№ 38

19 вересня 2024 року

Марш захисників України

  • Середа, Сер. 28 2019
  • Написав: 
  • розмір шрифта зменшити шрифт збільшити шрифт

Ранок видався напрочуд гарний, сонечко ласкаво пощипувало віки, відганяючи геть сон. Навіть спів птахів за вікном був якийсь святковий, не такий як завжди. Підійшовши до стільця, на якому лежала заздалегідь підготовлена форма, відчув приплив ностальгічних почуттів, перед очима промайнули роки військової служби: суворовець, курсант, лейтенант, прибуття в частину, новий колектив, служба, навчання… анексія Криму, мобілізація, війна, заплющив очі. Трохи забарився, міркуючи чи правильно начепив шеврони. Наче, все вірно, пора.
Київ виглядав святково і чим ближче до центру міста, тим більше це ставало очевидним. Жовто-сині прапори, хлопці в одностроях, дівчата у віночках, багато людей у національних костюмах, діти з прапорцями – навкруги все дихало святом, пахло незалежністю та Україною. Місцем збору учасників «маршу захисників України» був визначений парк ім. Т.Г. Шевченка. Звичайно, кістяк учасників маршу складали учасники бойових дій, військовослужбовці, бійці добровольчих батальйонів, військові медики та волонтери. Емоції зашкалювали. Багато хто не бачився з 14-го року. Усі обіймалися, вітали один одного з Днем Незалежності України, на очах були сльози радості. Люди спілкувалися, показували один одному фотографії, згадували бойовий шлях, побратимів, а інколи замовкали й, потупивши в нікуди погляд, деякий час стояли мовчки. Колона формувалася за територіальним принципом (за областями).


Окремими коробками йшли представники добровольчих батальйонів, таких як «Азов», «Айдар», ДУК «Правий Сектор», бійці УНСО, військові медики, волонтери, капелани, учасники революції Гідності та інші. На чолі колони йшли родичі загиблих і бійці з інвалідністю. До «маршу захисників України» могли долучитися всі бажаючі. Так у принципі й було – з початком ходи колона ставала все більшою й більшою.
Під час формування колони я вирішив зробити кілька фото на згадку та перемістився на початок колони, де стояли родичі загиблих. Попереду стояли чотири хлопчаки, рочків так по 10-12, із фотографіями своїх загиблих батьків. Я не відразу зрозумів чому в об’єктиві все почало пливти. Від розуміння побаченого, сльози самі почали виступати. Я дивився їм у вічі, потім на портрети, знов на них, знов на портрети і відчував, немов усередині щось розривалося на шматки. А потім я глянув в очі матерям і дружинам загиблих воїнів… Це трагедія, трагедія нашої країни, нашого народу, жива рана, з якої невпинним потоком тече людська кров, кров тих, хто не шкодуючи себе віддав своє життя за наше майбутнє. Вічна пам’ять героям!
Прозвучала команда до маршу й у повітрі замайоріло безліч різнобарвних прапорів: України, областей, міст, бригад, полків, батальйонів, організацій, транспаранти з гаслами єдності та миру, жовто-сині кульки й уся колона, немов велетенський живий організм, під оплески та вигуки «Дякую!» почала рух у бік Майдану Незалежності.
Велика шана та низький уклін киянам і гостям міста, які прийшли підтримати учасників маршу. Слова вдячності та оплески супроводжували колону впродовж усього шляху. Дехто стояв на колінах, дехто дарував квіти, дехто підходив та обіймав рідних загиблих бійців, багато хто плакав, але загалом було стійке відчуття єдності. Саме тієї єдності, якої нам останнім часом не вистачає.
По завершенню проходження значна частина учасників і всіх бажаючих перемістилася на Михайлівську площу, до стіни з іменами та портретами загиблих учасників АТО (ООС), де був проведений молебень. Серед натовпу стояв і я, вдивляючись у безкраю блакить небес. Мені інколи здавалося, що я відчуваю на собі чийсь погляд, сумний і пронизливий, погляд усіх тих героїв, які полягли за нас із тобою, за нашу Україну. І в цей самий момент вони разом із нами стояли там десь зверху та молилися, молилися за мир і єдність у нашій державі, за всіх нас, за наше майбутнє.

Мирослав Баженов

Прочитано 18725 разів
Оцінити матеріал
(0 голосів)
Опубліковано в Знай наших!
Web-editor

Веб-редактор та адміністратор сайту.

Website : gradpryluky.info

Написати коментар

Переконайтеся, що Ви заповнили поля, помічені зірочкой (*). HTML коди заборонені.

Фото зі статті

Систематично Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія»...
Не дивлячись на військовий час, міська рада не лишає комунальні...
Прилуцька дитяча лікарня, у рамках співпраці з Державним...
адання пільг, компенсацій особам, які постраждали внаслідок...
Пропонуємо інформацію про ще одну з вулиць нашого міста, яку було...
Благодійний фонд молодіжної ініціативи «Надія» з Благодійним...
На виконання Національної стратегії зі створення безбар’єрного...
Нещодавно в Прилуках розпочалися роботи з грейдерування та...
У 2024 році КП «Послуга» розпочало реалізовувати проєкт...
У лютому 2022 р. Прилуцький район був частково окупований, а...

Хто на сайті

Зараз 534 гостей и жодного зареєстрованого користувача на сайті

Телефон редакції

050-916-95-31

Підпишись на нашу розсилку!