура;
– 105.7 – Українське радіо. Перший канал.
Любителям же сучасної україномовної пісні сподобається наступна хвиля:
– 104,8 – Країна FM. Фокусується дана радіостанція на молодих виконавцях, які прагнуть робити модний український продукт – сучасну комерційну музику.
Відтак можемо слухати в Прилуках аж сім радіостанцій, а в найближчий час з’явиться ще одна місцева – на хвилі 95,7. ТОВ ТРК ТІМ уже отримала відповідну ліцензію. Тому з нетерпінням чекаємо їхнього першого виходу в ефір.
Та не будемо забувати, що до журналістів та працівників сфери радіо нині долучилися й телевізійники, а також представники Інтернет-ЗМІ. Крім того, цей день відзначають і фахівці зв’язку, що забезпечують роботу телефонних мереж і таких важливих на сьогодні мереж Інтернет-зв’язку.
Дуже приємно, що маємо ми й дві місцеві телекомпанії, які висвітлюють прилуцькі новини, роблять цікаві репортажі та опитування серед містян. Це КП «Телекомпанія «Прилуки» Прилуцької міської ради та ТОВ ТРК ТІМ. Керівництво обох телекомпаній піклується про якісне та своєчасне надання послуг, саме тому трансляції відбуваються у цифровому форматі.
До речі, як і українське професійне свято працівників інформаційних комунікацій, Всесвітній день телебачення та радіомовлення відзначається в листопаді, тільки на тиждень пізніше, 21 числа.
А загалом, то мабуть символічно відзначати своє професійне свято представниками галузі восени. Саме в цей період підводяться підсумки та будуються плани на новий сезон.

Саме ви допомагаєте людям вчасно дізнаватися, чим живе світ. Завдяки вашій професійній та оперативній роботі в оселі кожного прилучанина щодня відкрите інформаційне вікно у світ.
Працюючи на передових інформаційного простору, ви першими розповідаєте нам про найважливіше, показуєте найцікавіше. І, хоча нерідко така благородна справа є нелегкою, вмієте зберегти інтерес до роботи, творче натхнення та людяність.
Завдяки вашим професійним навичкам та майстерності впроваджуються нові технології, розширюється асортимент послуг для населення, відкриваються небачені досі можливості людського спілкування.
Тож бажаємо всім працівникам радіо та зв’язку нашого міста творчої наснаги, корпоративної солідарності, вдячних споживачів інформаційної продукції та нових професійних досягнень. Міцного здоров’я, радості, добробуту, благополуччя вам і вашим родинам!

Інформація «ГП»

Прочитано 2249 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Редакційна стаття
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 526 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!